Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Pohjolan naisten valokuvat näyttävät villin lähiluonnon lumon

Suomen luontokeskus Haltia

Pohjolan naisten valokuvat näyttävät villin lähiluonnon lumon

Tiedote.
Julkaistu: 10.06.2016 klo 12:10
Julkaisija: Suomen luontokeskus Haltia

60 Chicks and Wild Pics -näyttely Haltiassa avautuu 11.6.

Suomen luontokeskus Haltiassa avautuu huomenna 60 pohjoismaisen naisen luontovalokuvanäyttely. Mukana on yksi teos 20 suomalaiselta, ruotsalaiselta ja norjalaiselta kuvaajalta. Näyttely todistaa, että upeita valokuvia syntyy yhtä lailla lähiluonnossa kuin kansallispuistojen kaltaisissa ikonisissa kohteissa ja yhtä lailla harrastajilta kuin ammattikuvaajilta.

60 Chicks and Wild Pics -näyttelyn ajatus syntyi Suomessa, luontovalokuvaajien BioFoto Finland -järjestössä. Järjestö toimii myös Norjassa ja Ruotsissa, ja sikäläiset naiset innostuivat oitis mahdollisuudesta järjestää ensimmäinen näin laaja pohjoismainen luontovalokuvanäyttely.

60 Chicks pirstoo stereotypiat

60 Chicks and Wild Pics -näyttely purkaa luontokuvauksen stereotypioita monella tasolla. Näyttelyn 60 naisesta suurin osa on harrastajaluontokuvaajia, mutta joukossa on myös ammattikuvaajia. Mukana on monella alalla työskenteleviä ihmisiä tutkijoista kampaajiin ja opettajista eräoppaisiin, ja osa on valokuvannut melkein koko ikänsä. Myös stereotypia parrakkaasta eränkävijä–luontokuvaajasta murtuu.

”Luontokuvaus on perinteisesti aika miesvaltainen ala, ja miehet ovat ehtineet kuvata ja verkostoitua paljon pidempään kuin naiset. Siksi on valtavan hienoa, että saimme rohkaistua tällaisen joukon taitavia naisia asettamaan luontokuvansa näytteille. Verkostoituminen ja usko omaan tekemiseen on erittäin tärkeää”, sanoo idean äiti ja yksi näyttelyn suomalaiskuvaajista Heidi Holmlund BioFoto Finlandista.

Miehet ovat ehtineet paitsi vakiinnuttaa asemansa luontokuvauksessa myös laajentaa kuvausreviiriään kaukaisempiin kohteisiin. Näyttely kuitenkin muistuttaa, että loistavia luontokuvia ei tarvitse hakea kaukaa vaan niitä löytyy aivan lähiluonnosta, paikoista, joihin arkielämä kuvaajan vie.

”Lähiluonto on yhtä arvokas kuvauskohde kuin eksoottiset luontoparatiisit. Näyttelyn valokuvat kumoavat ajatuksen, että ihmisen täytyisi viettää tuhansia tunteja erämaan piilokojussa ja tuntea digitaalisen valokuvauksen syvimmät salat, ennen kuin voi kutsua itseään luontovalokuvaajaksi”, sanoo Haltian näyttelypäällikkö Petri Ryöppy.

 Uhanalaisen luonnon dokumentointia ja toivon pilkahduksia

 Näyttelyn valokuvaajat valittiin kussakin maassa eri tavalla. Norjan BioFotolla on tuhatkunta jäsentä, joten osallistujat valittiin arpomalla. Ruotsissa mukaan otettiin 20 nopeinta ilmoittautujaa. Suomen BioFoto on pienin, ja osallistujia täytyi hieman kannustaa ja rohkaista mukaan. Arkailu oli turhaa, sillä kuvat ovat huippulaatuisia.

 Kukin valokuvaaja valitsi oman kuvansa. Ainoa kriteeri oli, että kuvan piti esitellä kuvaajan kotimaan luontoa. Monelle yhden kuvan valitseminen tuhansien joukosta oli vaikeaa.

”Kuvan valitseminen ei totisesti ollut helppoa. Päädyin lopulta kuvaan, joka kantoi viestiä, toivoa pimeyden keskellä. Olen ylpeä, että saan osallistua tähän ainutlaatuiseen pohjoismaiseen näyttelyyn”, sanoo Lotta Lund, yksi näyttelyn ruotsalaisista valokuvaajista.

 ”Mielestäni on tärkeää dokumentoida nykyluonnon monimuotoisuutta sekä omaamme että tulevia sukupolvia varten. Luontovalokuvauksella voin tehdä sitä ja lisätä samalla ihmisten tietoisuutta uhanalaisesta luonnosta. Toivon, että näyttely myös innostaa ihmisiä luontoon, sillä ihmiset, jotka oppivat rakastamaan luontoa, pitävät siitä huolta. Näillä perusteilla valitsin myös oman Metsän insinööri -näyttelykuvani”, kertoo norjalainen opettaja ja harrastajavalokuvaaja Anne-Lise Stangenes.

 Tunnelmia ja kohteita metsistä vuonoille

 Näyttelyn keskiöön nousee pohjoismainen lähiluonto eroineen ja yhtäläisyyksineen, sillä samojen leveysasteiden luonto nähdään 60 näkökulmasta – Suomen metsistä Norjan vuonoille. Yhdeksi teemaksi muodostuu pohjoismaisten naisten luontosuhde.

 

Kuvien sävy vaihtelee hauskasta tunnelmalliseen ja taiteelliseen. Joukossa mustavalkoisia ja värikuvia, meille tuttua ja uutta pohjoismaista luontoa. Valokuvien kehykset on tehty vanhan suomalaisen ladon lankuista. Ne tekevät kokonaisuudesta voimakkaan ja nostavat esiin kierrätysteemaa.

 Haltia tuo näyttelyn ensi kertaa suuren yleisön eteen

60 Chicks and Wild Pics -näyttely on ollut keväällä 2016 esillä luontovalokuvafestivaaleilla Norjassa ja Ruotsissa ja saanut siellä erinomaista palautetta. Suomen luontokeskus Haltia on ensimmäinen paikka, jossa se on esillä pidempään, oikeassa näyttelytilassa ja suuren yleisön saavutettavissa. Haltiassa on nähty vaivaa eritoten teosten ripustuksen ja valaistuksen suhteen. Valokuvat eivät ole esillä maittain vaan sopivina kokonaisuuksina esimerkiksi samankaltaisen aiheen tai näkökulman mukaan.

Näyttely avautuu 11.6.2016 ja jatkuu helmikuuhun 2017. Siihen liittyy Ihanat naiset retkellä -ulkoilupäivä lauantaina 18.6.2016. Tapahtumassa muutama näyttelyn valokuvaajista pitää naisille ja tytöille valokuvaustyöpajoja, joissa perehdytään lähiluonnon kuvaamiseen ja kameratekniikkaan.

Lisätietoja:Haltia, näyttelypäällikkö Petri Ryöppy, petri.ryoppy@metsa.fi, puh 0407531515,

Heidi Holmlund, heidiholmlund@hotmail.com

www.haltia.com

 

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs