Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metalliteollisuus » TERÄS- JA ALUMIINIRAKENTEIDEN STANDARDI SFS-EN 1090 UUDISTUU

METSTA ry

TERÄS- JA ALUMIINIRAKENTEIDEN STANDARDI SFS-EN 1090 UUDISTUU

Tiedote.
Julkaistu: 27.09.2016 klo 09:25
Julkaisija: METSTA ry

 

TERÄS- JA ALUMIINIRAKENTEIDEN STANDARDI SFS-EN 1090 UUDISTUU
Tekninen raportti helpottamaan standardin SFS-EN 1090-1 tulkintaa

Teräs- ja alumiinirakenteiden CE-merkintä* on ollut käytössä nyt muutamia vuosia. Käytännöstä saatuja kokemuksia on kertynyt ja niiden pohjalta on Euroopassa aloitettu standardien uudistaminen. Suomi on aktiivisesti mukana ja kansallisia huomioita on viety standardisointikokouksiin.  

SFS-EN 1090-1 standardin tulkintaan selvennystä

Standardin SFS-EN 1090-1 Teräs- ja alumiinirakenteiden toteutus. Osa 1: Vaatimukset rakenteellisten kokoonpanojen vaatimustenmukaisuuden arviointiin soveltamisala on käytännössä osoittautunut hyvin vaikeaksi hahmottaa. Komissio on antanut soveltamisalaan tarkennusta omalla FAQ-palstallaan. Tähän komission selvennykseen perustuen on laadinnassa tekninen raportti (TR), joka selventää osaltaan mihin teräs- ja alumiinituotteisiin/rakenneosiin CE-merkintä tulee kiinnittää. Tämä tekninen raportti (CEN/TR 17052) on parhaillaan loppuäänestyksessä ja mikäli se hyväksytään, julkaisu tapahtuu helmikuussa 2017.  

Standardisarja SFS-EN 1090 jakaantuu viiteen osaan

Standardisarjan SFS-EN 1090 rakennetta ollaan myös muuttamassa siten, että nykyisellään kolmiosainen standardi tulee jakaantumaan viiteen osaan. Kylmämuovatut rakenteelliset rakenneosat irrotetaan omiksi standardeikseen, jolloin kylmämuovatut teräksestä valmistetut rakenteelliset rakenneosat julkaistaan standardina SFS-EN 1090-4 ja kylmämuovatut alumiinista valmistetut rakenteelliset rakenneosat vastaavasti standardina SFS-EN 1090-5. 

Standardien SFS-EN 1090-4 ja SFS-EN 1090-5 laatiminen on jo pitkällä ja ne ovatkin tulossa loppuäänestykseen loppuvuodesta 2016. Mikäli standardit loppuäänestyksessä hyväksytään, ne julkaistaan alkukeväästä 2017. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole tiedossa, milloin virallinen käyttöönotto tapahtuu tai koska CE-merkintä voidaan näihin standardeihin perustuen kiinnittää. 

Olemassa olevien standardien SFS-EN 1090-1, SFS-EN 1090-2 ja SFS-EN 1090-3 uudistaminen on vasta alkuvaiheessa ja uudet standardit saattaisivat olla käytettävissä aikaisintaan vuodenvaihteessa 2018-2019. 

*CE-merkintä on tuotteeseen kiinnitettävä merkintä, jolla tuotteen valmistaja ilmoittaa, että tuote täyttää Euroopan unionin direktiivien oleelliset turvallisuusvaatimukset. Merkintää ei saa kiinnittää mihin tahansa tuotteisiin, vaan ainoastaan niihin tuoteryhmiin, joilta sitä direktiivien myötä edellytetään. CE-merkityillä  tuotteilla on vapaa liikkumisoikeus Euroopan talousalueella. 

 

Lisätietoja
Hanna Järvenpää, METSTA

hanna.jarvenpaa@metsta.fi
puh. 040-551 8514

 

METSTA, Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry on vuonna 2007 perustettu yleishyödyllinen standardisointiin keskittynyt yhdistys.METSTA vastaa teknologiateollisuuteen kuuluvien kone- ja metallituoteteollisuuden, metallien jalostuksen, talotekniikan sekä energianhallinnan standardisoinnista, tarkoituksenaan edistää osaltaan suomalaisen kone- ja metalliteollisuuden kilpailukykyä sekä alan ja käyttäjien turvallisuutta.Lisätiedot: www.metsta.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs