Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Väkivallaton viikko 25.11.–2.12.2014: Tyttöjen pakkoavioliiton seuraukset ovat koko elämän mittaisia

Suomen NNKY-liitto

Väkivallaton viikko 25.11.–2.12.2014: Tyttöjen pakkoavioliiton seuraukset ovat koko elämän mittaisia

Tiedote.
Julkaistu: 20.11.2014 klo 16:05
Julkaisija: Suomen NNKY-liitto

Joka vuosi noin 14 miljoonaa alle 18-vuotiasta tyttöä avioituu. Joka toinen sekunti yksi alaikäinen tyttö päätyy avioliittoon, joka ei ole morsiamen itse toivoma eikä aviomies ole tytön itse valitsema. Nuorimmat pakkoavioliiton uhrit ovat alle 10-vuotiaita.

Lapsiavioliitto on väkivaltaa, jonka seuraukset ovat koko elämän mittaisia. Lapsimorsian ei voi kieltäytyä sukupuoliyhteydestä tai vaatia ehkäisyä. Tästä syystä lapsimorsiamet saavat usein sukupuolitaudin, kuten HIV:n, ja heistä tulee äitejä liian nuorina. 10–14-vuotias tyttö kuolee raskauden aiheuttamiin ongelmiin viisi kertaa aikuista naista todennäköisemmin. Raskauteen ja synnytykseen liittyvät komplikaatiot ovatkin kehitysmaissa alle 20-vuotiaiden tyttöjen yleisin kuolinsyy. Lisäksi avioliitto ja lapsen saaminen alaikäisenä johtaa yleensä tytön koulunkäynnin päättymiseen ja koko yhteisön kehittyminen pysähtyy taas yhden sukupolven ajaksi.

Maailmanlaajuinen NNKY-liike (Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys, engl. YWCA) vastustaa naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa ja edistää tyttöjen ja nuorten naisten oikeutta koulutukseen, sukupuolten välistä tasa-arvoa, tehokasta hiv ja aids -valistusta ja hoitoa. Väkivallaton viikko tukee väkivallattomuuden kulttuuria ja väkivallattomien ratkaisujen löytämistä niin omassa lähiympäristössä kuin yhteiskunnassakin.

Suomessa Väkivallattoman viikon 2014 teemana on tyttöjen pakkoavioliitto. Viikon vietto alkaa YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11., johon NNKY osallistuu yhdessä muiden naisjärjestöjen kanssa. Maailman aids-päivää vietetään 1.12. ja viikon päättää NNKY:n Unelmanpäivä 2.12., jolloin on lupa unelmoida ja kokea onnen tunteita.

Väkivallaton viikko on Pohjois-Amerikassa toimivista NNKY:istä vuonna 1995 liikkeelle lähtenyt kansainvälinen teemaviikko, jota vietettiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1997.

Väkivallattoman viikon virikeaineisto löytyy NNKY:n kotisivuilta www.ywca.fi.

 

Lisää tyttöjen pakkoavioliitoista

Monissa maissa lapsiavioliitot ovat kiellettyjä, mutta lakia yleensä valvotaan huonosti. Afrikan unioni on aloittanut maanosan laajimman kampanjan lapsiavioliittojen lopettamiseksi. Kampanjan tarkoituksena on parantaa lapsia suojelevaa lainsäädäntöä ja aikaansaada yleinen asennemuutos. Yhteisöllä ja tyttöjen vanhemmilla on tässä keskeinen rooli. Heidät on saatava ymmärtämään, miten haitallisia lapsiavioliitot ovat koko yhteisölle ja miten tyttöjen koulutus voisi auttaa irti köyhyydestä.

Perheen tarkoitus voi olla hyvä, kun he pakottavat lapsensa avioon, sillä he voivat ajatella turvaavansa tytön tulevaisuuden naittamalla hänet itseään vanhemmalle ja varakkaammalle miehelle. Länsimaista – myös Suomesta – lähetetään lapsia avioitumistarkoituksessa ulkomaille. Nuoret maahanmuuttajatytöt saattavatkin pelätä lähettämistä tai lomamatkoja entiseen kotimaahansa. Avioliitto saattaa olla myös kulissi pakkotyölle, seksikaupalle tai muulle hyväksikäytölle.

 

Asiantuntija tarjolla haastateltavaksi

Voimavarakeskus Monikan johtaja Natalie Gerbert on lupautunut antamaan haastatteluja tyttöjen pakkoavioliitoista: Natalie Gerbert, Voimavarakeskus Monika, Monika-Naiset liitto ry, p. 045 675 9647, www.monikanaiset.fi


Terveisin
Mari Hyttinen, tiedottaja, Suomen NNKY-liitto, p. 050 588 6845, mari.hyttinen@ywca.fi, www.ywca.fi

Liitetiedostot

NNKY, Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys (ruotsiksi KFUK, engl. YWCA) on naisten ja tyttöjen ekumeeninen ja kansainvälinen liike, paikallisesti näkyvä ja valtakunnallisesti merkittävä. NNKY-liike toimii yli 120 maassa tavoittaen 35 miljoonaa ihmistä.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs