Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metalliteollisuus » Arvo Ylpölle omistetussa kolikossa välittyy lasten kiitos

Suomen Rahapaja Oy

Arvo Ylpölle omistetussa kolikossa välittyy lasten kiitos

Tiedote.
Julkaistu: 26.10.2012 klo 09:29
Julkaisija: Suomen Rahapaja Oy

Kunnianosoitus hyvinvointiyhteiskunnan keskeiselle rakentajalle

Suomen Rahapaja julkaisee valtiovarainministeriön valtuutuksella juhlarahan Arvo Ylpön kunniaksi. Perheiden tulevaisuudesta huolehtineen arkkiatrin kolikko muistuttaa lääketieteen ja terveydenhuollon tärkeydestä. Juhlaraha on tehty hopeasta ja sen nimellisarvo on 10 euroa.

Arvo Ylpölle (1887–1992) lapset tulivat aina ensin. Suomalaisen terveyden raha kunnioittaa sinnikästä visionääriä, joka ymmärsi kaikkien ulottuvissa olevan terveydenhuollon merkityksen.

Juhlarahan suunnittelusta järjestettiin kilpailu, johon saapui 12 ehdotusta. Juhlarahalautakunta valitsi voittajaksi kuvanveistäjä Reijo Paavilaisen työn. Kolikossa on runsaasti symboliikkaa, ja siinä käytetään värejä kiinnostavasti ja leikkisästi. Kolikon tunnuspuoli kuvaa Lastenlinnaa, jonka ylilääkärinä Arvo Ylppö työskenteli 43 vuotta. Ylppö teki työtä suomalaisten hyvinvoinnin eteen koko pitkän elämänsä. Tämän merkiksi kolikkoon kirjoitetuista lasten nimistä muodostuu sana kiitos.

Terveydenhoito nosti Suomen edelläkävijöiden joukkoon

Arvo Ylppö kuuluu ehdottomasti suomalaisen yhteiskunnan merkittävimpiin kehittäjiin. Arkkiatri oli uraauurtava tutkija, suomalaisen neuvolajärjestelmän isä ja lastenlääkäreiden opettaja, minkä lisäksi hänet muistetaan pidettynä lastenlääkärinä. Imeväiskuolleisuus on maailmanlaajuisesti yksi hyvinvoinnin tärkeimpiä mittareita. Sen putoaminen Suomessa maailman alhaisimmaksi kuuluu niihin terveydenhuollon saavutuksiin, joihin Ylppö on ratkaisevasti vaikuttanut.

Arvo Ylppö omisti elämänsä lasten auttamiseen

Arvo Ylppö opiskeli Helsingissä ja Saksassa. Saksasta saamiensa kokemusten perusteella Ylppö aloitti suomalaisen terveydenhuollon kehittämisen, ja loi pohjan koko maan kattavalle neuvolajärjestelmälle. Ylppö kirjoitti myös kansantajuisia oppaita äideille, mikä oli uusi lähestymistapa lasten terveyden parantamiseen. Ylpön mielestä lapsilla oli oikeus pitää myös hauskaa, mikä osaltaan edisti lasten oikeuksia ja muokkasi käsitystä hyvästä lapsuudesta.

Ylppö kuului Mannerheimin lastensuojeluliiton perustajajäseniin ja hoiti Helsingin yliopiston lastentautiopin professuuria yli kolmekymmentä vuotta (1925–1957). Omia lapsia Arvo Ylpöllä oli kuusi ja lääkärintyötään hän jatkoi yksityisvastaanotolla lähes 90-vuotiaaksi.

Tekniset tiedot:

Metalli: Ag 925
Halkaisija: 38,6 mm
Paino: 25,5 g
Laatu: Proof
Lyöntimäärä: 20 000
Julkaisupäivä: 12.11.

Lisätietoja:

Suomen Rahapaja
Viestintä- ja markkinointisuunnittelija
Laura Helle
+ 358 50 5764 535
laura.helle(at)mint.fi

 

Liitetiedostot

Suomen Rahapaja Oy on euroalueen vahvin rahapaja, joka omistaa sataprosenttisesti Saxonia Eurocoin GmbH:n Saksassa ja puolet Det Norske Myntverketistä Norjassa. Suomen Rahapaja suunnittelee, markkinoi ja lyö rahaa. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomen Rahapaja valmistaa metallisia käyttörahoja, juhla- ja erikoisrahoja ja rahasarjoja. Vuonna 2012 Suomen Rahapaja julkistaa yhdeksän uutta juhlarahaa ja kaksi erikoisrahaa. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2012 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs