Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Media » 120 vuotta Hjalmar Löfvingin syntymästä

Arktinen Banaani

120 vuotta Hjalmar Löfvingin syntymästä

Tiedote.
Julkaistu: 21.01.2016 klo 08:45
Julkaisija: Arktinen Banaani

 

Taiteilija Hjalmar Edward Löfving (26.1.1896 – 29.1.1968) kuului suomalaisen sarjakuvan ja animaation pioneereihin. Hän oli ällistyttävän tuottelias. Tunnetuimman sarjakuvansa Olli Pirteän (Sirkka-lehti 1926–1945) lisäksi Löfving piirsi eri lehtiin Pörröpää-Iivaria, Pekka Pontevaa, Tommi Typykkää, Mikko Tarmokasta, Pompusta ja Nököä – ja lukemattomia muita. 

Nuorena pilapiirtäjänä Hjalmar Löfving haki tyyliään ja avusti käytännössä kaikkia merkittäviä pilalehtiä Kurikasta Tuulispäähän. Ajan mittaan Löfvingin tärkeimmäksi julkaisukanavaksi muodostuivat lastenlehdet kuten Sirkka, Pääskynen ja Valistuksen lastenlehti. Löfvingin töitä julkaistiin muun muassa kokoelmissa Olli Pirteän seikkailut, Matin matka maailmalle ja Bimbo seikkailee sekä useiden lastenkirjojen kuvituksina. Hyväntuulisten ja viivaltaan persoonallisen pyöreiden sarjakuvien lisäksi hän piirsi runsaasti kuva-arvoituksia lehtien tehtäväsivuille, esiintyi Suomen ensimmäisissä lasten TV-ohjelmissa kuten Niksulan TV:ssä ja kiersi ympäri Suomea tapaamassa lapsia Säästöpankin Lipas-setänä.

Sarjakuvamuseo ry. on tutkinut Löfvingin sarjakuva-, kuvitus- ja animaatiouraan liittyviä aineistoja ja tuottaa syksyksi gallerianäyttelyn, kiertonäyttelyn ja julkaisun. Elokuussa ilmestyvän Setä Pim-Pom -teoksen toimittaa tietokirjailija ja toimittaja Ville Hänninen, ja sen kustantaa Arktinen Banaani. Kirja ja näyttely julkistetaan 23. elokuuta 2016 Laterna Magica -galleriassa Helsingissä.

Sarjakuvamuseon näyttely on retrospektiivi Hjalmar Löfvingin elämästä ja tuotannosta. Mehukkaita sarjakuva- ja kuvitusaineistoja on kaivettu erityisesti taiteilijan pojan, valokuvaaja Magnus Löfvingin mittavasta kotiarkistosta. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin filmiarkistosta on digitoitu lastenfilmi vuodelta 1964, jossa Löfving esittää Setä Pim-Pom -hahmoaan. Löfvingiltä on säilynyt useita mainosfilmejä ja myös varhaisin selluloidi-tekniikalla valmistettu suomalainen animaatio, kolme minuuttia pitkä Muutama metri tuulta ja sadetta (1932).

Hjalmar Löfvingin näyttely on esillä 24.8.–10.9.2016. Lisäksi Löfvingiä ja historiallista sarjakuvaa käsitellään Helsingin sarjakuvafestivaalilla syyskuussa. Kiertonäyttely nähdään tänä ja ensi vuonna myös mm. Tuusulan kuvitustaiteen museossa Erkkolassa, Hämeenlinnan kaupunginmuseossa ja eri sarjakuvatapahtumissa.

Hjalmar Löfvingin juhlavuoden tuotantoa ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Kalevi Kuitusen säätiö ja Grafia ry.

 

Lehdistökuvia: www.sarjakuvamuseo.fi/press

 

Liitteenä olevat kuvat ovat julkaisuvapaita lehdistö- ja tiedotuskäyttöön. Kuvien julkaisun yhteydessä tulee mainita kuvien copyright © Hjalmar Löfvingin perikunta. 

Kuva 1. Hjalmar Löfving: Pörröpää-Iivari, 1950-51. Ilmestynyt Valistuksen Lastenlehdessä.

Kuva 2. Hjalmar Löfving: Pipu ja Papu. Pääskysen Joulukontti 1952.

Kuva 3. Hjalmar Löfving: Setä Pim-Pom.

Kuva 4. Hjalmar Löfvingin sarjakuva- ja animaatiohahmot ajautuivat usein tuulen riepoteltaviksi. Tässä kuvituksessa meno on hallitumpaa.

Kuva 5. Hjalmar Löfving piirtäjäntakissaan. Hänellä on kädessä Pörröpää-Iivari-sarjakuvansa originaali.

Kuva 6. Hjalmar Löfving avusti Suomen säästöpankkiliiton Lipas-lehteä sarjakuvin ja kuvituksin. Lehdellä oli lapsille Lipaskerho, jonka keulakuvana Löfving eli Lipas-setä toimi.

Kuva 7. Hjalmar Löfving piirustustensa edessä.

  

Lisätietoja:

 

Laura Kokko

hankekoordinaattori

Sarjakuvamuseo ry

Puh. 050 503 4422

laura.kokko@sarjakuvamuseo.fi

www.sarjakuvamuseo.fi

 

Ville Hänninen

tietokirjailija, toimittaja

villevhanninen@gmail.com

Puh. 050 341 6715

Liitetiedostot

 

Arktinen Banaani tunnetaan erityisesti sarjakuvajulkaisuistaan, joiden vahvinta kotimaista kärkeä edustavat B. Virtanen, Fingerpori ja Kamala luonto. Sarjakuvakirjoja yritys on myynyt yli kaksi miljoonaa kappaletta. Viime vuosina kustannustoiminta on laajentunut myös tieto- ja kaunokirjallisuuteen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs