Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metalliteollisuus » ”Team Arctic Finlandille” tarvetta - Yhteistyö ja valtion taustatuki tarpeen arktisen alueen hyödyntämisessä

Teknologiateollisuus ry

”Team Arctic Finlandille” tarvetta - Yhteistyö ja valtion taustatuki tarpeen arktisen alueen hyödyntämisessä

Tiedote.
Julkaistu: 23.08.2013 klo 12:01
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Arktisen liiketoiminnan käynnistämiseen suomalaisyritykset tarvitsevat vahvaa yhteistyötä, yhteisiä konsepteja sekä valtion taustatukea. ”Tarvitaan Team Arctic Finland”, Aker Arctic Technology Oy:n toimitusjohtaja Mikko Niini sanoo.

Niini oli mukana ohjaamassa Teknologiateollisuus ry:n Sustainable Business Opportunities in the Arctic –selvitystä. Sen tarkoituksena oli etsiä keinoja, joiden avulla suomalaiset yritykset voivat hyötyä kestävällä tavalla arktisen alueen mahdollisuuksista. Syksyllä ilmestyvän selvityksen teki Gaia Consulting Oy.

Arktisen alueen mahdollisuuksista on tiedetty jo pitkään, mutta erityisesti öljy- ja kaasuvarantojen hyödyntäminen on käynnistynyt odotettua verkkaisemmin. Koeluontoiset merikuljetukset pohjoisilla reiteillä ovat lisääntyneet voimakkaasti, mikä viittaa logistiikan merkityksen kasvamiseen pohjoisessa.

”Suomalaisyrityksillä on hyvät lähtökohdat tehdä bisnestä arktisella alueella, mutta yritysten on vaikeaa päästä kustannustehokkaasti käsiksi valtaviin hankkeisiin. Meiltä puuttuu omat suorat sijoittajat ja vahvat projektitoteuttajat, joita miljardihankkeissa tarvitaan”, Niini sanoo.

Selvitys esittää yritysten välisen yhteistyön kehittämistä, kehitysinvestointeja yhteisten konseptien synnyttämiseksi sekä valtion tiivistä osallistumista ovien avaajana ja voimien yhdistäjänä.

”Tarvitaan pitkäaikainen, liiketoimintaan ja markkinoihin keskittyvä kehittämisohjelma sekä kansallinen yhteistyömalli, eräänlainen ’Team Arctic Finland’. Suomen vahva rooli jäämeriyhteyden kehittäjänä liittyy tähän kokonaisuuteen ja edellyttää pitkäaikaista sitoutumista ja investointiohjelmaa. Kaupan esteitä pitää myös purkaa WTO-periaatteiden mukaisesti”, Niini toteaa.

Hankkeen projektijohtajan mukaan arktisella alueella on paljon tarjottavaa. ”Hankkeen perusteella arktisen alueen markkinoiden kokonaisarvo nykyhetkestä vuoteen 2020 on noin 240 miljardia euroa. Juuri tällaisiin kasvumahdollisuuksiin Suomi ja sen yritysten on päästävä kiinni. Arktinen alue tarjoaa uusia ja konkreettisia liiketoimintamahdollisuuksia erittäin laajalle joukolle suomalaisyrityksiä, kunhan yhteistyöhön saadaan vahva ja innovatiivinen ote”, Pekka Pokela Gaiasta sanoo.

Teknologiateollisuuden ja Gaian hankkeeseen osallistui 15 eturivin yritystä: ABB Marine Oy, Aker Arctic Technology Oy, Arctia Shipping Oy, Cargotec Oyj, Destia Oy, Fortum Oyj, Konecranes Oyj, Metso Automation Oy, Outotec Oyj, Pemamek Oy, Rolls-Royce Marine Oy, Rautaruukki Oyj, Terramare Oy, Vaisala Oyj sekä Wärtsilä Oyj.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Merja Salmi-Lindgren
Meriteollisuus ry
(09) 192 3385
etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi

Liiketoimintajohtaja Pekka Pokela
Gaia Consulting Oy
+358 40 544 1582
etunimi.sukunimi@gaia.fi 

Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialat ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka-ala. Toimialalla tehdään 80 % koko elinkeinoelämän tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala vastaa 55 % Suomen koko viennistä, ja liikevaihdosta yli 70 % kertyy globaaleilta markkinoilta. Teknologiateollisuus ry:n runsaat 1 600 jäsenyritystä edustavat lähes 90 % Suomen koko teknologiateollisuudesta.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs