Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Media » Kaupan alan trendikartoitus 2013: Hyvästit itsepalvelulle – älykauppa tuo asiakaspalvelun takaisin

Maestro

Kaupan alan trendikartoitus 2013: Hyvästit itsepalvelulle – älykauppa tuo asiakaspalvelun takaisin

Tiedote.
Julkaistu: 07.11.2012 klo 13:00
Julkaisija: Maestro

Uusi teknologia muuttaa kauppaa jo lähitulevaisuudessa, ennustaa tuore kaupan alan trendikartoitus. Yllättäen muutos korostaa perinteisiä arvoja: modernissa älykaupassa asiakkaan ei tarvitse tuskastua itsepalveluun, vaan teknologia lisää asiantuntevan myyjän merkitystä asiakaspalvelijana. Muita tulevaisuuden suuria trendejä ovat mm. verkkokaupan ja fyysisen kaupan sulautuminen, elämykselliset myymälätilat sekä asiakasdatan tarkempi analysointi.

Kaupan alan tietojärjestelmiä kehittävä ohjelmistotalo Maestro julkisti Elämyksellinen kauppa ja megatrendit 2013 -tapahtuman yhteydessä viisi trendiä, jotka näkyvät alalla lähitulevaisuudessa:

1. Rivimyyjä: ei enää rahastajarobotti, vaan asiakaspalvelun avainpelaaja.

Kun kaupan alan teknologia kehittyy, palvelu ei muutukaan itsepalveluksi, vaan ammattitaitoisen asiakaspalvelun merkitys korostuu entisestään. Monikanavaisuus on päivän sana: asiakas voi tehdä lopullisen ostoksen itse helposti useassa kanavassa, mutta myyjän tehtävä on ohjata hänet siihen tuoteasiantuntijana ja saattaa kauppa päätökseen. Kaupan alan myymäläjärjestelmät ovat muuttumassa siten, että ne tukevat myyjää uudessa roolissa, sekä myyntitaidoissa että tuotetiedoissa.

2. Verkkokauppa ja fyysinen kauppa sulautuvat yhteen.

Vielä nykyään verkkokaupat ovat tavallisesti erillisiä kokonaisuuksia, joiden toiminnassa on paljon puutteita. Lähitulevaisuudessa verkkokaupasta tulee yksi toimipaikka muiden joukossa, ja sen toiminta on osa myymälöiden muuta toimintaa. Kaupoissa on kosketusnäytöt, joiden valikoimasta verkko-ostoksia voi tehdä asiantuntijamyyjän tuella. Toisin kuin nykyään, verkkokaupoissa näkyy myös reaaliaikaisena myymälöiden tarjonta. Ostopäätöksen voi tehdä verkossa ja tuotteen käydä saman tien hakemassa myymälässä.

3. Digitaalisuus luo älykauppoja.

Tällä hetkellä kuluttajan todellisuus ei vielä ole myymälöiden todellisuutta, vaan kuluttaja joutuu hakemaan paljon informaatiota itse kaupanteon tueksi. Digitaalisuus muuttaa asian ja auttaa kaupan alaa ennakoimaan kuluttajan tarpeita. Se näkyy mm. älykkäämpinä verkkokauppoina, oivaltavampina myymäläkonsepteina, tuoteinformaationa, asiantuntevampana palveluna, mobiilimaksamisen ratkaisuina ja kehittyneempinä kanta-asiakasjärjestelminä.

4. Elämyksellinen myymälätila stimuloi kaikkia aisteja.

Elämyksellisyys on lähitulevaisuuden kuuma trendi kaupan alalla. Kun asiakas astuu myymälään, verkossa tai fyysisesti, hän saa heti ympäristöstä tietoa yrityksen tuotteista, arvomaailmasta ja tavasta toimia. Fyysisessä ympäristössä asiakas kohtaa kosketettavia inforuutuja, ääntä ja tuoksuja, jotka korostavat elämyksellisyyttä entisestään.

5. Menestyjät ymmärtävät asiakkaan käyttäytymistä syvällisesti.

Asiakaskäyttäytymisen syvällisestä analysoinnista tulee kiristyvässä kilpailussa kriittinen menestystekijä: mututuntuma on mennyttä, kun myymälöistä kerätään päätöksenteon tueksi vankkaa dataa. Eri lähteistä kootun informaation perusteella myyjä kykenee myyntitilanteessa näkemään asiakkaan profiilin sekä ostohistorian ja tunnistamaan ostokäyttäytymistä paremmin. Kampanjoiden aikana myymälät saavat välittömästi tietoa siitä, mikä toimii ja mikä ei, ja voivat tuoda esimerkiksi parhaat tekijänsä paikalle parhaaseen aikaan.

"Kotimaisen kaupan pakko uudistua pärjätäkseen kilpailussa kansainvälisten jättien kanssa"

”Kaupan ala on perinteisesti muuttunut hitaasti, mutta kaikki nämä trendit näkyvät jo jollakin tapaa käytännössä ja ratkaisut niihin ovat olemassa. Uskon, että erikoiskauppa toimii muutoksessa edelläkävijänä, sillä juuri siellä elämyksellisyys ja palvelun merkitys korostuu eniten. Kotimaisen erikoiskaupan on pakkokin kyetä uudistumaan, sillä kilpailu verkon kansainvälisten jättien kanssa kovenee koko ajan”, kertoo Matti Riivari, Maestron kaupan alan liiketoimintajohtaja.

Trendit perustuvat lokakuussa 2012 tehtyyn kyselyyn kaupan alan johdolle ja ne on koonnut yhteistyössä Maestron Matti Riivari, Mkolme Activate Oy:n toimitusjohtaja Markku Kanerva, Mirasys Oy:n analytiikkapalveluiden johtaja Erne Kangas. Neuvontajana trendien kokoamisessa on toiminut tulevaisuudentutkija, FT Tuomo Kuosa.

Lisätietoja:

Matti Riivari, kaupan alan liiketoimintajohtaja, Maestro

020 7505 623, matti.riivari@maestro.fi

--

Elämyksellinen kauppa ja megatrendit 2013 -tapahtuma esittelee kaupanalan tuoreimmat suuntaukset Crowne Plaza -hotellissa Helsingissä keskiviikkona 7.11.2012 klo 12-17. Kotimaisen ohjelmistotalo Maestron, videovalvontajärjestelmiä toimittavan Mirasysin sekä interaktiivisia ympäristöjä luovan Mkolme Activate Oy:n järjestämän tilaisuuden pääpuhujina ovat mm. Ikean ex-johtajiin kuuluva Thomas Byström sekä tulevaisuudentutkija FT Tuomo Kuosa. Tapahtuman puheenvuorot ovat nähtävissä videomuodossa noin viikko tapahtuman jälkeen osoitteessa www.elämyksellinenkauppa.fi.

--

Maestro on kotimainen tietojärjestelmätoimittaja. Se tarjoaa asiakkailleen valmiista ohjelmistokomponenteista koostuvia, pala kerrallaan laajennettavia toimintajärjestelmiä. Maestron keskikasvu viiden viimeisen tilikauden ajalta on 20 %, viime vuonna liikevaihto oli 6,5 me. Menestyksen takana ovat aidot kumppanuudet asiakkaiden kanssa sekä osaava henkilöstö. Vuonna 1986 perustettu Maestro työllistää yli 70 asiantuntijaa Savonlinnassa, Lappeenrannassa ja Helsingissä. www.maestro.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs