Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metalliteollisuus » SLL tyytyväinen KHO:n uraanipäätökseen

Suomen luonnonsuojeluliitto

SLL tyytyväinen KHO:n uraanipäätökseen

Tiedote.
Julkaistu: 05.12.2013 klo 15:32
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Korkein hallinto-oikeus kumosi tänään valtioneuvoston päätöksen ja palautti Talvivaaran uraanin talteenottoa koskevan luvan valmisteluun valtioneuvostolle. SLL valitti maaliskuussa 2012 päätöksestä, koska Talvivaaran hakemus ei ollut riittävä ja valtioneuvoston päätös oli siten ennenaikainen.

"Olemme tyytyväisiä oikeuden päätökseen. Tämä on myös kansallisen etumme mukaista, sillä ydinenergialain mukaan hakijan on kyettävä toimimaan turvallisesti ja Suomen kansainvälisten sopimusvelvoitteiden mukaisesti. Uraanitoiminnalta puuttuu vielä myös aluehallintoviraston lupa", muistuttaa toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

KHO totesi, että Talvivaaran toiminnassa on tapahtunut useita muutoksia valtioneuvoston päätöksen jälkeen. Oikeuden mukaan yhtiön taloudelliset edellytykset ovat muuttuneet olennaisesti luvan myöntämisen jälkeen.

“Talvivaara ei ole tähänkään asti kyennyt yhdistämään kannattavaa liiketoimintaa ja ympäristövastuullisuutta. On perusteltua olettaa että sen talousvaikeudet olisivat vain pahentuneet jos sen olisi pitänyt varautua korvaamaan myös uraanin talteenotosta mahdollisesti syntyvät ympäristövahingot ja -haitat”, toteaa Talvivaaran toimintaa seurannut asiantuntija Pertti Sundqvist Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Luonnonsuojeluliitto tukeutui valituksessaan myös Sotkamon kunnan kantaan, jonka mukaan uraanin talteenottoa koskevalle luvalle ei ollut edellytyksiä. Sotkamon kunnan mielestä "uraanin talteenotto voidaan aloittaa vasta sen jälkeen, kun jäteveden käsittely on hallinnassa".

"Valtioneuvostolla on nyt mahdollisuus saattaa tilanne lailliseen järjestykseen. Ennen asian ratkaisemista valtioneuvoston on pyydettävä lisäselvitys Talvivaaran toiminnan taloudellisista ja turvallisuutta koskevista edellytyksistä", Yrjö-Koskinen sanoo.

 

Lisätietoja:

- toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen, SLL, puh. 050-347 8778

- asiantuntija Pertti Sundqvist, SLL, puh. 050-432 8281

KHO:npäätös (5.12.2013):
http://www.kho.fi/fi/index/paatoksia/muitapaatoksia/muupaatos/1386069647758.html

SLL:n valitus (26.3.2012):
http://www.sll.fi/mita-me-teemme/kaivostoiminta/Valitus_Talvivaara_SLL.pdf

 

 

 

 

Suomen luonnonsuojeluliitto on maan suurin ympäristönsuojelun kansalaisjärjestö.
---

Matti Nieminen, viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
etunimi.sukunimi@sll.fi, p. 050 564 2283, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs