Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Metalliteollisuus » Ajankohtaista Pohjanmaalta: Pienipäästöiselle laivamoottorille Horisontti-rahoitusta

Tekes tiedottaa

Ajankohtaista Pohjanmaalta: Pienipäästöiselle laivamoottorille Horisontti-rahoitusta

Tiedote.
Julkaistu: 18.12.2015 klo 08:00
Julkaisija: Tekes tiedottaa

Vaasan seudulle puhalsi lokakuussa melkoinen myötätuuli, kun polttoainejoustavaa laivamoottoria kehittävä Hercules 2-hanke sai liki 17 miljoonaa euroa EU:n Horisontti-rahoitusta. Wärtsilä ja Vaasan yliopisto ovat kansainvälisen konsortion avainosaajia.

Vaasan yliopiston professorilla Seppo Niemellä on ollut lokakuusta lähtien hymy herkässä, sillä pitkät yritysyhteistyön perinteet omaava opinahjo on mukana kansainvälisessä Hercules 2-tutkimushankkeessa.

Tavoitteena on rakentaa kolmen vuoden kuluessa laivamoottori, joka voi käyttää perinteisen raskaan polttoöljyn sijaan muitakin polttoaineita. Etusijalla ovat erilaiset bio-, jäte- ja kaasupohjaiset seokset, joilla laivaliikenteen päästöjä saataisiin tulevaisuudessa selvästi alaspäin.

Tutkimushankkeessa on mukana 11 yritystä, 15 yliopistoa ja viisi tutkimuslaitosta. Sinivalkoisia värejä edustavat vaasalaistutkijoiden lisäksi laiva- ja voimalamoottoreihin erikoistunut Wärtsilä, Dinex Ecocat, VTT ja Aalto-yliopisto.

”Rahoituspäätös osoittaa, että olemme pakokaasujen puhdistus- ja säätöteknologian tutkimuksessa kansainvälistä tasoa. Nyt pääsemme avaamaan aivan uusia ovia ja luomaan yhteistyöverkostoja”, Niemi toteaa.

Polttoainejoustavuus, pienet päästöt ja ympäristöystävällisyys kilpailuvaltteja

Hercules-2:n saama Horisontti-rahoitus on kokonaisuudessaan 16,8 miljoonaa euroa, josta Vaasan yliopiston osuus on noin 1,5 miljoonaa euroa. Hanke työllistää tulevien kolmen vuoden aikana 10–15 tutkijaa ja keskeinen laboratorio tulee Vaasan yliopistoon.

”Aloite tuli Wärtsilästä, joka myös koordinoi hakuprosessia. Olen ollut vuosien varrella monessa mukana ja tätä voi kyllä kuvailla yritysyhteistyöksi parhaimmillaan”, Niemi kiittelee.

Wärtsilän tutkimus- ja tuotekehitysyksikön ohjelmapäällikön Sebastiaan Bleuanus on samoilla linjoilla. Monikansallinen hanke on lähtenyt sujuvasti liikkeelle ja odotukset lopputuloksen suhteen ovat korkealla.

Se osuu Wärtsilän osalta muutenkin maaliinsa, sillä polttoainejoustavuus, pienet päästöt ja ympäristöystävällisyys on linjattu keskeisiksi kilpailuvalteiksi yhtiön strategiassa.

”Hercules-2 on meille todella tärkeä tutkimushanke, kun puhutaan tulevien vuosien moottoreista ja markkina-aseman vahvistamisesta”, Bleuanus vakuuttaa.

Sujuva hakuprosessi

Vaikka konsortio ottaa vasta ensi askeleitaan, on kuluneiden puolen vuoden aikana syntynyt jo paljon yhteistyötä, keskusteluja ja iteratiivisia kokeiluja eri partnereiden kesken.

”Se on todella lupaavaa, sillä yli puolet konsortion jäsenistä on uusia verrattuna edelliseen Hercules-projektiin.”

Myös kyseisessä haussa käytetty kaksivaiheinen hakuprosessi saa Bleuanukselta kehuja, sillä se osoittautui huomattavasti aiempia hakuja sujuvammaksi.

”Toki hakemus kokonaisuudessaan teettää edelleen työtä, ja siihen pitää myös varautua. Toisaalta aika moni kakkosvaiheessa vaadittava asia tulee selvitetyksi jo ykkösvaiheessa”, hän muistuttaa.

Lisätietoja

Seppo Niemi, professori
Vaasan yliopisto
Puh. 029 449 8304
seppo.niemi@uvasa.fi

Sebastiaan Bleuanus, ohjelmapäällikkö
Wärtsilä
Puh +316 231 49452
sebastiaan.bleuanus@wartsila.com

Teksti: Recommended / Timo Sormunen
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Tiedottaja Soile Thalén, Tekes
puh. 050 5577 716, soile.thalen@tekes.fi

Lisää asiakkaiden tuloksia

Liitetiedostot

Tekes on yritysten, yliopistojen, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten haastavien tutkimus- ja kehitysprojektien ja innovaatiotoiminnan rahoittaja ja aktivoija. Tekes palvelee suomalaisen elinkeinoelämän ja tutkimuksen uudistumista. www.tekes.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs