Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metalliteollisuus » Kantavien teräsrakenteiden CE-merkinnällä on kiire – Miktech tukee hitsaavan tuotannon kehittämistä Etelä-Savon yrityksissä

Miktech Oy

Kantavien teräsrakenteiden CE-merkinnällä on kiire – Miktech tukee hitsaavan tuotannon kehittämistä Etelä-Savon yrityksissä

Tiedote.
Julkaistu: 28.10.2013 klo 09:47
Julkaisija: Miktech Oy

Kantavien teräsrakenteiden CE-merkintä tulee pakolliseksi vuoden 2014 kesäkuun loppuun mennessä. Miktech vauhdittaa hitsaavan tuotannon kehityshankkeessaan eteläsavolaisten yritysten työtä CE-merkintäoikeuden saamiseksi. Projektissa on mukana noin 10 yritystä Mikkelin, Savonlinnan ja Pieksämäen alueilta.

Kantavien teräsrakenteiden pakollisen CE-merkinnän taustalla on alan käytäntöjen yhtenäistäminen. Teräsrakenteiden suunnittelussa ja toteutuksessa siirrytään uusiin yleiseurooppalaisiin standardeihin, mikä lisää vaatimuksia liittyen mm. kolmannen osapuolen valvontaan, hitsausohjeiden hyväksyntään sekä hitsauskoordinoijan pätevyyteen. Muutokset koskevat kantavien teräsrakenteiden toteuttamista mm. talonrakentamiseen ja siltoihin.

Hitsaavan tuotannon yrityksiltä CE-merkintäoikeus edellyttää toiminnan monipuolista kehittämistä. – Kehitystoimien toteuttaminen on suuri ponnistus erityisesti pienissä yrityksissä, joissa työtä tehdään omin voimin päivittäisen liiketoiminnan ohessa, toteaa KTek 2016 -hankkeen kehityspäällikkö Antti Räsänen Miktech Oy:stä. – Järjestämme yrityksille sekä ryhmäkoulutusta että yrityskohtaista tukea. Tavoitteena on saada toiminta sellaiselle tasolle, että yritys voi pyytää akkreditoidun laitoksen tarkastuskäynnille CE-merkintäoikeutta varten.

Päätös hakea CE-merkintäoikeuksia liittyy yrityksissä usein asiakkaiden tarpeisiin. – Aluksi emme kokeneet CE-merkintää tarpeelliseksi, koska valmistamme koneita ja laitteita. Rajanveto osoittautui kuitenkin vaikeaksi, sillä asiakkaamme haluavat ostaa osakokonaisuuksia, joihin sisältyy mm. CE-merkintää edellyttäviä siiloja ja suppiloita. CE-merkintäoikeus on siis välttämätön toimintaedellytystemme säilymiseksi, kertoo toimitusjohtaja Hannu Pilsari Saret Oy:stä. – KTek 2016 -projektissa saatu paikallinen koulutus on ollut ensiarvoisen tärkeää. Se on antanut alkusysäyksen, vauhtia prosessiin sekä tietoa siitä, mitä on saatava aikaiseksi. Ilman ulkopuolista apua kävisi helposti niin, että asiaa pähkäillään, mutta siitä ei koskaan saada niskalenkkiä.

Asiakkaan näkökulmasta CE-merkinnän vaikutus on ratkaiseva. – Kaikkien rakennusliikkeiden on pakko vaatia toimittajiltaan CE-merkintää. Jos toimittajalla ei sitä ole, yritystä ei voida edes harkita toimittajaverkostoon, ja yrityksen asiakaskunta supistuu huomattavan pieneksi. Yrityksillä on siis käytännössä kaksi vaihtoehtoa: lopettaa toiminta tai hankkia CE-merkintä, sanoo JL-Rakentajat Oy:n hankinnoista vastaava Jari Torkkeli.

CE-merkintää vaativien kantavien teräsrakenteiden markkinavalvonnasta vastaa Suomessa Tukes. – Moniin muihin tuoteryhmiin verrattuna tässä tuoteryhmässä vaaditaan enemmän kehitystyötä. Sovellettava standardi on monimutkaisempi, ja monissa hitsaavan tuotannon yrityksissä ei aikaisemmin ole ollut käytössä näin kattavaa laatujärjestelmiä.  Myös hitsaustyön koordinointi vaatii paljon kehittämistä, toteaa Auli Lastunen Tukesista. – Kehitystyön tuelle on siksi tarvetta. Vaikka pienyrittäjä pystyy tekemään vaadittavan kehitystyön itsenäisesti, siihen kuluu paljon resursseja.

KTek 2016 -hanke jatkuu vuoden 2014 loppuun saakka. Hankkeen puitteissa toimintaansa voivat kehittää myös yritykset, jotka eivät tavoittele CE-merkintäoikeutta.

 

Lisätiedot:

Antti Räsänen, Kehityspäällikkö KTek 2016, Miktech Oy, 050-441 0691, antti.rasanen@miktech.

Miktech Oy on innovaatio- ja teknologiakeskus, joka edistää tutkimustoiminnan ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä keskittyen uuden teknologian synnyttämiseen ja käyttöönottoon sekä teknologiayhtiöiden toiminnan kehittämiseen. Miktechillä on keskeinen rooli alueen kehittämistyössä, sillä Miktech koordinoi Mikkelin kaupungin kehittämisstrategian mukaisia kehityshankkeita teknologian saralla. www.miktech.fi

KTek 2016 on hitsattuja teräsrakenteita valmistaville yrityksille suunnattu kehityshanke. Hankkeessa kehitetään n. 10 eteläsavolaisesta teknologiateollisuusyrityksestä koostuvan yritysryhmän hitsaustoiminnan laatua, kilpailukykyä ja tehokkuutta. Hanketta rahoittaa Euroopan unionin sosiaalirahasto. Rahoituksen myöntänyt viranomainen on Etelä-Savon ELY-keskus.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs