Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Media » Sexpo-säätiö: Vanhemmat, ottakaa seksuaalisuus puheeksi lastenne kanssa!

Sexpo

Sexpo-säätiö: Vanhemmat, ottakaa seksuaalisuus puheeksi lastenne kanssa!

Tiedote.
Julkaistu: 17.08.2016 klo 16:26
Julkaisija: Sexpo

Laulaja Sannin musiikkivideo on nostattanut arvostelua, koska videolla lapset laulavat seksuaalisesti vihjailevaa laulua. Vahinko-kappaleessa kerrotaan lyhyestä seksisuhteesta ja videolla laulajan fanit esittävät kappaletta. Osa faneista on lapsia.

Musiikkivideon julkaisu on ollut ilmiselvä kömmähdys, sillä seksivihjailuja esittävät lapset aiheuttavat ymmärrettävästi ihmisissä ahdistusta ja hämmennystä, jopa vihaisia tunteita. Videolla lapset päätyvät seksuaalisen vihjailun kohteiksi. Lapset eivät kuitenkaan vahingoitu satunnaisesta seksuaalisen sisällön kuulemisesta tai näkemisestä.

Lapset toistavat kuulemiaan musiikkikappaleita, aikuisten puheita ja mediasisältöjä. Joskus he ymmärtävät osittain, mistä on kyse, mutta usein nuoremmat lapset eivät edes tiedä, mitä jokin seksiin viittaava sana tai lause tarkoittaa. Sen sijaan he reagoivat siihen, miten aikuiset heidän ympärillään asiaan suhtautuvat. Lapset saattavat toistella seksiasioita, koska se aiheuttaa aikuisissa vipinää, on kiellettyä tai hämmentää.

Jos lapsi hämmentyy tai ihmettelee jotakin näkemäänsä tai kuulemaansa seksiaiheista sisältöä, on vanhemman tehtävä selittää, mistä on kyse ja tarjota lapselle turvallinen mahdollisuus saada tietoa, pohtia asiaa ja kertoa tunteistaan.

Sexpon seksuaalikasvattajat, Anna Kolster ja Patricia Thesleff, antavat neuvoja vanhemmille keskustelun aloittamiseen:

  1. Seksuaalikasvatus on tärkeää kaikissa lapsen kehitysvaiheissa: Keskustele lapsesi kanssa usein, älä jätä sitä vasta ongelmatilanteisiin.

  2. Kysy lapseltasi, mitä hän ajattelee näkemästään tai kuulemastaan.

  3. Älä siirrä omaa ahdistusta tai pelkoa lapsellesi. Käsittele omia huoliasi toisten aikuisten tai ammattilaisten kanssa.

  4. Puhu asioista rehellisesti niiden oikeilla nimillä, älä valehtele tai välttele aihetta. Kiertely ja nolostelu tarttuvat helposti ja viestittävät lapselle, että asiassa on jotakin hävettävää.

  5. Ole lapsesi puolella. Pohdi lapsen kanssa yhdessä, mistä hänen näkemässään tai kuulemassaan on kyse. Kun olet aktiivisesti mukana lapsen pohdinnassa, tiedät miten hän tuntee ja kokee asiat.

  6. Kun puhut seksuaalisuudesta lapsen kanssa, ilmaise asiat myönteisillä tavoilla. Näin vältät häpeän ja syyllisyyden tuottamista.

  7. Jos keskusteleminen on sinulle vaikeaa, pyydä apua muilta aikuisilta tai seksuaalikasvatuksen ammattilaiselta.

Avoin ja rehellinen, ikätasoon sopiva keskustelu seksiasioista lapsen kanssa on paras suoja seksuaalisuuteen liittyviä ongelmia vastaan. Jos lapsella on turvallinen ja avoin keskusteluyhteys aikuisen kanssa, myös kielteisistä kokemuksista ja tunteista, kuten epämiellyttävistä viesteistä tai kokemuksista, on helpompi kertoa aikuiselle. Varhain syntynyt keskusteluyhteys helpottaa aiheesta puhumista myös myöhemmissä ikävaiheissa, kuten teini-iässä.

 
Lisätietoja:

Anna Kolster
050 400 8629
anna.kolster@sexpo.fi

Patricia Thesleff
050 505 4978
patricia.thesleff@sexpo.fi

 

Sexpo on vuonna 1969 perustettu seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijajärjestö. Koulutamme seksuaalineuvojia, -terapeutteja ja -kasvattajia sekä ylläpidämme seksuaalineuvontaa, johon tulee tuhansia yhteydenottoja vuosittain. Pyrimme siihen, että jokainen voisi toteuttaa seksuaalisuuttaan tyydyttävästi ja tasapainoisesti. Edistämme seksuaalisen vapauden, tasa-arvon ja seksuaalioikeuksien toteutumista sekä rakennamme avointa ja myönteistä seksuaalikulttuuria. Kannatamme moniarvoista yhteiskuntaa, jossa seksuaalisuuden, sukupuolen ja ihmissuhteiden moninaisuus saa kukoistaa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs