Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Veden kätkemiä huoneita -valokuvanäyttely avaa ovet Venetsian aatelisten palatseihin

Kansallismuseo

Veden kätkemiä huoneita -valokuvanäyttely avaa ovet Venetsian aatelisten palatseihin

Tiedote.
Julkaistu: 28.04.2016 klo 11:18
Julkaisija: Kansallismuseo

Perjantaina 29.4. yleisölle avautuu Kansallismuseon ensimmäinen laaja nykyvalokuvataiteen näyttely. Esillä on noin 50 valokuvataiteilija Jaakko Heikkilän kuvaa, jotka on kuvattu vuosina 2005–2016 aatelisten palatseissa Venetsiassa. Kuvia palatseista täydentävät venetsialaiset huonekalut 1800-luvun lopulta Kansallismuseon kokoelmista. Näyttely on avoinna 28.8.2016 saakka.


Jaakko Heikkilän valokuvat ovat ainutlaatuinen tilaisuus kurkistaa sisälle Venetsian harvenevan aateliston suljettuihin palatseihin ja kohdata niiden asukkaita. Venetsian aatelisto elää historiansa velvoittamaa ja ehkäpä myös historiansa suojaamaa elämää. Valokuvista voi aistia aateliston loisteliaan menneisyyden ja historian läsnäolon nykyhetkessä.

Heikkilä alkoi kuvata Venetsian aatelistoa Venetsian yliopiston nykytaiteen professorin ja kuraattorin Agnes Kohlmeyerin avulla, joka avasi hänelle ensimmäisen palatsin ovet vuonna 2009 ja lukuisten muiden tämän jälkeen.

- Suurissa palatseissa on jotain surumielistä ja yksinäistä. Toisaalta ne kiehtovat visuaalisuudellaan ja asukkaat tuovat niihin inhimillisen ulottuvuuden. Aatelisissa minua kiinnostaa vanha rikkaus ja sukujen menneisyys, joka ulottuu kauas aikaan, jolloin Venetsia oli vielä itsenäinen tasavalta, valokuvataiteilija Jaakko Heikkilä sanoo.


Näyttelyssä on esillä aatelisten henkilökuvia, sisäkuvia palatseista sekä otoksia kaupunkikuvasta kanaaleineen. Vesi on kuvissa tärkeässä roolissa.

- Vesi tekee Venetsian. Kaupunki ruokkii näkemään ja katsomaan vettä. Veden pinnan heijastukset ovat ikuisessa liikkeessä, ja vedestä heijastuu koko kaupunki palatseineen, Heikkilä sanoo.

Veden kätkemiä huoneita on ensimmäinen laaja nykyvalokuvataiteen näyttely, joka on esillä Kansallismuseossa. Tämä on osa uudistumista, jossa museo laajentaa ja monipuolistaa näyttelytarjontaansa.

- Museo tarjoaa upeat puitteet valokuville. On kunnia saada olla ensimmäinen nykyvalokuvataiteilija, jonka näyttely on esillä Kansallismuseossa, Heikkilä sanoo.

Valokuvien lisäksi näyttelyssä on esillä 1800-luvun venetsialaista lasia ja huonekaluja Kansallismuseon omista kokoelmista. Esineet on saatu aikanaan museolle yksityisiltä keräilijöiltä lahjoituksina. 


Jaakko Heikkilä (s.1956, Kemi) on ollut vapaa valokuvataiteilija vuodesta 1990. Hän on ihmisten tarkkailija, joka on tullut tunnetuksi ihmisten ja ihmisryhmien kuvaajana ympäri maailmaa. Yksityis- ja ryhmänäyttelyitä hänellä on ollut USA:ssa, Etelä-Amerikassa sekä useimmissa Euroopan maissa. Heikkilä sai valokuvataiteen valtionpalkinnon 2007 ja voitti Saksan Hanaussa kansainvälisen taidekilpailun ”Time and Nature” 2002. Lapin taidepalkinto hänelle myönnettiin 1993.

Heikkilän huhtikuussa 2016 julkaistu kuvateos, Veden kätkemiä huoneita kertoo Venetsian harvenevan aateliston nykypäivästä ja menneisyydestä. Teoksen kustantaja on Maahenki ja se on julkaistu yhteistyössä Kansallismuseon kanssa.

Lisätiedot:
näyttelypäällikkö Minerva Keltanen, puh. 0295 33 6463, minerva.keltanen@kansallismuseo.fi
näyttelyamanuenssi Aino-Maija Kaila puh. 0295 33 6362, aino-maija.kaila@kansallismuseo.fi

Lehdistökuvat: http://www.kansallismuseo.fi/fi/veden-katkeia-huoneita-nayttelyn-kuvat

Veden kätkemiä huoneita -näyttelyn yhteistyökumppani: Italian kulttuuri-instituutti

 

Kansallismuseo on kaikkien suomalaisten identiteetin pohjapiirros. Historian huoneita ja aarteita, oivalluksia, havaintoja ja näkökulmia. Ikkuna menneeseen, tähän päivään ja tulevaisuuteen - korvaamaton, lumoava ja yllätyksellinen.

Kansallismuseon museoperheeseen kuuluu seitsemän museota ja kaksi linnaa - Kansallismuseo, Kulttuurien museo (toiminta jatkuu Kansallismuseossa), Suomen merimuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Hvitträsk, Louhisaari, Olavinlinna ja Hämeen linna.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs