Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Saako sinutella vai täytyykö teititellä? Uutuuskirja tarjoaa tutkittua tietoa eurooppalaisten kielten puhuttelukäytännöistä

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Saako sinutella vai täytyykö teititellä? Uutuuskirja tarjoaa tutkittua tietoa eurooppalaisten kielten puhuttelukäytännöistä

Tiedote.
Julkaistu: 29.05.2015 klo 08:00
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Puhuttelu on kielenilmiö, johon jokainen törmää arjessaan. Valinta erilaisten muotojen välillä ei aina ole helppo. Vieläkö Suomessa teititellään asiakaspalvelussa? Onko englantia puhuessaan syytä lisätä puhuteltavan titteli? Millaista nimenmuotoa olisi kohteliasta käyttää venäläisestä liikekumppanista? Juuri ilmestynyt artikkelikokoelma Saako sinutella vai täytyykö teititellä? tarjoaa aiheesta tutkittua tietoa esittelemällä 13 eurooppalaisen kielen puhuttelukäytänteitä.

Johanna Isosävin ja Hanna Lappalaisen toimittamassa kirjassa on mukana sekä puhujamääriltään suuria ja suomalaisille tuttuja kieliä, kuten maailmankieli englanti sekä saksa ja ranska, että pienempiä ja vähemmän tunnettuja kieliä kuten tšekki ja unkari.  Uusia näköaloja suomenkin puhuttelumurrokseen paljastuu, kun poraudutaan siihen, miten sinuttelu yleistyi Ruotsissa. Kirja osoittaa myös, miten viron ja suomen puhuttelukäytännöt eroavat toisistaan, vaikka kielet lähisukulaisia ovatkin.

Artikkelikokoelmassa valotetaan kunkin kielen nykypuhuttelua ja sen historiallista taustaa. Teos näyttää, miten puhuttelua voi tutkia niin kaunokirjallisuudesta, näytelmistä, elokuvista kuin tietysti aidoista vuorovaikutustilanteista. Puhutteluun liittyviä asenteita puolestaan tarkastellaan kyselyillä ja haastatellen hankittujen aineistojen valossa.

Saako sinutella vai täytyykö teititellä?  tarjoaa monipuolisen tietopaketin kaikille kielten ammattilaisille. Kirjalla on annettavaa myös asiakaspalvelussa toimiville ja sen alan kouluttajille, ulkomailla matkaaville ja ylipäätään kulttuurien välisestä viestinnästä kiinnostuneille.  Teos sopii myös oppikirjaksi. Teoksen kirjoittajat ovat kielten opettajia ja tutkijoita Helsingin, Itä-Suomen, Turun ja Tarton yliopistoista.

Kirjan julkistustilaisuus pidetään 2.6. klo 15 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 3, katutaso, Helsinki). Tervetuloa!

Lisätietoa:

  • Johanna Isosävi, johanna.isosavi@utu.fi, p. 045 203 9440
  • Hanna Lappalainen, hanna.lappalainen@helsinki.fi, p. 050 3185 250

Arvostelukappaleet:

tiedottaja Minttu Nikkilä, SKS, minttu.nikkila@finlit.fi, 040 736 1313

Liitetiedostot

____________________________________________________________________________________________________

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) on Suomen suurin humanistisen tieto- ja tiedekirjallisuuden kustantaja, joka julkaisee noin 60 uutuutta vuosittain. SKS:n ensimmäinen kirja ilmestyi 1834. Seuraa meitä TwitterissäFacebookissa ja verkkosivuillamme. Tutustu vuoden 2015 julkaisuluetteloon tästä.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs