Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metalliteollisuus » Mielenosoitus kaivostoimintaa vastaan keräsi runsaasti huomiota

Suomen luonnonsuojeluliitto

Mielenosoitus kaivostoimintaa vastaan keräsi runsaasti huomiota

Tiedote.
Julkaistu: 12.03.2012 klo 12:54
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliiton ja Luonto-Liiton yhteisessä mielenosoituksessa pieni mutta äänekäs joukko Talvivaaran kaivostoiminnasta huolestuneita kansalaisia vaati kaivosta ja viranomaisia panemaan ympäristöasiat kuntoon. Mielenosoitus pidettiin Talvivaaran yhtiökokouksen ulkopuolella Katajanokalla maanantaiaamuna.

"Tunnelma oli toisaalta innostunut, toisaalta turhautunut", kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Venla Virkamäki. "Innostunut siksi, että kaivosten ympäristövastuuta oli lähtenyt peräämään niin aktiivinen joukko kansalaisia. Toisaalta turhautunut, koska Talvivaaran kaltaisia ympäristöongelmia ei pitäisi syntyä enää missään länsimaassa."

Luonnonsuojeluliitto vaati tänään Talvivaaran Kaivososakeyhtiön ylimääräisessä yhtiökokouksessa Helsingissä, että kerättävä ylimääräinen pääoma on käytettävä ympäristönsuojelutoimenpiteisiin ja jo tapahtuneen haitan korjaamiseen.

Luonnonsuojeluliitto pitää vastuuttomana, että Talvivaaran hallitus ehdotti osakkeenomistajille uuden pääoman käyttöä muun muassa Talvivaaran kaivoksen toiminnan laajentamiseen ja ydinvoimainvestointeihin. Lisäksi Luonnonsuojeluliitto ehdotti kaivoksen sulkemisesta, kunnes ympäristöasiat on saatu kuntoon.

Luonnonsuojeluliiton ehdotukset eivät saaneet kokouksessa kannatusta muilta osakkeenomistajilta, vaan päätyivät pöytäkirjamerkinnöiksi.

"On harmillista, ettei vastuullinen yritystoiminta kiinnosta sijoittajapiirejä edelleenkään juhlapuheita enempää. Talvivaaran toimitusjohtaja Peräkin keskittyi lähinnä vähättelemään meneillään olevaa ympäristön pilaantumista ja kyseenalaistamaan ympäristöasioista huolestuneiden osakkeenomistajien motiiveja", ihmettelee Luonnonsuojeluliiton suojelupäällikkö Jouni Nissinen, joka oli paikalla yhtiökokouksessa. "Suullisia lupauksia ja vakuutuksia ympäristöasioiden kuntoon laittamisesta yhtiön johto sentään teki. Toivomme, että se seisoo sanojensa takana", Nissinen toivoo.

Luonnonsuojeluliiton mielestä Talvivaaran esimerkki osoittaa paitsi nykyisen ympäristönsuojelulain puutteet myös ympäristönsuojelulain valvontaan käytettävien resurssien puutteellisuuden. Luonnonsuojeluliitto katsoo, että osa ongelmista voidaan ratkaista ympäristönsuojelulakia uudistamalla siten, että laki huomioi myös teollisen toiminnan energiatehokkuuden ja materiaalien säästön sekä turvaa luonnon monimuotoisuuden.

Toisaalta osa ongelmista ratkeaa vain resurssoimalla riittävästi ympäristönsuojelulain valvontaa alueellisissa ELY-keskuksissa. Liitto katsoo, että nykyhallituksen on varmistettava sekä alueellisten ELY-keskusten että kuntien riittävät resurssit ympäristönsuojeluun.

Talvivaaran toiminnan aiheuttamista ympäristöhaitoista huolestunut Suomen luonnonsuojeluliitto on jättänyt Talvivaara Sotkamo Oy:n toiminnan keskeyttämisestä vireillepanon Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle.

Lisätietoja:

  • Suojelupäällikkö Jouni Nissinen, puh. 040 828 1881
  • Suojeluasiantuntija Venla Virkamäki, puh. 050 345 4411

Video mielenilmauksesta: http://www.youtube.com/watch?v=LaqvKISh4YE&feature=youtu.be

Kuvia mielenilmauksesta lehdistön käyttöön: Janne Käpylehto / SLL

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs