Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metalliteollisuus » Gustafsson kauhistelee ammattiopintonsa keskeyttävien suurta joukkoa

Teknologiateollisuus ry

Gustafsson kauhistelee ammattiopintonsa keskeyttävien suurta joukkoa

Tiedote.
Julkaistu: 13.12.2011 klo 14:25
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Vision teemana osaaminen

Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jorma Turunen painottaa Teknologiateollisuuden sidosryhmälehti Vision (4/2011) Linjanveto-kirjoituksessaan yrityskohtaisen sopimisen tärkeyttä keskusjärjestöjen raamisopimusta sovellettaessa.

Turunen moittii raamisopimuksen kantavaa periaatetta, jossa vastuu toimintaympäristön kilpailukyvystä siirretään valtiolta työmarkkinakeskusjärjestöille ehdollistamalla valtion yritysten toimintaympäristöä pa-rantavat toimet liittokohtaisten neuvotteluratkaisujen kattavuudelle. Valtiolla pitäisi olla vastuu toimin-taympäristön kilpailukyvystä ilman ehtoja.

Turunen korostaa, että ensisijainen vaihtoehto on palkkojen sopiminen yrityksissä. Yrityksissä ja työpaikoilla käytävät keskustelut talous-, tilauskanta- ja työllisyystilanteesta määrittävät mahdollisten palkankorotusten suuruuden, ajankohdan ja toteutustavan. Näissä keskusteluissa voidaan päätyä raamia pienempiin, mutta myös suurempiin korotuksiin. Keskeistä on ottaa huomioon kunkin yrityksen oma tilanne.

Turunen pitää tärkeänä, että sovintoehdotuksen ensisijainen vaihtoehto mahdollistaa vapaan paikallisen sopimisen yrityksissä niiden taloudellista tilannetta vastaavasti. Tämä oli Teknologiateollisuuden keskeinen tavoite raamisopimuksesta neuvoteltaessa.

Opetusministeri Jukka Gustafssonin mielestä yhteiskunnan keskeinen tehtävä on kouluttaa ihmisiä työelämään, sen ammatteihin ja osaamiseen.

Gustafsson kauhistelee Vision haastattelussa ammattiopintonsa keskeyttävien hälyttävän suurta joukkoa. Helsingissä vuonna 2008 ammattikoulunsa aloittaneista 36 prosenttia oli tämän vuoden syyskuuhun mennessä kirjattu eronneeksi kesken opintojen. Viime vuonna Helsingissä ammattiopintonsa keskeyttäneitä oli yli tuhat, heistä vain 350 sai toisen opiskelupaikan tai pääsi töihin.

Eindhovenin yliopiston professori Matthias Rauterberg uskoo Vision haastattelussa Aasia menestykseen. Se on vielä jäljessä, mutta ihmiset ovat ammattitaitoisia, korkeasti koulutettuja ja heillä on valtava motivaatio. He haluavat ymmärtää, miksi länsi on pärjännyt paremmin, ja he haluavat käyttää tiedon hyödykseen. Rauterbergin mukaan läntinen maailma sen sijaa nukkuu tyytyväisenä ja uskottelee, että mikään ei muutu. Sen sijaan lännessä pitäisi pohtia, mitä Aasia voi opettaa meille.

Lisätietoja: Visio verkossa, www.teknologiateollisuus.fi/fi/visio/

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs