Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Sää sahaa - maastossa kohtaa nyt tulvia ja muita yllätyksiä

Metsähallitus

Sää sahaa - maastossa kohtaa nyt tulvia ja muita yllätyksiä

Tiedote.
Julkaistu: 21.12.2015 klo 14:23
Julkaisija: Metsähallitus

Tulva katkaisi hetkeksi Pienen karhunkierroksen. Metsähallituksen luontopalveluista raportoidaan, että maastossa kohtaa nyt muitakin poikkeuksellisia näkyjä. 

Suosittu vaellusreitti Pieni karhunkierros oli viime viikonloppuna poikki poikkeuksellisen esteen takia. Patikoijat joutuivat perääntymään Putaanojan sillalta yllättävän tulvan aiheuttaman jääpadon vuoksi. Nyt kulkuväylä on sulanut ja on taas auki.

Suunnittelija Pekka Veteläinen Metsähallituksen luontopalveluista ei ole todistanut työmaallaan vastaavaa koskaan aikaisemmin. Kitkajoesta haarautuvan Putaanojan vesipinta oli noussut ja jäätynyt sillan päälle, noin 150 senttimetriä normaalia korkeammalle.

Virtavesi ei yleensä jäädy, mutta jäätä voi muodostua kovilla pakkasilla jokiuomaan. Jää voi pakkautua ns. hyydepadoksi. Silloin veden virtaus joessa hidastuu ja veden pinta nousee ja voi jopa tulvia.

Tilanteeseen löytyy selitys lauhasta syksystä ja sahaavasta säästä. Normaalisti Oulangan kansallispuistossa paukkuu pakkanen pitkin syksyä, mikä vähentää veden määrä luonnossa.

”Vesimäärä on nyt luonnossa poikkeuksellisen suuri vuodenaikaan nähden. Maastossa on kesän jäljiltä lauhojen säiden vuoksi yhä runsaasti vettä”, Veteläinen toteaa.

Myös muualla Pohjois-Suomessa maastossa on paljon vettä. Esimerkiksi Posion Korouoman jääputousten talvi on alkanut tänä vuonna eri tavalla kuin yleensä.

”Mammutti ei ole jäätynyt juuri lainkaan, koska vettä on valunut lauhalla säällä rinteestä hukkaan”, Veteläinen kertoo.

”Toisaalta moni muu pienempi putous on jäätynyt tavallistakin nopeammin.”

Korouomassa on avattu vasta uusi Koronjään vaellusreitti, jota patikoiden voi käydä ihailemassa jääputousten muuttuvia muotoja.

Lisätietoja: Pekka Veteläinen puh.+358 400 321 453

Kuva: Suositun Pienen karhunkierroksen yksi silta oli viikonloppuna poikki poikkeuksellisen talvitulvan vuoksi Oulangan kansallispuistossa. (Metsähallitus, Pekka Veteläinen)

Liitetiedostot

Luontopalvelujen hoidossa ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja valtion retkeilyalueet sekä Lapin 12 laajaa erämaa-aluetta ja suurin osa Suomen yleisistä vesialueista. Tuotamme peruspalvelut retkeilijöille, kalastajille ja metsästäjille, jotta luonto on kaikille helppo ja innostava retkikohde.

Tutustu kohteisiimme:

luontoon.fi

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs