Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metalliteollisuus » Metallienjalostusklusteri tarjoaa kasvua ja työtä - kestääkö kantti kasvaa?

Teknologiateollisuus ry

Metallienjalostusklusteri tarjoaa kasvua ja työtä - kestääkö kantti kasvaa?

Tiedote.
Julkaistu: 19.04.2012 klo 11:57
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Metallien jalostuksen tuotantoketjulla on Suomessa valtava kasvupotentiaali. Sitä vauhdittavat korkean tason innovaatiot, metallien kysynnän kasvu ja kaivannaisteollisuuden nousu Suomessa. Mahdollisuudet eivät kuitenkaan voi realisoitua, jos alan kilpailukyky sulatetaan ylimääräisillä kustannuksilla ja veroilla jo ennen kasvua.

”Metallien jalostuksen tuotantoketju malmien louhinnasta lopputuotteisiin tarjoaa Suomelle ennen näkemättömiä mahdollisuuksia, kunhan potentiaalia ei tapeta ennen aikojaan ylimääräisillä kustannuksilla”, sanoi Metallinjalostajat ry:n toimitusjohtaja Mika Nykänen valtakunnallisilla Metallienjalostuspäivillä Porin yliopistokeskuksessa tänään.

”Metallien jalostus Suomessa on korkeaan osaamiseen perustuva ekoteko. Alan innovaatiot ovat luoneet maailman parasta energiatehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Tällaisen teollisuuden kasvua on perusteltua edistää Suomessa kaikin omissa käsissä olevin keinoin. Valtioneuvoston piiristä odottaisi nykyisissä kriisitunnelmissa määrätietoisia askelia uusien investointien ja työpaikkojen houkuttelemiseksi lisärasitteiden ja -verojen sijaan. Vai luullaanko ympäristöministeriössä uusien verojen luovan työtä ja hyvinvointia?” Nykänen kysyi.

Lähitulevaisuudessa vientiteollisuuden kilpailukykyä uhkaavat ympäristöministeriön väläyttämän kaivosveron lisäksi muut lisäkustannuksia aiheuttavat tekijät, kuten päästökauppa, rikkidirektiivi ja windfall-vero.

Parhaillaan metallienjalostusklusteri voisi synnyttää Suomeen uusia työpaikkoja ja kasvua tilanteessa, jossa maan kauppa- ja vaihtotase ovat dramaattisesti laskeneet. Suurin hyöty suomalaiselle yhteiskunnalle saadaan, jos koko tuotantoketju onnistutaan pitämään maan rajojen sisällä. Metallien jalostus vastaa tällä hetkellä noin 14 prosentista Suomen tavaraviennistä. 

”Alan keskeisenä vahvuutena on suomalainen korkea osaaminen, joka edelleen kehittyy yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa. Tämän kansallisen pääoman kartuttaminen osana kasvualaa on pitkäjänteinen investointi, joka tuottaa laadullista ja määrällistä hyvinvointia”, Nykänen totesi.

Joka toinen vuosi järjestettävien Metallienjalostuspäivien tarkoituksena on toimia alan teollisuuden, korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja muiden sidosryhmien välisenä vuorovaikutustilaisuutena, jossa keskustellaan ajankohtaisista kysymyksistä ja tulevaisuudesta erityisesti opetuksen ja tutkimuksen näkökulmasta. 19.–20.4.2012 Porissa ja Harjavallassa järjestettävien Metallienjalostuspäivien teemana on metallien jalostuksen kasvupotentiaali ja isäntäyhtiönä toimii Norilsk Nickel Harjavalta Oy. 

Lisätietoja:

Mika Nykänen, puh. 040 825 7329

etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi

Teknologiateollisuus on Suomen tärkein elinkeino, sen edustamat toimialat vastaavat 60 % maan viennistä ja 80 % koko elinkeinoelämän tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Teknologiateollisuus työllistää Suomessa suoraan 290 000 henkilöä. Teknologiateollisuuteen kuuluu viisi päätoimialaa, jotka ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu- ja konsultointi sekä tietotekniikka-ala.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs