Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Väitös Oulun yliopistossa: Järvimaisemista järvimatkailun sisällöntuotantoon

Oulun yliopisto

Väitös Oulun yliopistossa: Järvimaisemista järvimatkailun sisällöntuotantoon

Tiedote.
Julkaistu: 16.09.2015 klo 08:39
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöskirjatyö tarjoaa uuden lähestymistavan järvimatkailun kehittämiseen Suomessa. Tutkimuksen tarkoituksena on osoittaa, että tuomalla järvimaisemiin liitettyihin mielenkuviin mukaan paikan hengen käsitteen, markkinointia ja alueellista matkailullista kehittämistä voidaan terävöittää ja järvet matkailullisena resurssina ottaa paremmin markkinoinnin käyttöön. Väitän, että järven hengen nostaminen perinteisten matkailumarkkinointikuvien rinnalle tuo järvimatkailuun uutta lisäarvoa ja siten edesauttaa neutraalin järvimaiseman muuttumista merkitykselliseksi paikaksi. Asiakkaan järvikokemuksen nostaminen tuotekehityksessä sisällöntuotannon keskiöön vahvistaa myös matkailijan järvimatkailukokemusta.

Jo 1800-lopulla Suomi tunnettiin tuhansien järvien maana. Väitöskirjatyön taustalla oli ajatus siitä, että matkailija ei ole kiinnostunut tuhansista järvistä, vaan hänelle riittää yksikin merkityksellinen järvi. Toisin sanoen, markkinointiviestinnän tarkoituksena on kertoa, miksi tulla juuri kyseiselle järvelle ja mitä siellä voi tehdä.

Alkuvaiheen tutkimusaineistot on kerätty Saksassa ja Italiassa. Tutkimus on toteutettu pääosin haastattelututkimuksena sekä ammattilaisten että potentiaalisten Suomi-kävijöiden keskuudessa. Saksassa ja Italiassa tehdyissä haastatteluissa hyödynnettiin Matkailun edistämiskeskuksen markkinointikuvia Järvi-Suomesta.

Vastaajat lähestyivät esitettyjä kuvia sekä osallisen toimijan että ulkopuolisen tarkkailijan näkökulmasta. Myös kulttuuriset eroavaisuudet nousivat esille.

Tutkimuksen loppuvaiheessa järveä tarkasteltiin hyvinvointimatkailun toimintaympäristönä ja sisältönä. Haastattelututkimuksen ja havainnoinnin kautta syntyi yhteistyössä itäsuomalaisten matkailuyritysten kanssa niin sanottu Lake Wellness -konsepti järvimatkailun sisällöntuotannon kehittämiseen.

- - -

Filosofian lisensiaatti Anja Tuohino väittelee Oulun yliopistossa 19.9.2015. Maantieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Järven henkeä etsimässä – Maantieteellinen näkökulma järvimatkailun markkinointiin Suomessa (In Search of the Sense of Finnish Lakes – A Geographical Approach to Lake Tourism Marketing). Vastaväittäjänä toimii dosentti Petri Raivo Karelia ammattikorkeakoulusta ja kustoksena professori Jarkko Saarinen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla luentosalissa GO101 kello 12.

- - -

​Oppiarvo ja nimi:
Filosofian lisensiaatti Anja Tuohino

Tiedekunta ja laitos:
Luonnontieteellinen tiedekunta, maantiede
0294 480 000

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs