Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Media » Årets designgärning 2013 till VM-Carpet

Suomalaisen Työn Liitto

Årets designgärning 2013 till VM-Carpet

Pressmeddelande.
Publicerad: 18.09.2013 kl. 11:23
Utgivare: Suomalaisen Työn Liitto

Förbundet för Finländskt Arbete och Design from Finland belönade idag mattillverkaren VM-Carpet med priset Årets designgärning 2013 på Habitaremässan.

VM-Carpet är en mattillverkare som grundades 1973 i Lappajärvi. Företaget är känt för sina uppfinningsrika mattor av hög kvalitet. Det österbottniska företagets mattor säljs i nästan 20 länder.

– VM-Carpet är ett utmärkt exempel på ett företag som tack vare intensivt designsamarbete har lyckats förnya sig och skapa ett starkt och uppskattat varumärke. Företaget är dessutom en betydande lokal arbetsgivare. VM-Carpets produkter är ett mycket bra exempel på det immateriella, höga kompetenskapitalets betydelse för företagets framgång, säger Tero Lausala, verkställande direktör för Förbundet för Finländskt Arbete och medlem i Årets designgärning-juryn.

Priset Årets designgärning delas årligen ut till ett finländskt företag som idkar sådan affärsverksamhet där design spelar en stor roll. Övriga kriterier är ansvarsfullhet och originalitet.

– Vi är kända för att tillverka högklassiga finländska mattor där designernas särpräglade drag framträder tydligt. Bra design är en profileringsfaktor och det syns i alla våra mattor i form av hög kvalitet och fräscha idéer. En matta är alltid en del av en större helhet i inredningen och därför är det viktigt att vi har öga för inredningstrender även i större utsträckning, säger verkställande direktören för VM-Carpet Maria Hanhisalo.

Produktionen blir kvar i Finland

Även om fabrikerna i textilindustrin har flyttat till länder med lågprisproduktion har VM-Carpet inga planer på att lämna Finland. Nästan alla mattor tillverkas i fabriken i Lappajärvi, en del förädlas från halvfabrikat och företaget har också egna butiker i Finland. I mitten av oktober öppnas en ny butik i köpcentret Kaari i Gamlas. Återförsäljare finns i hela landet.

– Vår styrka är flexibilitet beträffande beställningar och vi levererar skräddarsydda mattor till och med en åt gången till konsumenterna. Finländsk produktion är dessutom en garanti för att våra produkter håller hög kvalitet, säger Hanhisalo.

VM-Carpet har en lovande marknad i de europeiska länderna men även bland annat i USA och Japan. Företagets mattor säljs i nästan 20 länder. På den internationella marknaden har VM-Carpet lyckats hitta sin plats mellan dyra lyxmattor och billiga mattor som tillverkas i Asien.

Årets designgärning-juryn bestod av Tero Lausala, verkställande direktör för Förbundet för Finländskt Arbete, industrirådet Kari Kallonen och Anna-Kaisa Auvinen, verkställande direktör för Finatex.

Det första Årets designgärning-priset delades ut 2012 och gick till Beibamboo Oy som designar och tillverkar babykläder av bambufiber.

 

VM-Carpet i korthet:

Grundat: 1973
Omsättning: 5,8 mn euro 2012
Internationell verksamhet: export till cirka 20 länder
Personal: 38 anställda i Finland

Ytterligare information:

Anne Luoto, utvecklingschef för märket Design from Finland, Förbundet för Finländskt Arbete, anne.luoto@avainlippu.fi, 050 571 1736

Maria Hanhisalo, verkställande direktör för VM-Carpet, maria.hanhisalo@vm-carpet.fi, 040 7593 423

www.avainlippu.fi, www.sinivalkoinenvalinta.fi

 

Märket Design from Finland, som utvecklats av Förbundet för Finländskt Arbete, är en hyllning till finländsk, unik design. Märket framhäver designens betydelse som en del av företagets affärsverksamhet och framgång. Design from Finland-symbolen vittnar om att föregångarföretagen har gjort en insats i finländsk design.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs