Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Tapio Wirkkalan harvinaiset posliinituotteet esillä Kaustisella

Kaustisen Kulttuuri Oy

Tapio Wirkkalan harvinaiset posliinituotteet esillä Kaustisella

Tiedote.
Julkaistu: 23.06.2015 klo 09:00
Julkaisija: Kaustisen Kulttuuri Oy

Kaustisen kunnan kulttuurikirjo on laajentunut tänä kesänä designin ja kuvataiteen puolelle. Kohta alkavien kansanmusiikkijuhlien ohessa festivaalivierailla on mahdollisuus tutustua Tapio Wirkkalan harvinaislaatuiseen posliinituotantoon kansantaiteenkeskuksessa.

Suomalaisen muotoilun ikonin Tapio Wirkkalan syntymästä on tullut kuluneeksi 100 vuotta. Kaustiselle hankittu yli 600 esinettä käsittävä saksalaisen Rosenthalin tehtaiden posliiniesineiden kokoelma on herättänyt suurta ihastusta, sillä esineet ovat olleet suomalaiselle yleisölle tuiki tuntemattomia. 

Juuriltaan kaustislainen Tapio Wirkkala teki Euroopan merkittävimmälle posliinitehtaalle lukuisia astiastoja, koriste-esineitä, maljakoita ja jopa aterimia ja kristallilasia.  Wirkkalasta tuli Rosenthalin ykkösnimi 1956-57, jolloin hänen Finlandia-astiastonsa tuotiin markkinoille. Taitelijan työsarka posliinin parissa kesti vuoteen 1985.

Käsityön muovaaminen teolliseksi oli prosessi, jossa Wirkkala oli lahjakkaimmillaan. Tapio Wirkkalan tuotanto Rosenthalille oli huomattavasti oletettua laajempaa sekä uniikinomaisten esineiden että lyhytkestoisten sarjatuotteiden osalta.

Wirkkalan esineet ovat ajattomia, ikään kuin pienoisveistoksia, joista tunnistaa hänen muotokielensä. Wirkkala muotoili mieluiten valkoista ja mustaa posliinia, joissa hän käytti usein kehittämäänsä silkkimataksi kutsuttua etsausmenetelmää. Taitelijan tunnetuimmat tuotteet, esimerkiksi Polygon- ja Century-astiastot olivat Saksassa erityisen suosittuja niiden läpinäkyväisyyden takia. 

Wirkkala luotti ennen muuta muotoon ja materiaaliin. Kun esine on tehty, sen on itse puolustettava itseään ilman selityksiä tai korulauseita, oli TapioWirkkalan motto. Joihinkin hänen esineisiinsä taitelijan puoliso Rut Bryk tai silloin tällöin joku muu Rosentahlin taitelija suunnitteli koristekuvioinnin. Esimerkiksi Polygon-astioiden Winterreise-kuvio on Rut Brykin.

Rosenthal valmisti Wirkkalan suunnittelukaudella 27 eri astiastoa, joista kahdeksan oli suomalaistaiteilijan  suunnittelemaa.  Yksi astiasto saattoi käsittää 44 erilaista osaa: viisi kuppikokoa, kaksi kahvikannua, sokerikon ja kaksi erilaista kermakkoa. Astiastoon saattoi kuulua kolme erikokoista ruokalautasta, kaksi keittolautasta, jälkiruokamalja, kaksi erikokoista liemikuppia, höystökulho, liemikulho, voisulakulho, kaksiosainen kastikekulho, kaksi salaattikulhoa, salaattilautanen. Mukaan kuuluivat suola- ja pippurisirottimet, munakupit, marmeladiastiat jne

Wirkkalan Rosenthal-näyttelyn on pystyttänyt yksityinen yritys nimeltään Kaustisen Kulttuuri Oy. Näyttely on kesän ajan esillä päivittäin Kaustisen Kansantaiteenkeskuksessa.

 

Tiedustelut

Pekka Kivelä, 0500-500928

kaustisenkulttuuri@gmail.com

www.wirkkala.net

 

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs