Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Media » Kaurialan Liikennepuisto näyttää, että kestävä ympäristörakentaminen on mahdollista

Viherympäristöliitto ry

Kaurialan Liikennepuisto näyttää, että kestävä ympäristörakentaminen on mahdollista

Tiedote.
Julkaistu: 02.06.2016 klo 07:00
Julkaisija: Viherympäristöliitto ry

Kutsu toimittajille osallistua Vihervuoden merkittävän koehankkeen avajaisiin 2.6. klo 14.00 Hämeenlinnassa. Kaurialan Liikennepuisto, Torikatu, Kaurialan kaupunginosa.

Kaurialan Liikennepuisto Hämeenlinnassa on erinomainen esimerkki siitä, että rakentaminen voidaan tehdä kestävästi, ympäristöä huomioiden, materiaaleja uudelleen käyttäen, kuljetuksia minimoiden ja ympäristökuormitusta vähentäen. Puisto on esimerkki kaikelle infrarakentamiselle. Jos tahtoa on, muutos toimintatavoissa on mahdollinen.

Muutos edellyttää, että tilaaja on valveutunut ja osaa vaatia muutoksia toimintatapoihin. Esimerkiksi viheralalla on jo paljon tuotteita, joissa ympäristöasioita on otettu huomioon. On mahdollista käyttää tuotteita, joiden valmistus kuormittaa ilmastoa vähemmän; tuotteita, joissa hyödynnetään käytettyä materiaalia – tuotteita voidaan käyttää uudelleen ja kierrättää. Myös paikallisen materiaalin hyöndyntäminen on mahdollista. Mutta lainsäädäntö ei tällä hetkellä parhaalla mahdollisella tavalla edesauta mm rakennuspaikalla olevista materiaaleista kasvualustan valmistusta.

Vihervuoden päätapahtumassa 2.6. Hämeenlinnassa ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka avaa peruskorjatun Kaurialan Liikennepuiston klo 14.00. Puisto on erinomainen esimerkki kohteesta, jossa on toteutunut kestävän ympäristörakentamisen tavoitteet monipuolisesti.

Kohteessa on tehty paikalla olevasta pintamaasta kasvualustaa, käytetty asfalttia, jonka valmistuksessa syntyy vähemmän hiilidioksidia kuin perinteisen asfaltin valmistuksessa, käytetty kaupungin varikolta löytyneitä luonnonkiviä ja betonikiviä uudelleen, asennettu varikolta löytyneitä kivilohkareita istuinkiviksi, lisätty hyönteisten elinmahdollisuuksia istuttamalla perennoja, jotka ovat hyönteisten mesikasveja, kaadettuja vanhoja puita on asennettu maapuiksi lisäämään elinoloja pistiäisille ja muille hyönteisille, parannettu hulevesien imeytymistä maaperään ja käytetty maankaivuussa syntyneitä maamassoja pintamaan muotoilussa.

Kaurialan Liikennepuisto syntyi Viherympäristöliiton aloitteesta kestävän ympäristörakentamisen kriteerien valmistelujen tueksi koehankkeeksi yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin ja Viher- ja ympäristörakentajat ry:n kanssa. Mukaan lähti lähes 20 viheralan yrittäjää. Vain laaja yhteistyö ja sitoutuminen mahdollisti hankkeen läpiviemisen nopealla aikataululla.

Lisää taustatietoa puistosta tiedostoissa liitteenä.

Lisätiedot: Susanna Lappalainen, viheraluesuunnittelija Hämeenlinnan kaupunki, 03 621 2426, susanna.lappalainen@hameenlinna.fi

Seppo Närhi, pääsihteeri, Viherympäristöliitto ry, 0400 419085, seppo.narhi@vyl.fi

Avajaisissa paikalla hankkeessa oleellisesti mukana olleita henkilöitä: pääsuunnittelija, maisema-arkkitehti Emilia Weckman (040 579 8202), rakentamista koordinoinut Henrik Bos (0400 633612), kaupungin tilaajayksiköstä viheraluesuunnittelija Susanna Lappalainen (03 621 2426), valvoja Vesa Vuorinen Linnan Infra -liikelaitoksesta (03 621 2365) sekä Seppo Närhi Viherympäristöliitosta (0400 419085).

Vihervuosi on valtakunnallinen teemavuosi, jota vietetään nyt viidettä kertaa.  Teemavuoden tavoitteena on innostaa ihmiset, yhteisöt, järjestöt ja yritykset toimimaan oman lähiympäristönsä hyväksi. Tarkoituksena on edistää rakennetun ympäristön viihtyisyyttä ja sitä kautta ihmisten hyvinvointia.

Ympäristöministeriön nimeämää teemavuotta koordinoi Viherympäristöliitto. Vuoden teemoista ja päätapahtumien suunnittelusta vastaa valtakunnallisista järjestöistä ja toimijoista koostuva johtoryhmä. Vuoden päätapahtumat järjestetään Jyväskylässä, Hämeenlinnassa ja Helsingissä.

www.vihervuosi.fi

Liitetiedostot

Viherympäristöliitto ry on valtakunnallinen viheralan keskusjärjestö. Liitto koordinoi Vihervuoden järjestelyjä.

Lisätiedot Viherympäristöliitosta: www.vyl.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs