Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Media » Undersökning gjord av Förbundet för Finländskt Arbete På sommaren konsumerar finländaren mer och nås bäst på nätet

Suomalaisen Työn Liitto

Undersökning gjord av Förbundet för Finländskt Arbete På sommaren konsumerar finländaren mer och nås bäst på nätet

Pressmeddelande.
Publicerad: 18.06.2013 kl. 12:58
Utgivare: Suomalaisen Työn Liitto

Sommarundersökningen gjord av Förbundet för Finländskt Arbete visar att finländaren öppnar upp plånboken på sommaren, så det är åter aktuellt att påminna om att inhemska inköp påverkar sysselsättningen. Förbundet startar upp kampanjen Sinivalkoinen kesäkompassi (Blåvita sommarkompassen) för att hjälpa finländarna att hitta inhemska produkter och tjänster.

- Vår webbtjänst Kesäkompassi.fi, som även fungerar på mobilen, vägleder konsumenterna till blåvita val, även på resan. Redan över hälften av finländarna använder internet på sin smartphone och under sommaren nås konsumenterna bättre mobilt, berättar Tero Lausala, verksamhetschef på Förbundet för Finländskt Arbete.

På sommaren får även parförhållandet ny energi

Den finska sommaren vore ingenting utan bastu, grillning och naturvistelser. Det håller nog de flesta finländare med om. 73% av de svarande upplever också att parförhållandet får ny energi under den finska sommaren. Över hälften av finländarna skämmer bort sig själva eller sin familj och lägger mer pengar på tjänster än på varor.

- På sommaren njuter man och slappnar av och om det finns tid satsar man även på parförhållandet. Det här är säkert också delvis en förklaring till att det konsumeras mer av tjänster och upplevelser än av varor på sommaren, tolkar undersökningsledaren Jokke Eljala.

På sommaren håller konsumenterna lättare om plånboken, eftersom sex av tio konsumerar mer på sommaren än på andra årstider. Ca: 80% av hushållen har en sommarlovsbudget på mindre än 2000 euro, när matkostnader och kostnader för normalt boende ej är medräknade.

- Medans man på sommaren konsumerar mer bekymmersfritt, kommer ungefär var femte konsument dra åt svångremmen till hösten. Från sommarbetet återgår vi tillbaka till noggrannare konsumtion, konstaterar undersökningsledaren Jokke Eljala.

Männen är praktiska konsumenter och kvinnorna är spontana konsumenter på sommaren

Som sommarkonsumenter är männen praktiska och kvinnorna söker upplevelser och är spontana. Männen investerar i kvalitet och finskhet. För kvinnorna är det viktigt med lättanvändbarhet och design. För unga mellan 15-29 år är det viktigt med varumärke,  trender och rekommendationer från vänner.

- En positiv överraskning i undersökningsresultatet var att finländska män satsar mer på finskhet. I tidigare undersökningar har detta inte kommit fram lika tydligt. Är en ny riktning på väg att födas, där männen är föregångare vid stödjandet av kvalitativa finska produkter och tjänster? funderar undersökningsledare Jokke Eljala.

Finländarna vill stödja sysselsättningen via sina konsumtionsval

Finländska tjänster och varor anses ha hög kvalitet. Finkländska produkter är ett miljövänligt val. Hälften av de intervjuade köper en finsk produkt på grund av dess inverkan på sysselsättningen. 57 procent föredrar gärna finländska produkter och 40 procent bedömmer att minst hälften av deras sommarinköp är inhemska. En femtedel av de unga uppskattar också finskheten.

- Viljan att stödja sysselsättningen i Finland, blev den viktigaste anledningen att välja finska produkter och tjänster på sommaren. I och för sig är det här en väldigt positiv signal, eftersom finländarna med sina val vill påverka, vilka möjligheter finska arbeten har i framtiden, säger verksamhetsledare Tero Lausala.

Undersökningen om sommarkonsumtion som beställdes av Förbundet för Finländskt Arbete, utfördes av Kopla Helsinki Oy. Antal svarande för undersökningsdelen är 1000. I undersökningen genomfördes också två kvalitativa gruppdiskussioner på nätet, där grupperna hade delats in i 20-34-åringar (13) och personer från 35 år och uppåt (14). Dessutom gjordes 17 videointervjuer.

Videon som gjorts av undersökningen samt den visuella undersökningsrapporten publiceras den 18/6 2013 kl. 9.30 på den här sidan: http://www.avainlippu.fi/julkaisut-ja-tutkimukset/kesatutkimus-2013.

Bildelementen i undersökningsrapporten får användas till bildsättning av nyheten. Bildens källa ska nämnas: Förbundet för Finländskt Arbete / Kopla Helsinki Oy

Mer information:

Förbundet för Finländskt Arbete
undersökningsledare Jokke Eljala
050 374 7410
jokke.eljala@avainlippu.fi
www.avainlippu.fi
www.kesakompassi.fi

Förbundet för Finländskt Arbete är en expertorganisation, vars uppgift är att främja uppskattningen av det finländska arbetet. Förbundet förvaltar märken och nättjänster, som verkar till förmån för finländskt arbete och befrämjar innovation och företagande. Förbundet, som grundades 1912, har redan över 1800 företags- eller samfunds medlemmar.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs