Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Suunnitteluoppaita luontomatkailun elämyksellisen suunnitteluun

Lahden ammattikorkeakoulu

Suunnitteluoppaita luontomatkailun elämyksellisen suunnitteluun

Tiedote.
Julkaistu: 20.03.2015 klo 09:19
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Luontomatkailu on vauhdikkaasti kasvava matkailun trendi, joka tarvitsee kehittyäkseen ammattitaitoista kehitystyötä ja koulutusta. Luonto on Suomen matkailun tärkein vetovoimatekijä, joka nousee esille vuosi toisensa jälkeen kansainvälisissä markkinatutkimuksissa (Visit Finland).

Luonto mainitaankin lähes jokaisen maakunnan ja matkailukeskuksen tärkeimpänä vetovoimatekijänä ja resurssina, ja se koskettaa kaikkia TEMin matkailun tiekartassa (2015-2015) nimettyjä strategisia tuoteteemoja (hyvinvointi, kulttuuri, luontoon pohjautuvat kesäaktiviteetit ja talvi). Luonnon tuotteistamisen tulee olla ammattitaitoista ja reitistöjen hyvin suunniteltuja.

Lahden ammattikorkeakoulun Outdoors Finland Etelä -hankkeessa pureuduttiin näihin ongelmiin ja tuloksia saatiin. Yli 80 % hankkeeseen osallistuneista antoi hankkeelle joko kiitettävän tai erinomaisen arvosanan. Hankkeen tavoitteena oli luontokohteiden ja -reitistöjen kehittäminen sekä luontomatkailun tuotteistaminen kansainvälisille markkinoille. Hankkeessa tuotteistettiin luontokohteiden kokonaisvaltaisen suunnittelun malli, jonka tueksi tuotettiin luontokohteiden suunnitteluoppaita yhdessä Visit Finlandin kanssa. Lisäksi tehtiin koulutusmodulit, joiden keskeinen sisältö on tuotteistaa luontoa tärkeimmälle asiakkaalle, omatoimisesti liikkuvalle luontomatkailijalle.

”Suunnitteluoppaat ovat käytännön läheisiä oppaita, joiden tarkoituksena on valottaa kävijän näkökulmaa matkailureitillä liikkumiseen. Ne kattavat reittien elämyksellisen suunnittelun, markkinoinnin ja monikanavaisen viestinnän.  Pyörämatkailu, jonka Visit Finland julkaisi, kattaa maasto- ja retkipyöräilyn ja yhteistyössä LAMKIn kanssa tehty retkeilyn suunnitteluopas on yleisemmällä tasolla ja kertoo myös luon-non hyvinvointivaikutusten merkityksestä”, sanoo Outdoors Finland Etelä hankkeen projektipäällikkö Pirjo Räsänen Lahden ammattikorkeakoulusta.

”Suunnitteluoppaat on suunnattu luontoalueiden suunnittelua tekeville tahoille ja sen painopiste on kävijöiden ja käyttäjien huomioiminen –käyttäjälähtöinen suunnittelu. Näkökulma on hyvin käytännönläheinen ja konkreettinen”, Räsänen jatkaa.

Suunnitteluoppaat

http://www.outdoorsfinland.fi/wp-content/uploads/2014/06/Py%C3%B6r%C3%A4matkailun-suunnitteluopas.pdf http://www.outdoorsfinland.fi/wp-content/uploads/2014/06/Retkeilymatkailun-suunnitteluopas.pdf

 

Katso Lohjan esimerkkejä tuotteistetuista reiteistä:

http://www.outdoorsfinland.fi/reitti/lohjanjarven-melontareitit/
http://www.outdoorsfinland.fi/reitti/lohjanjarven-kierros/

Outdoors Finland Etelä -hankkeen tavoitteet ja tulokset:
http://issuu.com/outdoorsfinland/docs/outdoors_finland_press_kit/

Kuvia toimitukselliseen käyttöön:
https://www.flickr.com/photos/outdoors_finland/sets

Tietoa retkeilystä ja uusista reiteistä Etelä-Suomessa:
www.outdoorsfinland.fi/mobiilisovellus/
www.facebook.com/outdoorsfinland
www.outdoorsfinland.fi

Lisätietoja: 

Pirjo Räsänen, projektipäällikkö,
Lahden ammattikorkeakoulu, Outdoors Finland Etelä -hanke,
puh. 044 708 1242,
pirjo.rasanen@lamk.fi

Pirjo Räsänen, KTM, on toiminut useita vuosia luonto- ja aktiviteettimatkailun asian-tuntijana ja kirjoittanut mm. melonta-, vaellus ja pyöräilyreittien ja -tuotteiden suunnitteluoppaita, toteuttanut useita kymmeniä alaan liittyviä tutkimuksia sekä kartoituksia kotimaassa ja ulkomailla.

________________________________________

Outdoors Finland Etelä

Outdoors Finland Etelä -hanke toimii Uudenmaan, Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueella Manner-Suomen maaseudun kehittämisrahoituksen turvin. Sen toteuttamaan Outdoorsfinland.fi -retkeily-portaaliin on koottu pyöräily-, retkeily- ja melontareitit sekä erilaiset matkailupalvelut. Outdoorsfinland.fi -retkeilyportaali on tarkoitettu kaikille, jotka hakevat uutta tapaa viettää virkistävä retkeily- ja ulkoilu-päivä tai kokonainen retkeilyloma Suomessa. Reitit kattavat tällä hetkellä Etelä-Suomen viisi maakuntaa. Portaali laajenee jatkossa koko Suomeen. Outdoors Finland Etelä -hanke kuuluu osana Matkailun edistämiskeskuksen hallinnoimaa Out-doors Finland -kehittämisohjelmaa.

 

www.lamk.fi 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs