Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Media » Keksi nimet Heurekan karvaisille koripallotähdille

Heureka, suomalainen tiedekeskus

Keksi nimet Heurekan karvaisille koripallotähdille

Tiedote.
Julkaistu: 21.01.2016 klo 15:36
Julkaisija: Heureka, suomalainen tiedekeskus

Vantaan Tikkurilassa sijaitseva tiedekeskus Heureka järjestää nimikilpailun, jossa yleisö voi ehdottaa nimiä kahdelle uudelle koripallorotalle.

Rottakoripallo on yksi Heurekan suosikkikohteista. Koripalloa pelaavia rottia kannustaa tiedekeskuksessa vuosittain noin 54 000 katsojaa. Kesyrotat pelaavat näytösotteluita kolme kertaa päivässä rottakouluttajien opastuksella.

Juuri tiedekeskukseen saapuneet kahden kuukauden ikäiset rotanpoikaset saavat nyt totutella rauhassa uuteen ympäristöönsä, muihin rottiin ja kouluttajiin. Sen jälkeen ne alkavat hiljalleen opetella koripallon saloja. Uuden koripallorotan koulutus kestää keskimäärin muutaman kuukauden, joten pikkurotat pääsevät valloittamaan koripallokentän jo keväällä.

“Koripallorottien koulutuksessa on tärkeintä, että rotat viihtyvät. Kouluttamisessa ei käytetä pakkoa eikä rangaistuksia, vaan vahvistetaan toivottua käytöstä ruokapalkintojen ja äänimerkkien avulla”, Heurekan rottakoripallosta vastaava innoittaja Pia Mäkelä kertoo.

Tiedekeskuksessa rottia ei pakoteta pelaamaan, vaan kymmenen minuutin mittaiset näytöspelit perustuvat rottien vapaaehtoiseen toimintaan. Koripallopelissä rotat noutavat pallon kentältä, kuljettavat sen suussaan pelikentän päätyyn ja lopuksi pudottavat pallon korirenkaan läpi takajaloillaan seisten. Jotta peliin saadaan kaksi joukkuetta, osa rotista on opetettu tekemään kori oikealle ja osa vasemmalle puolelle kenttää.

“Jokaisesta tehdystä korituksesta rotalle annetaan pieni ruokapalkkio, kuten keitetty riisinjyvä”, Mäkelä selvittää.

Rotat voivat poistua pelikentältä koska tahansa, myös esityksen aikana. Rottakoripallopeleissä on yleensä 2–4 rottaa. Joukkuepelistä ei silti voida puhua, sillä rotat donkkaavat koreja itsekseen lähinnä herkkupalat mielessään. Joskus rotat riistävät pallon oman joukkuetoverinsa käpälistä ja välillä koripallo kuljetetaan kokonaan pois pelialueelta. Kun pallo saadaan takaisin kentälle, pelit jatkuvat.

Heurekassa on tällä hetkellä 10 rottaa. Kaikki rotat ovat kesyrottanaaraita ja ne elävät yhdessä laumassa, johon kuuluu eri-ikäisiä eläimiä. Rotat asuvat niitä varten suunnitellussa ikkunallisessa huoneessa, jonne yleisöllä ei ole pääsyä. Päivisin rotat saavat liikkua vapaasti isossa huoneessa, ja yöt ne nukkuvat karvaisina kasoina isoissa yöpymishäkeissä.

Ehdota nimiä pienille tyttörotille Heurekan Facebook-sivulla keskiviikkoon 27. tammikuuta saakka osoitteessa: www.facebook.com/heurekafi/

Kaikkien ehdotusten joukosta rottainnoittajista koostuva arvovaltainen tuomaristo valitsee mielenkiintoisimmat, joiden joukosta yleisö saa äänestää lopulliset nimet. Parhaille ehdotuksille on luvassa rotta-aiheisia palkintoja!

Lisää kuvia, videoita ja tietoa rotista täältä: http://www.heureka.fi/fi/rottakoripallo

Liitetiedostot

Tiedekeskus Heureka on elävä näyttelykeskus kaikenikäisille. Heurekassa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen. Päänäyttelyn lisäksi esillä on aina myös vaihtuvia näyttelyitä eri aiheista. Kesäisin on avoinna ulkonäyttelyalue Tiedepuisto Galilei. Vuorovaikutteisten näyttelyiden ohella kävijät voivat kokea huikeita elämyksiä Heurekan planetaariossa, jossa esitetään pääasiassa tähtitiedeaiheisia planetaarioelokuvia. Kaikki Heurekassa toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä osin myös venäjäksi ja viroksi. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka avasi ovet yleisölle jo vuonna 1989, ja on nykyään avoinna ympäri vuoden. Kävijöitä on vuosittain keskimäärin lähes 300 000. Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan keskuksista. Lisätietoja: www.heureka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs