Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metalliteollisuus » Luonnonsuojeluliitto huolestui metalleista Talvivaaran lähijärvien pohjissa

Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonsuojeluliitto huolestui metalleista Talvivaaran lähijärvien pohjissa

Tiedote.
Julkaistu: 21.08.2012 klo 12:53
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen Luonto -lehti ja Suomen luonnonsuojeluliitto ottivat kesäkuussa näytteitä Talvivaaran lähijärvien pohjakerrostumista. Viranomaiset eivät ole ilmoittaneet tutkineensa pohjan metallipitoisuuksia. Tulokset ovat siten ensimmäisiä, joista selviää, millaisia pysyviä jälkiä kaivos jättää ympäröiviin vesistöihin. Varat laboratoriotutkimuksiin koottiin kansalaisten lahjoituksilla.

Kaivoksen vaikutus näkyy tutkituissa näytteissä selvästi. Nikkeliä on Kivijärven pohjan pintakerroksessa 20 kertaa niin paljon kuin syvemmällä olevassa vanhassa pohjasedimentin osassa. Alempana Laakajärvessä nikkelipitoisuus nousee tuoreessa kerroksessa viisinkertaiseksi.

”Se, että Talvivaara on jättänyt pysyviä jälkiä järviekosysteemeihin ainakin Kivijärvessä ja Laakajärvessä, on huomioitava kaivoksen lupamääräyksiä tarkistettaessa. Metallisaastutus tällä tasolla ihmisten elinympäristöissä, mökkirannoilla ja kalavesissä pitää saada loppumaan. Ei kai yksi yhtiö saa Suomessa vuonna 2012 syytää vaarallisia raskasmetallejaan ympäristöön ilman, että siihen puututaan?” kysyy Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Pohjanäytteiden analyyseistä vastasi Labtium-laboratorio. Varat tuhansia euroja maksaneisiin analyyseihin keräsi Suomen luonnonsuojeluliitto kansalaisten lahjoituksilla kesällä 2012. Näytteenotosta vastasi paleoekologi, Itä-Suomen yliopiston dosentti Heikki Simola. Hän on myös Suomen luonnonsuojeluliiton entinen puheenjohtaja ja nykyinen hallituksen jäsen.

”Talvivaara on vaikuttanut pysyvästi isoihin lähijärviin. Näin selvä jälki näinkin kaukana kaivoksesta on huolestuttava, kun kaivos on ollut toiminnassa vasta vähän aikaa. Syvännesedimenttiin kerrostuvat korkeat metallipitoisuudet osoittavat, että järven koko ekosysteemi on saastunut”, sanoo Heikki Simola.  

 

Lisätietoja:

Näytteiden tuloksista kertoi ensimmäisenä Suomen Luonto -lehti blogissaan:
http://suomenluonto.blogit.fi/talvivaaran-vaikutukset-nakyvat-jo-jarvien-pohjasedimenteissa

Risto Sulkava, puh. 050-560 2113

Heikki Simola, puh. 050-5660640 (tutkimustulokset)

--

Matti Nieminen, viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 050-564 2283, matti.nieminen(at)sll.fi, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs