Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metalliteollisuus » Teknologiateollisuus hyväksyi sovintoehdotuksen

Teknologiateollisuus ry

Teknologiateollisuus hyväksyi sovintoehdotuksen

Tiedote.
Julkaistu: 24.10.2011 klo 19:23
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Teknologiateollisuus sekä Metallityöväen Liitto ja Ammattiliitto Pro ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen raamisopimukseen perustuvaksi palkkaratkaisuksi 25 kuukaudelle. Sopimuksen palkantarkistusten ensisijainen vaihtoehto on palkkojen sopiminen yrityksissä. Toissijaiseen vaihtoehtoon sisältyy yleiskorotusten lisäksi yrityskohtaiset erät, joiden käyttöä sopijaosapuolet ovat valmiit aktiivisesti edistämään. 

Teknologiateollisuus pitää tärkeänä, että sovintoehdotuksen ensisijainen vaihtoehto mahdollistaa vapaan paikallisen sopimisen yrityksissä niiden taloudellista tilannetta vastaavasti. Tämä oli Teknologiateollisuuden keskeinen tavoite raamisopimuksesta neuvoteltaessa. 

Toissijaisena vaihtoehtona oleva keskusjärjestöjen raamiin perustuva palkkaratkaisu nostaa teollisuuden kustannustasoa enemmän kuin keskeisissä eurooppalaisissa kilpailijamaissa. Sen seurauksena teknologiateollisuuden yritysten työvoimakustannukset nousisivat vuositasolla ilman 150 euron kertaerääkin keskimäärin 2,3 % vuonna 2012. Nykyisessä taloustilanteessa kilpailijamaita nopeampi työvoimakustannusten kehitys heikentää väistämättä työllisyyttä, ellei sitä kyetä kompensoimaan tuottavuuskehityksellä ja paremmalla sopeutumiskyvyllä. 

”Yrityskohtainen palkanmuodostus mahdollistaa selviytymisen vaikeistakin suhdannetilanteista sekä luo kannusteita henkilöstölle. Toisaalta se antaa mahdollisuuden palkita hyvin tehdystä työstä”, Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Risto Alanko toteaa. 

Vaikka nyt laukaistujen lakkojen suurimmat tappiot vältettiin, ovat Ylemmät toimihenkilöt YTN:n pääosin samoja yrityksiä koskevat lakkouhat 1.11. alkaen edelleen voimassa. Tämän syksyn työtaistelutoimet ja -uhat ovatkin jyrkässä ristiriidassa nähtävissä olevan talouskehityksen ja työllisyystavoitteiden kanssa. 

”Sopimus antaa mahdollisuuden vahvistaa paikallista sopimista. Toivottavasti tämä kehitys vie yrityksiin ja työpaikoille positiivista yhteisen sopimisen kulttuuria”, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen toteaa. 

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Jorma Turunen, puh. 0500 445 444
Varatoimitusjohtaja Risto Alanko, puh. 040 502 6411

Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialat ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu- ja konsultointiala sekä tietotekniikka-ala. Toimialalla tehdään 80 % koko elinkeinoelämän tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala vastaa 60 % Suomen koko viennistä, ja liikevaihdosta yli 70 % kertyy globaaleilta markkinoilta. Teknologiateollisuus ry:n runsaat 1 700 jäsenyritystä edustavat lähes 90 % Suomen koko teknologiateollisuudesta.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs