Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Selkämeren kansallispuisto täyttää viisi vuotta!

Metsähallitus

Selkämeren kansallispuisto täyttää viisi vuotta!

Tiedote.
Julkaistu: 01.07.2016 klo 13:00
Julkaisija: Metsähallitus

Viisivuotias Selkämeren kansallispuisto toivottaa kävijät tervetulleeksi tänäkin kesänä. Kansalaisten mahdollisuudet nauttia kansallispuiston luonnosta ja palveluista ovat parantuneet tasaisesti viiden ensimmäisen toimintavuoden aikana.


Tämän vuoden alusta on Selkämeren kansallispuistoon sisältynyt virallisestikin Rauman kaupungin omistamia alueita. Kylmäpihlajan ja Kuuskajaskarin matkailusaaret sopivat hyvin veneettömällekin, sillä kumpaankin kulkee päivittäinen vesibussiliikenne Rauman Poroholmasta. Viisi kertaa viikossa liikennöidyllä reitillä Syväraumanlahti-Päiväranta-Reksaaren Karttu vesibussi vie tutustumaan myös muihin Rauman edustan retkeilysaariin. Jo yhden yhden päivän retkellä voi poiketa useammassa saaressa, jolloin saa kokea sekä ulkosaariston karuutta ja aavaa merimaisemaa, että metsäisen saaren rehevyyttä ja vaihtelevuutta.


Selkämeren eteläisimmät kohteet Kustavin Katanpää ja Isokari ovat kumpikin viime vuosina kasvattaneet suosiotaan. Vierasvene-, majoitus- ja ruokailupalveluja tarjoavat yrittäjät ovat keksineet joka kesäksi jotain uutta. Tänä kesänä kumpaankin saareen suuntautuvia risteilyjä on lisätty. Isoonkariin pääsee m/s Kertulla Uudestakaupungista kesäsesonkina viitenä päivänä viikossa. Majakkasaaren kesähotelli ja ravintola palvelevat pidempään saarella viihtyviä, ja uusi kesäterassi on avoinna joka päivä risteilymatkustajien ja veneilijöiden iloksi. Katanpäähän vie kaljaasi Olga sekä Kustavista että Uudestakaupungista, kahdesti viikossa kummastakin. Katanpään ohjelmalliset päivät keräävät yhteen niin alueen mökkiläisiä kuin veneilijöitä kauempaakin. Omatoimisille veneilijöille avautui uusi rantautumispaikka Uudenkaupungin edustalle kun Vähä-Haurusen saaren otti kummikohteekseen ja hoitaakseen kaksi alueen veneilyseuraa: Pyhärannan korpiankkurit ry ja Mannerveden venekerho ry.


Pohjoisempana Porin seudulla Säpin majakkasaarelle ja majakkaan pääsee matkailuyrittäjien retkillä. Omalla veneellä saapuvat voivat tutustua saaren uuteen luontopolkuun ja tiedustella majakkaopastusta Säppi 2000 –yhdistykseltä (puh. 0400 253 171). Seliskeri, Iso-Enskeri ja Munakari sopivat omatoimisen veneilijän retkikohteiksi. Saarien palveluvarustusta on parannettu ja Iso-Enskeriin on merkitty uusi reitti jonka kautta avautuu saaren monipuoliset ja upeat maisemat.


Selkämeren kansallispuisto perustettiin 1.7.2011 paikallisten toimijoiden aktiivisuuden ja monivaiheisen prosessin tuloksena. Selkämeren kansallispuiston lakiin kirjattiin poikkeuksellisen monta arvoa. Siltä pohjalta kansallispuistoa ryhdyttiin myös toteuttamaan paikallislähtöisesti ja moniarvoisesti. Juhlavuoden kunniaksi julkaistaan ”Selkämeren kasvot” –sarja, jossa kansallispuiston nykyhetkeä esitellään Selkämeren ihmisten itsensä kertomana. Ensimmäisenä kasvona heinäkuussa esiintyy Selkämerestä diplomityönsä tehnyt arkkitehti Reeta Lehto, jonka juuret ovat Porin Ahlaisissa (www.Selkämeri.fi).


Selkämeren kansallispuiston toimintaan voi osallistua jokainen ja haluamallaan tavalla. Rauman kaupunki ja Selkämeren kansallispuiston ystäväyhdistys järjestävät tänä vuonna useita talkoita. Seuraava pidetään Nurmeksen saaressa Päivärannan torpalla torstaina 14.7.2016. Metsähallitus järjestetään talkoita paikallisten yhdistysten kanssa mm. Luvialla, Merikarvialla ja Putsaaressa. Selkämeren kansallispuiston ystävät ry toimii aktiivisesti monella paikkakunnalla. Parhaillaan yhdistys kerää Merikarvian kalapaikkojen ja kalastajien tarinoita. Kaikki tämä paikallistason toiminta on saanut rahoitusta alueellisilta Leader-toimintaryhmiltä.

Lisätietoja:
Henrik Jansson, Metsähallituksen Luontopalvelut, puistonjohtaja, p. 0400 328759, henrik.jansson@metsa.fi
Irene Villanen, Rauman kaupunki, matkailupäällikkö, p. 02 834 3513, irene.villanen@rauma.fi
www.luontoon.fi/Selkämeri
www.selkämeri.fi
www.visitrauma.fi
www.isokari.fi
www.katanpaa.fi

Liitteenä kuvat:

1. Iso-Enskerin rannalla. Kuvaaja Minna Uusiniitty-Kivimäki/ Metsähallitus

2. Lapsi Kylmäpihlajan rantakalliolla. Kuvaaja Hanna Ylitalo/ Metsähallitus

 

Liitetiedostot

Metsähallituksen luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä Metsähallituksen eräasiat.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs