Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metalliteollisuus » Metallialan yritykset jauhamassa palveluliiketoimintaa

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Metallialan yritykset jauhamassa palveluliiketoimintaa

Tiedote.
Julkaistu: 25.08.2011 klo 10:45
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Syyskuun 7. päivänä järjestetään seitsemäs ja viimeinen Karkea Jauhin -ideointipaja, jonka teemana on palveluliiketoiminta metallialalla.

Palveluliiketoiminnan laajentuminen suomalaiseen teollisuuteen koskee myös Kanta-Hämeen metallialan toimijoita. Alan yritysten liiketoiminta perustuu perinteisesti tuotteiden valmistamiselle, minkä ennakoidaan olevan hiipuva liiketoiminnan ala. Metallialan tulevaisuuden uudenlaisen liiketoiminnan mahdollisuudet ovat oman osaamisen hyödyntämisessä sekä asiakaslähtöisessä toiminnassa. Yhdessä asiakkaiden kanssa kehitetyt uudet liiketoimintamallit haastavat vanhat tuotantolähtöiset mallit.

Syyskuun Karkea Jauhin -tilaisuudessa tuodaan yhteen metallialan kumppaniksi poikkitoimialainen osallistujajoukko ideoimaan uusia tuoteideoita uudenlaista liiketoimintaa varten. Tilaisuudessa avataan tulevaisuuden trendejä ja asiakastarpeita, palveluliiketoiminnan periaatteita ja mahdollisuuksia. Samalla kuullaan kokemuksia ja verkostoidutaan yllättävienkin uusien kumppanien kanssa.

Jauhamisen hyödyt

Hämeenlinnan K-Citymarketin tavaratalojohtaja Kaarlo Purhonen osallistui metalli- ja kaupanalan ideointipajaan helmikuussa. Hän piti kokemusta erittäin mielenkiintoisena. – Jauhin-tilaisuudet ovat aktiivista yhteiskunnallista vaikuttamista. Usein kuulee, että tällaiset tilaisuudet ovat ajanhaaskausta, mutta todellisuudessa ne antavat osallistujalle täsmennettyä ammatillista tietotaitoa, joten osallistuminen kannattaa.

Jauhimessa halutaan korostaa, että tehdäkseen innovaatioita on tärkeää rikkoa rajoja ja löytää uusia näkökulmia oman toiminnan ulkopuolelta. Joskus saattaa löytyä uusia, jopa yllättäviä kumppaneita tai asiakkaita. Hämeenlinnalaisen metallialan yrityksen M-Components Oy:n toimitusjohtaja Juhani Lemström toteaa, että vieraamman toimialan edustajat tuovat Jauhin -tilaisuuksissa tuoretta näkökulmaa ja auttavat näkemään uusia mahdollisuuksia. Lemströmin mukaan tällainen ”törmäytys” voi olla hyvä työkalu myös yrityksen omien, tuttujen haasteiden analysointiin.

Ennakointi todeksi

Jauhimen yhtenä tärkeänä tavoitteena on tehdä tulevaisuuden ennakointia tutuksi. HAMKin ennakointiasiantuntija Anne Laakson mukaan yritysten on oltava muutoksen aallonharjalla jatkuvasti muuttuvassa maailmassa. Hyvä reagointikyky ei pelkästään riitä, koska silloin yritys on auttamatta muita jäljessä. Mitä kilpaillumpi ala, sitä tärkeämpää on uuden luominen ja kilpailijoista erottautuminen. Ennakointitieto auttaa ohjaamaan yrityksen strategiaa siten, että omaa toimintaa suunnitellaan ja kehitetään ottaen huomioon myös pidemmän aikavälin näkymät sekä globaalit haasteet.

Karkea Jauhin -ideointipajoja on järjestetty HAMKin hallinnoimassa Jauhin-hankkeessa kahden vuoden ajan ja toiminnan pääkohderyhmänä ovat olleet kantahämäläiset metallialan yritykset. Hankkeessa kehitetään pk-yritysten tuotekehityksen avuksi toimintamalli, joka julkistetaan hankkeen loppuseminaarissa marraskuussa 2011.

Lisätietoja
Annikki Rosberg, p. (03) 646 3628 ja sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi
p. (03) 6461 (vaihde)

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs