Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Suosittu Kolin kansallispuisto täyttää 25 vuotta - menestystarina syntynyt yhteistyöllä

Metsähallitus

Suosittu Kolin kansallispuisto täyttää 25 vuotta - menestystarina syntynyt yhteistyöllä

Tiedote.
Julkaistu: 09.03.2016 klo 09:56
Julkaisija: Metsähallitus

Kolin kansallispuiston perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 25 vuotta. Neljännesvuosisadan aikana kansallispuistosta on kasvanut yksi Suomen suosituimmista kansallispuistoista, jolla on merkittävät vaikutukset myös paikallistalouteen. Vuonna 2015 Kolilla vieraili 167 00 kävijää, mikä tekee siitä Suomen viidenneksi suosituimman kansallispuiston.  Kansallispuisto tuotti rahaa paikallistalouteen 17,7 miljoonaa euroa.  Perustamisen vuosipäivänä Kolin luontokeskus Ukossa järjestetään kaikille avoimet Kolin kansallispuiston syntymäpäiväjuhlat

Kansallispuistoa hoitava Metsähallituksen luontopalvelut on kehittänyt yhteistyötä ja toimintaedellytyksiä matkailuyritysten ja -toimijoiden kanssa merkittävästi viime vuosina. Metsähallitus on aktiivijäsenenä mukana Kolin matkailuyhdistyksen toiminnassa ja muussa yhteistyössä Kolilla.

”Kolin käyntimäärä ja vaikutukset paikallistalouteen ovat kasvaneet useana vuonna peräkkäin. Yritystoiminta ja palvelut ovat monipuolistuneet. Aluetta on kehitetty yhteistyössä, kuitenkin luonto- ja suojeluarvot huomioiden”, sanoo aluepäällikkö Jouni Aarnio Metsähallituksen luontopalveluista.

Kaskimaisemaa hoidetaan vuosittain

Kansallispuisto perustettiin suojelemaan Kolin kansallismaiseman keskeistä osaa, pohjoiskarjalaista vaaraluontoa ja kaskitalouden muokkaamia maisemia ja lajeja. Kansallispuistolla haluttiin myös edistää retkeilyä ja luontoharrastusta sekä luonnon tutkimista.  Kolin kansallispuiston kaskitalouden muovaamia elinympäristöjä ja maisemia ylläpidetään kaskeamalla vuosittain sekä niittämällä valtakunnallisestikin arvokkaita niittyjä noin 12 hehtaaria. Perinneympäristöjen hoitotöissä on kesäisin myös lampaita ja suomenkarjaa viidellä laitumella (11 hehtaaria). Ilman hoitoa niityt ja laitumet pensoittuisivat ja metsittyisivät.  Hoidon onnistumisesta kertovat perinneympäristöjen useat perhos- ja sienilajit.

Sähkökantele virittää juhlat 10.4.

Laki Kolin kansallispuistosta astui voimaan 10.4.1991. Perustamisen vuosipäivänä Kolin luontokeskus Ukossa järjestetään kaikille avoimet Kolin kansallispuiston syntymäpäiväjuhlat. Juhlissa esiintyy muusikko Anttu Koistinen, joka on kiertänyt sähkökanteleensa kanssa kansainvälisiäkin konserttilavoja ja levyttänyt muun muassa Sibeliusta. Konsertin jälkeen nähdään kiitetty Markku Tanon kuvashow Kolin neljä vuodenaikaa.

Matkailun historia ulottuu sadan vuoden taakse

Kolin alueen matkailun ja suojelun historia juontaa yli sadan vuoden taa, 1800 ja 1900 -lukujen taitteeseen. Selvitysten mukaan 1930-luvulla Koli oli laskettelurinteineen ja retkeilyreitteineen Suomen suosituin matkailukohde. Keskeiset maisemankatselualueet, Ukko-, Paha- ja Akka-Kolin huiput kuuluivat suojelun piiriin jo tuolloin. Matkailun vilkastuessa huoli alueen luonnon puolesta virisi uudelleen. Kansallispuisto Kolille perustettiin valtakunnallisen huomion saattelemana vuonna 1991.

Lisätietoja

Metsähallituksen luontopalvelut, aluepäällikkö Jouni Aarnio, puh. 040 7352804, jouni.aarnio@metsa.fi

Kolin luontokeskus Ukko, puh. 0206 39 5654, ukko@metsa.fi

 

 

 

 

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs