Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Turun kaupungin Kongressi 2015 -palkinto jaetaan 24.9.2015

Turun kaupunki

Turun kaupungin Kongressi 2015 -palkinto jaetaan 24.9.2015

Tiedote.
Julkaistu: 24.09.2015 klo 17:00
Julkaisija: Turun kaupunki

Julkaisuvapaa 24.9.2015 klo 17.00

Turun kaupungin järjestyksessä kolmas kongressipalkinto myönnetään FT, dosentti Aimo Sillanpäälle hänen elämäntyöstään kansainvälisten tähtitieteen alan kongressien parissa.

Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen laitoksen palveluksessa ja Tuorlan observatoriossa työskentelevä Aimo Sillanpää palkitaan Turun kaupungintalolla (Aurakatu 2) torstaina 24.9.2015 klo 16.00 alkavassa tilaisuudessa. Media on tervetullut palkinnonjakotilaisuuteen.

 

FT Aimo Sillanpään esittely

Aimo Sillanpää väitteli filosofian tohtoriksi Turun yliopistossa vuonna 1989. Sillanpää on erikoistunut korkeaenergia-astrofysiikkaan ja aktiivisiin galakseihin. Sillanpään väitöskirjatyö käsitteli OJ 287 –kvasaarin kirkastumisten jaksollista ilmiötä. Ilmiö herätti maailmanlaajuista mielenkiintoa tähtitieteen parissa ja käynnisti kansainvälisten kongressien sarjan. OJ-94  -kongressien sarja toteutui Suomessa, Englannissa, Espanjassa ja Italiassa, ja huipentui Sillanpään ennustaman ilmiön toteutumiseen vuonna 1994. Samalla kun maailman suurimmat kaukoputket kääntyivät havainnoimaan Sillanpään väitöstyön kohdetta, käynnistyi myös hänen uransa kansainvälisten kongressien maailmassa.

Aimo Sillanpää on työskennellyt Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen laitoksen palveluksessa vuodesta 1982 alkaen. Sillanpää on valittu Vuoden tieteentekijäksi vuonna 1996 ja Turun yliopiston Vuoden dosentiksi vuonna 2014. Sillanpää on toiminut Tuorlan tähtitieteellisen seuran puheenjohtajana vuodesta 2006 alkaen. Tuorlan observatorion ja planetaarion toiminnan aktiivisena promoottorina Sillanpää on inspiroinut kymmeniätuhansia lapsia, nuoria ja tähtitieteestä kiinnostuneita matkailijoita tuomalla astronomian alaa tunnetuksi suurelle yleisölle.

FT Sillanpään neljässä eri valtiossa toteuttamiin ja isännöimiin kongresseihin on 25 vuoden aikana osallistunut 2500 delegaattia. Heinäkuussa 2013 Sillanpään aktiivinen rooli huipentui Turussa järjestettyyn European Week of Astronomy and Space Science –kongressiin, jonka Sillanpää onnistui saamaan ensimmäistä kertaa Pohjoismaihin. Viikon aikana Turun Logomossa järjestettiin 30 tähtitieteen eri alojen kokousta, joihin osallistui 623 delegaattia yhteensä 51 maasta. Kongressin vaativa toteutus sai niin positiivista palautetta, että tähtitieteen viikko järjestetään vastaisuudessa aina Turun kongressin mallin mukaisesti.

Maailman kaikista järjestökongresseista pienet ja keskisuuret kongressit (200-500 delegaattia) ovat kaikkein yleisimpiä. Kongressien tuoma kansainvälisten vieraiden virta on tärkeää matkailualan yrityksille Suomessa turistisesongin ulkopuolisina aikoina. Aimo Sillanpää on kongresseja toteuttaessaan inspiroitunut Varsinais-Suomen ja Lapin luonnosta. Hänen järjestämissään kongresseissa kansainvälisillä vierailla on ollut mahdollisuus nauttia varsinaissuomalaisesta luonnosta, saunakulttuurista ja lähiruuasta. Lapissa Sillanpää on tehnyt tiivistä yhteistyötä hotelli- ja matkailuelinkeinon yrittäjien kanssa ja mm. kouluttanut eräoppaita revontuli-ilmiön asiantuntevaan opastamiseen.

Opteon Oy on Sillanpään kollegoineen omistama suuroptiikkaan erikoistunut yritys, joka on valmistanut mm. maailman suurimman avaruuskaukoputken Herschelin peilin sekä esim. optiikan La Palman observatorion kolmeen kaukoputkeen. Opteon Oy:n kansainvälisesti kilpailukykyiset tuotteet ja yrityksessä kehitetyt teknisesti ylivoimaiset hiontatekniikat ovat osasyy siihen, miksi Turussa on vuosien ajan järjestetty tähtitieteen eri alueiden kansainvälisiä kokouksia ja kongresseja. Opteon Oy on palkittu mm. Born Global –palkinnolla sekä Kaarina-mitalilla.

FT Aimo Sillanpään urallaan järjestämät kongressit ovat tuoneet Suomeen arviolta 4,4 miljoonaa euroa matkailutuloa.

Kongressikaupunki Turku

Syyskuussa 2015 Turun kaupungin ja Visit Turun kongressiyksikön perustamisesta tulee kuluneeksi 13 vuotta. Kongressikaupunki Turku on Suomen johtavia kansainvälisten kongressien kaupunkeja: kaupungissa järjestetään 60-70 tieteellistä kongressia vuodessa. Kongressikaupunki Turku on Turun kaupungin ja 18 yhteistyöyrityksen muodostama verkosto, jonka tarkoitus on edistää kansainvälisten kongressien sijoittumista Turun alueelle. Yhteistyöverkostoa ja kongressiyksikköä johtaa kongressipäällikkö Sari Ruusumo.

Turun kaupungin Kongressipalkinto

Turun kaupungin myöntämä Kongressipalkinto on aiemmin myönnetty vuosina 2007 Åbo Akademin Europacat 2007 –kongressin järjestäjille (professori Tapio Salmi ja työryhmä, Åbo Akademi, Teknisen kemian laboratorio) sekä vuonna 2012 PET Symposium –sarjan järjestäjille (professori Juhani Knuuti ja työryhmä, Turun yliopisto, Åbo Akademi ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri).

Palkinto on 3000 euron rahasumma sekä Kongressikivi, joka on kivinen kuutio: punainen graniitti kuvaa sitä miten kongressin tuominen omaan kotimaahan on aina samalla myös painava matkailuteko, jolla on merkittäviä taloudellisia vaikutuksia.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Aimo Sillanpää, Fysiikan ja tähtitieteen laitos, Turun yliopisto: p. 040 704 7765

Sari Ruusumo, Visit Turku, Turun kaupunki: p. 050 559 0607

Liite: Aimo Sillanpään kuva: Hanna Oksanen, Turun Yliopisto

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs