Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Samarbetsförhandlingarna för att förnya VR:s verksamhet avslutades

VR Group

Samarbetsförhandlingarna för att förnya VR:s verksamhet avslutades

Tiedote.
Julkaistu: 30.03.2016 klo 09:48
Julkaisija: VR Group

o VR effektiverar sina verksamheter och förnyar sin organisation för att förstärka passagerartrafikens konkurrenskraft och för att kunna förverkliga tågbiljetternas prisreform lönsamt. Tågbiljetternas priser sänktes permanent i början av året.

o Fjärrtrafikens trafikstruktur förnyas stegvis samtidigt som förändringarna inom köp- och förpliktelsetrafiken som trafik- och kommunikationsministeriet fastställt börjar gälla.

o Utredningarna från samarbetsförhandlingarna som inleddes i fjol i september ges i två faser. I november informerades om ändringarna i första skedet.

o Besluten från det andra skedet i VR:s samarbetsförhandlingar medför ändringar för konduktörerna, lokförarna och personalen som tar hand om underhållet av tågmaterielen.


VR:s mål är att ännu bättre svara på kundernas förväntningar.

– Våra kunder vill ha förmånliga priser och allt mer mångsidig service. För att kunna verka konkurrenskraftigt och kundorienterat måste vi förnyas, konstaterar Maisa Romanainen, direktör för passagerartrafik. - Med tanke på personalen är detta svåra beslut, men de är nödvändiga för att VR även i fortsättningen ska kunna erbjuda trivsamma tågresor till konkurrenskraftiga priser.

Ändringar för personalen på tågen och i materielunderhållet

VR omorganiserar sina verksamheter och tar i bruk nya verksamhetsmodeller. Som resultat av samarbetsförhandlingarnas andra skede sägs sammanlagt högst 214 personer upp. Utöver uppsägningarna genomförs också betydande ändringar i villkoren för arbetsförhållanden samt tidsbundna permitteringar. Det totala behovet att minska arbetsuppgifter efter samarbetsförhandlingarna uppgår till ca 370 personer, när den ursprungliga bedömningen av behovet av nedskärningar var 570 personer. Förhandlingarna berörde totalt 2800 personer.

Nätverket för konduktörernas serviceställen omorganiseras och en del av ställena stängs i år och under följande år. För tillfället finns det 15 ställen, i fortsättningen nio. Vid en del av ställena minskar personalen och vid en del ökar den.

Också serviceställen för anställda på bangården läggs ner. För tillfället finns det tio serviceställen, i fortsättningen tre eller fyra.

Lokförarnas arbetskraft anpassas med permitteringar. Permitteringarna inleds under våren 2016 och avslutas i början av år 2017. Permitteringarna genomförs på flera orter och de varierar från en till tre veckor.

Verksamheterna för underhåll av tågmateriel och lok effektiveras och anpassas genom att omorganisera verksamheterna, ändra uppgiftsbeskrivningarna samt genom att avskaffa uppgifter.

VR Group genomför ändringarna med en ansvarsfull personalpolitik. Koncernen har ett utvidgat omställningsskydd som stöder personalen i ändringen och som säkerställer en jämlik behandling inom olika enheter och yrkesgrupper.VR Groupin mediadesk palvelee numerossa 0307 0123. Numero on käytössä 24 tuntia vuorokaudessa.

VR Group on monipuolinen, ympäristöystävällinen ja vastuullisesti toimiva matkustuksen, logistiikan ja infran palveluyritys. Konsernissa työskentelee noin 9 000 ammattilaista. VR Group toimii pääasiassa Suomessa, mutta sillä on toimintaa myös ulkomailla, erityisesti Venäjällä ja Ruotsissa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs