Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Tekesin arktisen tutkimuksen strateginen avaus Oulun yliopistolle

Oulun yliopisto

Tekesin arktisen tutkimuksen strateginen avaus Oulun yliopistolle

Tiedote.
Julkaistu: 01.11.2012 klo 11:33
Julkaisija: Oulun yliopisto

Laajapohjaisena yhteistyönä valmisteltu SMARCTIC-hanke  Tiekartta älykkääseen arktiseen erikoistumiseen (2012-2014) on saanut Tekesin rahoituksen. Toimijoita kokoavina tahoina ovat Thule-instituutti ja Oulun innovaatioallianssiin kuuluva CEE-innovaatiokeskittymä. Hanke liittyy Tekesin strategisten tutkimusavausten hakuun Arktinen toimintaympäristö ja sen mahdollisuudet.

Suomen hallituksen arktisten linjausten (iltakoulu 10.10.2012) mukaan arktinen alue tarjoaa huomattavia mahdollisuuksia, jotka rakentuvat osaamisen ympärille. Linjausten mukaan Suomi pyrkii arktisen osaamisen mallimaaksi kunnioittaen kestävän kehityksen periaatteita ja ympäristön reunaehtoja. SMARCTIC-hanke toteuttaa näitä tavoitteita.

Hankkeessa muodostetaan Suomen visio ja tiekartta arktisen osaamisen kehittämiselle ja hyödyntämiselle. Keskeinen kysymys on, miten arktisia luonnonvaroja ja uusia kuljetusreittejä voidaan hyödyntää ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin kannalta kestävällä tavalla. Hankkeessa selvitetään tämän tavoitteen edellyttämät keskeiset tutkimuskysymykset. 

Hankkeen monitieteiset työpaketit ovat seuraavat:
- Arktinen toimintaympäristö sisältäen arktisen osaamisen ja politiikkaohjauksen
- Ympäristöinformaatio ja mobiilitekniikka
- Älykäs logistiikka, liikenne ja elinympäristö
- Luonnonvarojen hallinta ja talous
- Ihminen pohjoisessa
- Tiekartat arktiseen osaamiseen
- Strategiset avaukset ja liiketoimintamahdollisuudet

Hankkeeseen osallistuvat Oulun yliopiston eri tiedekunnat ja yksiköt sekä Oulun innovaatioallianssin yhteistyökumppanit ja NorNet-verkosto. Hanke koostuu kolmesta rinnakkaishankkeesta (Oulun yliopisto, VTT ja Oamk), joilla on yhteinen suunnitelma. Tekesin rahoitus on tässä vaiheessa 500 000 euroa.

Valtakunnallisen tiekartan laatiminen antaa hyvän ja näkyvän tilaisuuden vaikuttaa pohjoisen tutkimuksen suuntaamiseen. Hankkeen yhteydessä valmistellaan tutkimusaiheita Tekesin suurta strategista avausta ja muita hakuja varten. Kysymys on voimavarojen uudesta suuntaamisesta yhteiskunnallisesti tärkeälle alueelle.

Tekesin strategiset tutkimusavaukset synnyttävät uutta huippuosaamista elinkeinoelämässä tärkeiksi ennakoiduille osaamisaloille ja luovat edellytyksiä suomalaisten yritysten liiketoimintamahdollisuuksien kehittymiselle. Tutkimusaiheen tulee olla rohkea uusi avaus, jossa on asioita sekä osaamisia uudella tavalla ja monipuolisesti yhdistävä näkökulma. 

Lisätietoja:
Johtaja Kari Laine, Thule-instituutti, puh. 0294 483 550
Johtaja Pekka Tervonen, CEE, puh. 0294 487 605
Tutkimusprofessori Erkki Alasaarela, puh. 0400 586 773

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs