Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Media » Teräväpiirtotelevisiot yleistyvät hitaasti antenniverkon talouksissa

Viestintävirasto

Teräväpiirtotelevisiot yleistyvät hitaasti antenniverkon talouksissa

Tiedote.
Julkaistu: 25.08.2015 klo 13:12
Julkaisija: Viestintävirasto

Teräväpiirto- eli HD-lähetykset mahdollistava televisio tai digiboksi on vain 32 prosentilla niistä kotitalouksista, joissa TV-ohjelmia on mahdollista vastaanottaa vain antenniverkon kautta. Tällaisten DVB-T2-virittimellä varustettujen televisioiden tai digiboksien yleisyydessä ei ole tapahtunut juurikaan muutosta viime kevääseen nähden, jolloin osuus oli 29 prosenttia.

Vähittäismyyntiliikkeissä on edelleen myynnissä kuluttajille antenniverkkoon tarkoitettuja televisioita, joista DVB-T2-viritin puuttuu. Kaupan myyntitilastoja laativan GfK:n mukaan kesäkuussa myydyistä televisiovastaanottimista vielä 17 prosentista ja digibokseista 21 prosentista puuttui DVB-T2-viritin.

Kaikista TV-talouksista 59 prosentilla on vähintään yksi vastaanotin, jolla teräväpiirtolähetysten vastaanottaminen on mahdollista. Tähän sisältyvät niin kaapeli-, antenni-, satelliitti- kuin IPTV-vastaanottokin.

Antenniverkossa yleistyvä lähetystekniikka edellyttää vastaanottimilta DVB-T2-viritintä

Television antenniverkossa siirrytään vuodesta 2017 nykyistä laajemmin uuteen DVB-T2-lähetystekniikkaan, joka mahdollistaa teräväpiirto-ohjelmistojen tarjonnan tai vaihtoehtoisesti useampien perustasoisten kanavien lähettämisen. Nykytekniikalla (DVB-T) lähetettävien ohjelmistojen määrä vähenee samalla vaiheittain.

Uuden lähetystekniikan mukaisten ohjelmistojen katselu edellyttää kuluttajilta DVB-T2-virittimellä varustettua televisiota tai digiboksia. Kuluttajansuojalain mukaan myyjien velvollisuus on kertoa laitteiden ja teräväpiirtolähetysten yhteensopivuudesta. "Antenna Ready HD" -merkintä kertoo, että vastaanotin on testattu Suomessa ja sillä voi katsoa televisiolähetyksiä niin perus- kuin teräväpiirtotasoisena. Luettelo testatuista vastaanottimista löytyy osoitteesta: www.testatutlaitteet.fi

Kaapeli-, satelliitti- ja IPTV-lähetyksiin ei ole tulossa muutoksia, mutta myös näiden verkkojen kautta lähetettävien teräväpiirtosisältöjen vastaanottaminen edellyttää tähän soveltuvaa vastaanotinta.

Selvityksen taustaa

Viestintävirasto ja liikenne- ja viestintäministeriö teettivät selvityksen Finnpanelin TV-mittaripaneeliin kuuluvissa talouksissa. Paneelissa on noin 1 100 taloutta, jotka edustavat Manner-Suomen kotitalouksia. Kesämökeillä olevat vastaanottimet rajattiin selvityksen ulkopuolelle.

Kuva: HD-katseluun soveltuvan virittimen yleisyys signaalin vastaanottotavan mukaanLähde: Finnpanel

Lukuohje:

100 %:ssa IPTV-talouksista on mahdollisuus katsoa HD-kanavia
IPTV-talouksissa olevista vastaanottimista 76 prosentissa on mahdollisuus katsoa HD-kanavia

Lisätiedot:

Projektikoordinaattori Tiina Aaltonen, p. 0295 390 526
Lisätietoa antennitelevisioverkon tulevista muutoksista löytyy Viestintäviraston sivuilta
HDTVopas.fi tarjoaa lisätietoa teräväpiirtolähetysten vastaanotosta antenniverkossa.

Liitetiedostot

Viestintävirasto varmistaa kaikille suomalaisille toimivat, turvalliset ja kohtuuhintaiset viestintäpalvelut. Huolehdimme siitä, että puhelin- ja internetyhteydet toimivat, televisio näkyy, radio kuuluu ja posti kulkee kaikkialla Suomessa. www.viestintävirasto.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs