Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Vilkas tapahtumakesä viritti Turun juhlavuoteen

Turun kaupunki

Vilkas tapahtumakesä viritti Turun juhlavuoteen

Tiedote.
Julkaistu: 20.09.2016 klo 17:00
Julkaisija: Turun kaupunki


Menneenä kesänä järjestettiin Turussa kymmeniä tapahtumia, jotka toivat seudulle tunnelmaa ja kiinnostavaa ohjelmaa kaikenikäisille. Muutamiin viikonloppuihin keskittyi useita tapahtumia siinä määrin, että voitiin puhua todellisista superviikonlopuista.

Turku on vahva tapahtumakaupunki, jonka tapahtuma houkuttelevat osallistuja ympäri Suomen. Yleisöä liikkui Turun keskustassa vilkkaimpina viikonloppuina jopa satoja tuhansia. Ruisrock ylitti kävijäennätyksensä jo toistamiseen, ja myös uudet tapahtumapaikat, kuten DBTL Urheilupuistossa ja AuraFest Kupittaanpuistossa otettiin hyvin vastaan. Tapahtumajärjestäjiltä saatujen suurimpien tapahtumien yleisöarvioiden perusteella kesäkauden tapahtumat ja kesäteatterit vetivät yleisöä vähintään 820 000 henkilöä. Turun museokeskuksen museoissa vieraili kesän 2016 aikana noin 165 000 kävijää.

Myös kongressien tuoma osallistujamäärä on merkittävä: Turun kaupungin keräämien tietojen mukaan Turussa touko-elokuussa järjestettyihin kongresseihin osallistui 3500 delegaattia. Luku on todellisuudessa suurempi, sillä kaikki kongressit eivät vielä ole ilmoittaneet delegaattimääriään.

-Turkulaiset tapahtumajärjestelyt ovat huippuluokkaa ja kaupunkikeskustan ympäristö ja tunnelma ovat ainutlaatuisia. Tästä kertovat muun muassa toista kertaa järjestetyn CHALLENGE Turku -triathlonkilpailun pääsy kansainväliseen CHALLENGE-kisaperheeseen sekä Paavo Nurmi Gamesien nousu Kansainvälisen yleisurheiluliiton toiseksi korkeimmalle tasolle, IAAF World Challenge -sarjaan, sanoo yhteysjohtaja Antti Kirkkola Turun kaupungilta.

-Tapahtumat ovat keskeinen osa alueen matkailun kehittämistä, ne antavat sisällön ja syyn vierailla kaupungissa. Kotimaiset ja kansainväliset tapahtumakävijät lisäävät merkittävästi palveluiden kysyntää ja luovat alueelle työtä ja tuloja, Kirkkola jatkaa.

Syksyn tutut tapahtumat

Syksyn tapahtumakalenteri sisältää jo tutuksi tulleita tapahtumia. Food & Fun valtaa kansainvälisten keittiö- ja baarimestareiden voimin kaupungin ravintolat ja cocktailbaarit 5–9.10.  Perinteisten Silakkamarkkinoiden aikaan 20.–23.10. jokiranta täyttyy erilaisista saaristolaistuotteista. TIP-fest tuo kaupunkiin tasokkaita nukketeatteriesityksiä niin lapsille kuin aikuisille 9.–13.11. ja Pohjoismaiden suurimmat kristilliset festarit, Maata Näkyvissä -festarit, soivat 18.–20.11. tuhansien nuorten voimin Gatorade Centerissä. Lisäksi Turun messukeskus vahvistaa tapahtumakattausta useilla messutapahtumilla: Turun kirjamessut, Ruoka- ja viinimessut sekä Tiedemessut järjestetään 30.9.–2.10., Osaava Nainen, Terve Olo sekä Outlet 2016 28.–30.10. ja Venexpo 11.–13.11.

Kaksi juhlavuotta rinnakkain

Vuosi 2017 on kahden juhlavuoden yhteinen. Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlat alkavat uudenvuodenrakettien myötä, mutta Reformaation merkkivuoden ohjelma käynnistyy jo 30.–31.10. Turussa pidettävillä avajaisilla.

Lutherin teeseistä 500 vuotta sitten käynnistynyt prosessi muovasi kirkkoa, kieltä ja kulttuuria koko Euroopassa. Reformaation vaikutusta suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin juhlistetaan pitkin vuotta erilaisilla tapahtumilla, joiden valtakunnallisena pääpaikkana on Suomen ainoa reformaatiokaupunki Turku. Yksi reformaation merkkivuoden päätapahtumista ovat 19.–21.5.2017 järjestettävät Kirkkopäivät, jotka tuovat kaupunkiin jopa 10 000 osallistujaa. Vuoden monipuolisista tapahtumista kaiken ikäisille löytyy lisää tietoa osoitteesta www.reformaatio2017.fi

Suomen satavuotisjuhlaa tehdään yhdessä

Suomi 100 -juhlavuoden valmistelut ovat täydessä vauhdissa ja osa Turun ohjelmahankkeista on jo julkistettu. Turkuun saadaan useita merkittäviä kansallisia ja kansainvälisiä suurtapahtumia ja näyttelyitä, kuten alkuvuonna 2017 ensi-iltansa saavat Tom of Finland -musikaali 27.1. ja Kalevalaan pohjautuva ooppera Die Kalewainen in Pochjola 28.2.

Kesän suurtapahtumia Turussa löytyy niin urheilun, kansanperinteen kuin merenkulunkin parista:

  • Paavo Nurmi Games (PNG) 13.6. on Suomen kovin yleisurheilukilpailu, joka juuri nousi World Challenge -sarjaan. PNG on osa viikon pituista Paavo Nurmi -festivaalia.
  • Tall Ships Races 20.–23.7. Kansainvälinen purjelaivatapahtuma tuo Turkuun jopa 100 alusta 20 maasta ja 3000 purjehtijaa, joista sadalle nuorelle Turun ja Kotkan kaupungit sponsoroivat mahdollisuuden olla mukana purjehduksissa.
  • Europeade 26.–30.7. Värikkäässä kansantanssin ja kansanmusiikin viisipäiväisessä tapahtumassa juhlitaan eläväistä eurooppalaista kansanperinnettä Auran rannoilla.

Itsenäisen Suomen aarreaitta Turku panostaa juhlavuoteen monella tasolla. Suurtapahtumien lisäksi kaupunki toteuttaa niin omia projektejaan kuin Suomi 100 -ohjelmassa mukana olevia koko Suomen yhteisiä teoksia, kuten Ulos-Ut-Out, Suomi vuonna 2017, Syödään yhdessä ja Koko Suomi luistelee.

Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen liiton avustusten kautta on tiedossa vielä oma otoksensa mielenkiintoisia juhlatekoja, mm. videoteoksia, näyttelyitä, konsertteja, taideteoksia ja antologioita. Juhlavuoden teema on ”Yhdessä - Tillsammans”, joten ohjelmaa tekemään ovat tervetulleita kaikki suomalaiset.

Suomi 100 -ohjelmaa suunnitteleville järjestetään avoin workshop-tilaisuus Turun pääkirjaston Studiossa 30.9. klo 15–17. Tarjolla on apua juhlavuoden ohjelmaan hakemiseen, rahoitukseen ja verkostoitumiseen.

Yhteisöjen, yhdistysten ja seurojen Suomi 100 -ohjelmahankeavustusten toinen hakukierros alkaa 20.9. ja jatkuu 16.10. asti. Avustuksen hakeminen ei edellytä liittymistä valtioneuvoston kanslian viralliseen Suomi 100 -ohjelmaan, mutta hankkeilta edellytetään läheistä yhteyttä juhlavuoteen. Tarkemmat kriteerit, hakuohjeet ja hakulomakkeet löytyvät osoitteesta www.turku.fi/suomi100

 

Lisätietoja

Tapahtumat
Turun kaupunki, yhteysjohtaja Antti Kirkkola, p. 050 559 0103

Suomi 100 -juhlavuosi / www.turku.fi/suomi100
Turun kaupunki, ohjelmakoordinaattori Kirsi Virta, p. 040 357 7520
Varsinais-Suomen liitto, aluekoordinaattori Hannele Hartikainen, p. 040 720 2163

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs