Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Tutustu vuosisadan rakkaustarinaan A-luokan matkalla Sibeliusten kotikaupunkiin Järvenpäähän

Järvenpään kaupunki

Tutustu vuosisadan rakkaustarinaan A-luokan matkalla Sibeliusten kotikaupunkiin Järvenpäähän

Tiedote.
Julkaistu: 28.05.2015 klo 08:45
Julkaisija: Järvenpään kaupunki

Tämän kesän merkittävimmäksi rakkaustarinaksi noussee kertomus Jean ja Aino Sibeliuksesta, jonka voit kokea Järvenpäässä Aino Sibelius -näyttelyn, Ainolan ja Aholan muodostamassa kokonaisuudessa. Myös musiikki ja iloiset juhlahetket ovat väkevästi mukana Sibeliusten kotikaupungin Järvenpään juhlavuoden kesäohjelmassa.

Erinomainen päiväreissukokonaisuus Jannen ja Ainon jalanjäljillä

Järvenpään taidemuseossa on esillä kaikkien aikojen ensimmäinen Aino Sibelius -näyttely. Loistavan asiakaspalautteen saanut näyttely kertoo monipuolisen esineistön, kuvataiteen, valokuvien ja lastenlasten kertomusten avulla tarinan lahjakkaasta ja vahvasta naisesta, joka omisti elämänsä perheelleen sekä puolisonsa, säveltäjämestari Jean Sibeliuksen – kotioloissa Jannen – taiteellisen työn tukemiselle. Näyttelyssä voi aistia kodin lämpöä, lasten ääniä, puutarhan lumoa ja Jannen säveliä, ja näyttelykokemusta voi syventää draamaopastuksissa sekä teemoittaisissa lisäohjelmissa.

Parin kilometrin päässä Järvenpään keskustasta ja taidemuseosta seisoo yhä Sibeliusten Ainola kauniilla Kielomäellä autenttisessa asussaan. Perhe muutti Lars Sonckin suunnittelemaan huvilaan ja osaksi Tuusulanjärven taiteilijayhteisöä vuonna 1904. Nykyään vierailu heidän kotimuseossaan on kuin aikamatka sadan vuoden taakse – ikään kuin isäntäpari olisi vain lähtenyt päiväkävelylle, ehkäpä naapuriin Aholaan?

Muutaman sadan metrin päässä Ainolasta sijaitsee heidän naapureidensa Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin Ahola, missä nostetaan esiin Ainon vaikutus Juhani Ahon teokseen Yksin vuodelta 1890. Aho oli aikoinaan ihastunut ystävänsä Eero Järnefeltin pikkusiskoon Ainoon, mutta sai tältä rukkaset. Pettyneenä saamastaan kohtelusta Aho matkusti Pariisiin ja kirjoitti siellä paheksuntaa herättäneen teoksensa. Kerrotaan, että kirjan luettuaan Ainon kihlattu Jean Sibelius haastoi Ahon kaksintaisteluun. Teoksen taustoja tuodaan esiin niin pop-up-näyttelyn kuin heinäkuun teemaopastuksien kautta.

– Olemme hyvää vauhtia lyömässä taidemuseossa omaa kävijäennätystämme, ja myös toukokuussa avattuihin Ainolaan ja Aholaan odotetaan erittäin vilkasta kesää. Iloitsemme kovasti siitä, että Sibeliuksen juhlavuoden ansiosta myös hänen perheensä kiehtova tarina nousee esille ja tulee niin suomalaisille kuin ulkomaisillekin vieraille tutuksi. Rakkausromaanit jäävät toiseksi, kun kyse on palavista tunteista ja todellisista ihmisistä, museopalveluiden päällikkö Hanna Nikander hehkuttaa.

Meidän Festivaali omistettu Ainolle

Myös Tuusulanjärven historiallisessa ympäristössä järjestettävä Meidän Festivaali 26.7.–1.8.2015 on tänä vuonna omistettu Ainolle, jonka merkitys Jean Sibeliuksen taiteelle sävellystyön tukijana ja mahdollistajana oli kiistaton. Festivaalilla toteutetaan muun muassa musiikillisesti ja visuaalisesti vahva Ainola Alive -konserttitilahanke, joka tarjoaa modernin esitysteknologian keinoin ainutlaatuisen konserttikokemuksen Ainolan ja säveltäjän elämää esittelevässä dokumentaarisessa kuvastossa.

– Aino ansaitsee rauhallisen, veikeän, monipuolisen ja ajatuksia herättävän kunnianosoituksen, ja sellaiseen pyrimme. On kirjallisuutta, keskustelua, nykytaidetta sekä intohimoiselle puutarhurille vähän ilmastonmuutostakin. Ja toki paljon monipuolista musiikkia runsain silmäniskuin sankarittarellemme, kuvailee tapahtuman taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto festivaaliohjelmaa.

Järvenpään kävelykatu Jannella Janne-kontti ja kaupunkijuhla

Kävelykatu Jannella avattiin Sibelius-juhlavuoden kesäksi Janne-kontti, jonka pop-up-myymälästä voi ostaa järvenpääläisiä tuotteita Tuusulanjärvi-pelistä Aino-lapasiin. Kontissa toimii myös 2.6.–29.8. Järvenpään kaupungin matkailuinfo ti–pe klo 10–17 ja la klo 9–15, mistä saa tietoa Tuusulanjärven alueen matkailukohteista ja juhlavuoden tapahtumista.

Elokuussa 14.8.–15.8. kävelykatu Janne ja Rantapuisto valloitetaan iloiseen juhlahumuun, kun Sykettä ja Sinfoniaa -yhdistys ja Järvenpään kaupunki järjestävät Jean Sibeliuksen 150-juhlavuoden kunniaksi koko perheelle suunnatut kaupunkijuhlat, "Jannen synttärit". Perjantai-iltana Rantapuistossa avataan suurenmoinen kukkia, valoa ja musiikkia yhdistelevä puistoteos, katsotaan yhdessä Sibelius-elokuvaa ja koetaan ainutkertainen pyromusikaali. Lauantaina taas kokoonnutaan kävelykatu Jannelle koko perheen ohjelmalliselle piknikille kymmenien valkoliinaisten pöytien ääreen sekä nautitaan musiikista ja tanssista Rantapuistossa. Musiikista vastaavat Salonkiorkesteri sekä Varusmiessoittokunnan Viihdeorkesteri solistinaan Jean Sibeliuksen lapsenlapsenlapsi, metalliyhtye Stratovariuksesta tunnettu basisti Lauri Porra.

Lisätietoja:

JÄRVENPÄÄN TAIDEMUSEO
Avoinna: toukokuu–lokakuu ti–su 11–18
Kirjastokatu 8
www.jarvenpaa.fi/taidemuseo

  • Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 13
  • Oheisohjelmien teemoina ovat kesäkuussa Puutarhassa, heinä-elokuussa Musiikin muusa, syyskuussa Aino-mummi
  • Näyttelyn yhteydessä toimii kesäaikaan Järvenpää-talon kesäterassi, joka Aino-näyttelyn hengessä tarjoilee makeaa ja suolaista pikkupurtavaa.

AINOLA
Avoinna: toukokuu–syyskuu ti–su 10–17
Ainolankatu
www.ainola.fi

AHOLA
Avoinna: toukokuu–syyskuu ti–su 11–18
Sibeliuksenväylä 57
www.jarvenpaa.fi/ahola

 

TARKEMMAT OHJELMAT, YHTEYSTIEDOT YM.

www.meidanfestivaali.fi

www.sykettajasinfoniaa.fi

www.jarvenpaa.fi/sibelius

Järvenpää on iloinen ja eläväinen 40 000 asukkaan kaupunki Keski-Uudellamaalla, rauta- ja moottoriteiden varrella, Tuusulanjärven rannalla. Järvenpää on myös Jean ja Aino Sibeliuksen kotikaupunki. Vuonna 2015 juhlistammekin monin tavoin Sibeliuksen 150-juhlavuotta, tervetuloa mukaan!

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs