Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metalliteollisuus » Julkistus: opas kaivoshankkeiden YVA-menettelystä

Työ- ja elinkeinoministeriö

Julkistus: opas kaivoshankkeiden YVA-menettelystä

Kutsu.
Julkaistu: 09.03.2015 klo 13:45
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Kaivostoiminnan vaikutukset ympäristöön ovat nousseet viime vuosina ennennäkemättömään julkisuuteen. Myös ristiriidat muiden paikallisten elinkeinojen välillä ovat olleet esillä. Ympäristövaikutusten arviointimenettelyä, YVA-menettelyä sovelletaan niihin kaivoshankkeisiin, joista voi aiheutua merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia.

Työ- ja elinkeinoministeriön uusi kaivoshankkeiden YVA-opas julkaistaan torstaina 12.3. klo 10.00 Säätytalossa (sali A23). Toimitukset ovat tervetulleita tilaisuuteen. Sitä voi seurata myös webcast-lähetyksenä.

Julkistamisseminaarissa Jorma Jantunen (SYKE) ja Tommi Kauppila (GTK) esittelevät oppaan sisältöä. Kaivosteollisuus ry:n edustaja Anita Alajoutsijärvi ja Kainuun ELY-keskuksen Sari Myllyoja kommentoivat. Puhetta johtaa Kirsti Loukola-Ruskeeniemi TEM:stä.

Oppaassa suositellaan muun muassa, että jatkossa YVA-selostusten maksimipituus on 150 sivua ja annetaan esimerkkisisällysluettelo ja -taulukoita. Nykyisin laajin YVA-selostus Suomessa on ollut yli 1600 sivun pituinen. Muissa maissa on laadittu paljon sitäkin laajempia selostuksia.

Lakisääteinen YVA-menettely tuottaa tietoa hankkeen ympäristövaikutuksista, edistää ympäristönäkökohtien huomioon ottamista suunnittelussa ja päätöksenteossa. Se myös lisää alueen asukkaiden ja muiden tahojen osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksia. Kaivoshankkeesta vastaava huolehtii ympäristövaikutusten selvittämisestä ja arvioinnista.

Olennainen osa YVA-menettelyä on eri vaihtoehtojen tarkastelu. Yksi vaihtoehdoista on se, ettei kaivoshanketta toteuteta lainkaan. Vaihtoehdot poikkeavat toisistaan esimerkiksi teknisen toteutuksen, louhintamäärien, energiankäytön ja päästömäärien suhteen. Arvioinnissa määritetään hankkeen yhteisvaikutukset sekä nykyisten että suunnitteilla olevien hankkeiden kanssa.

Median edustajia pyydetään ilmoittautumaan ke 11.3. klo 14 mennessä osoitteeseen viestinta@tem.fi tai puh. 029 50 60044 (Markkanen).

Tilaisuutta voi seurata myös webcast-lähetyksenä osoitteesta http://cloud.magneetto.com/tem/2015_0312_yva/view


Lisätiedot:
toimialajohtaja Kirsti Loukola-Ruskeeniemi, TEM, p. 029 50 60080
tiedottaja Mikko Myller, TEM, p. 050 396 0074

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs