Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Rokottaminen on aiheellista tutuissakin matkakohteissa

Terveystalo

Rokottaminen on aiheellista tutuissakin matkakohteissa

Tiedote.
Julkaistu: 11.12.2014 klo 12:00
Julkaisija: Terveystalo

Talvilomakausi käynnistyy vuodenvaihteessa, ja suomalaisten vuosia suosimat lomakohteet Kanariansaaret ja Thaimaa pitävät kärkipaikkaa myös tänä talvena.* Lämpimään suuntaavan talvilomailijan on hyvä tarkistaa jo hyvissä ajoin, onko valmistautumiseen syytä sisällyttää esimerkiksi maksatulehdusta vastaan suojaava A- ja B -hepatiittirokote.

- A-hepatiitin voi saada matkalla kuka tahansa, sillä se tarttuu ruoan ja juoman välityksellä. B-hepatiitti puolestaan tarttuu esimerkiksi erite- ja verikontaktissa. Sekä A- että B -hepatiittia vastaan saa nykyään suojan kätevästi yhdellä pistoksella. Molempia hepatiittimuotoja esiintyy tutuissa kohteissa, kuten Kanariansaarilla, Turkissa ja Thaimaassa. Suosittelen lämpimästi näihin maihin suuntaavia ottamaan rokotteen, kertoo rokote- ja matkailuklinikan lääkäri Niklas Lindblad Terveystalo Pulssista Turusta.

Sekä A - että B-hepatiitti voivat tarttua kaikenikäisiin, joten myöskään perheen pienimpiä ei pidä unohtaa matkalle lähteissä.

- Esimerkiksi B-hepatiittirokote on Maailman terveysjärjestö WHO:n suosittelema rokote kaikille lapsille, mutta meillä Suomessa se ei kuulu rokoteohjelmaan. Tästä syystä lapsilla ei ole suojaa tautia vastaan, muistuttaa Lindblad.

Matkailuun erikoistunut lääkäri auttaa tarvittaessa

Suomalaiset ovat viime vuosina matkustaneet lisääntyvissä määrin myös omatoimilomille. Vaikka monet näistäkin matkoista suuntautuvat tuttuihin lomakohteisiin, niin yhä useampi etsii eksotiikkaa turistikohteiden ulkopuolelta.

- Osa reppureissuista ja omatoimilomista suuntautuu huonoihin hygieenisiin olosuhteisiin, ja silloin on erityisen tärkeää, että rokotukset ovat kunnossa. Onkin järkevää mennä heti matkan varattuaan nimenomaan matkailuun perehtyneen lääkärin puheille ja käydä läpi tarvittavat rokotukset ja muut lääkitykseen liittyvät asiat, Lindblad ohjeistaa.

Erityisesti eksoottiseen kohteeseen suunnatessa kannattaa varmistaa, tarvitseeko tavallisessa rokoteohjelmassa olevaan rokotteeseen ottaa tehosterokote. Ellet ole varma rokotuksesi voimassaolosta, on parempi ottaa tehosterokote kuin jättää se ottamatta. Elimistön immuniteetti kestää niin sanotun ylimääräisen tehosteen. Rokotteen voi saada hoitajan tai lääkärin vastaanotolla.

Rokotteiden lisäksi on syytä muistaa myös mahdolliset muut tarvittavat suojalääkkeet, kuten esimerkiksi malarianestolääkitys. Siihen tarvitaan lääkärin lääkemääräys.

Huomioi tämä matkaa suunnitellessasi:

  • Perehdy kohdemaan rokotetarpeeseen jo matkasuunnitelmaa ja -varausta tehdessäsi.
  • Mikäli suuntaat erityisen eksoottiseen kohteeseen, käänny rokote- ja muissa lääkitysasioissa matkailuun erikoistuneen lääkärin puoleen.
  • Kaikkia rokotuksia ei voida antaa kerralla, ja rokotussarjan väleillä on oltava aikaa, jotta immuniteettisuoja ehtii muodostua.
  • Muista huolehtia myös lasten rokotuksista. Esimerkiksi vesirokkorokote tai B-hepatiittirokote eivät kuulu Suomessa rokoteohjelmaan, mutta niitä voi ottaa rokoteohjelman ulkopuolelta 
  • Monet kotimaassa tavalliset taudit voivat tarttua myös matkalla. Erityisesti influenssa on yleinen sairaus ympäri maailman ja sitä vastaan voi suojautua rokotteella.
  • Sairastumisen lisäksi matkailijan suurimpia riskejä aiheuttavat alkoholi, huono hygienia, liikenne ja suojaamaton seksi.

Lue lisää rokotuksista Terveystalon verkkosivuilla. Ajan rokotukseen voit varata verkossa www.terveystalo.com tai puhelimitse numerosta 030 6000.


Lisätietoja medialle:

Niklas Lindblad, rokote- ja matkailuklinikan lääkäri, Terveystalo, p. 040 55 67 671, niklas.lindblad@terveystalo.com

Anni Romu, viestintäpäällikkö, Terveystalo, p. 050 571 1887, anni.romu@terveystalo.com

*Lähde: Tjäreborg  11/2014

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2013 oli yhteensä 75,5 miljoonaa euroa ja samana vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen 28 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs