Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Välkommen till invigningen av utställningen Skydda dig! på Heureka

Heureka, suomalainen tiedekeskus

Välkommen till invigningen av utställningen Skydda dig! på Heureka

Pressmeddelande.
Publicerad: 27.05.2014 kl. 10:05
Utgivare: Heureka, suomalainen tiedekeskus

MEDIEINBJUDAN
27.5.2014

Välkommen till invigningen av utställningen Skydda dig! på Heureka torsdagen 5.6.2014 kl. 15.00.

Ställe: Vetenskapscentret Heureka, restaurangkabinettet, Kungsvägen 7, 01300 Vanda

 

Program

kl. 15.00 Välkomstord, kommunikationsdirektör Heli Ainoa, Heureka

kl. 15.10 Presentation av utställningen, projektchef Vesa Lepistö, Heureka

kl. 15.20 Hälsning av samarbetspartner, direktör överste doktor i militärvetenskap Kaarle Lagerstam, Försvarsmaktens forskningsanstalt

kl. 15.30 Välkommen att bese utställningen

 

Anmälan per e-post heli.seppala@heureka.fi

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

MEDDELANDE
27.5.2014

Spännande ny utställning på Heureka: Skydda dig!

Utställningen Skydda dig! som öppnas den 5 juni visar vilken roll vetenskapen och teknologin spelar i dagens försvarsmakt genom att jämföra människans och naturens försvarsmetoder. På utställningen kan besökaren bland annat bekanta sig med de skickligaste smygarna och bluffarna samt vad människan lärt sig av dessa djurarter. Under öppningsveckan 5–8.6 har Heureka också en hel del specialprogram för besökare i alla åldrar.

Utställningen Skydda dig! som öppnas torsdagen den 5 juni tar besökaren på en spännande resa till den fiktiva forskningscentralen Skydd. Besökarna samlar uppgiftsrespons i ett virtuellt undersökningspass när de bekantar sig med olika utställningsobjekt. I objektet Undvik överraskningar presenteras olika metoder för att få lägesinformation om omgivningen i realtid. I objektet Förvandla till osynligt kan besökarna testa kamouflage i skogs- och stadsmiljöer. I objektet Undvik penetrering jämförs naturliga skyddande skal med skyddsutrustning som människor utvecklat samt ännu bättre teknologiska material. Till slut kan besökarna repetera olika skyddsmetoder med det nya spelet Sänka skepp 2.0. Utställningen har producerats i samarbete med Försvarsmaktens Forskningsanstalt.

Från torsdag till söndag 5–8.6. ordnas på Heureka en hel del familjeanpassade evenemang relaterade till utställningen Skydda dig! På det avgiftsfria området utanför Heureka visas radarfordon, persontransportfordon, SONNI-bilen som används av Strålskyddscentralens analysenhet och en traditionell kaffeservering som tillhandahålls av Helsingfors-Sandhamns soldathemsförening. Med inträdesbiljetten kan besökarna i vetenskapsparken Galilei bekanta sig med rengöringsbilen Pujo och CBRN-fältlaboratoriet som används av Skyddets specialavdelning under fyra dagar. På evenemangsdagarna ordnas dagligen rengöringsdemonstrationer med Pujo-bilen, på lördagen ger Marinens musikkår en konsert och på söndagen föreläser Topi Tuukkanen från Försvarsmaktens Forskningsanstalt om cybersäkerhet. Detaljerat program för evenemanget som ordnas i samarbete med försvarsmakten och Försvarsmaktens Forskningsanstalt finns på Heurekas webbplats www.heureka.fi/tapahtumat.

Utställningen Skydda dig! är en del av Heurekas huvudutställning som även omfattar utställningarna Det susar i tarmen och Myntets väg samt från och med 16.6 även den nya utställningen Intelligent stad. Dessutom kan besökarna med samma inträdesbiljett se utställningarna Barnens Heureka som öppnades i april, Heureka är från vettet som handlar om psykiskt välbefinnande samt Heureka-klassiker och vetenskapsparken Galilei.


Närmare information
Projektchef Vesa Lepistö, Heureka, tfn 040 9015 397, vesa.lepisto@heureka.fi
Upplevelsedirektör Mikko Myllykoski, Heureka, tfn 040 9015 244, mikko.myllykoski@heureka.fi

Ledande forskare Veijo Miihkinen, Försvarsmaktens forskningsanstalt, tfn 0299 550 129, veijo.miihkinen@mil.fi

 

Bilder om utställningen finns i Heurekas bildbank på http://kuvapankki.info/heureka/info.php

 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs