Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Pikavuoro palaa kotiin! Suomalaisbussilla takana 38 maata ja 90 000 kilometriä

Rantapallo

Pikavuoro palaa kotiin! Suomalaisbussilla takana 38 maata ja 90 000 kilometriä

Tiedote.
Julkaistu: 27.04.2015 klo 16:30
Julkaisija: Rantapallo

Lue huiman matkan tehneen suomalaisbussin tarina! Pikavuoro maailman ympäri päättyy Saloon 1.5.2015. Tiedotteessa mukana myös laaja kuvakooste matkasta.

Neljän vuoden maailmanvalloitus menestyksekkäästi takana

Neljä vuotta ja 112 päivää, 38 maata ja noin 90 000 kilometriä. Pikavuoro maailman ympäri -nimellä tunnettu linja-autoprojekti päättyy 1.5.2015 Salon torille, paikkaan josta lähes se lähes neljä ja puoli vuotta sitten lähti matkalleen. Nyt ympyrä sulkeutuu. 

Kaikki alkoi tammikuun yhdeksäntenä päivänä 2011, jolloin viisitoistapäinen suomalaisjoukko nousi yli 25 vuotta vanhaan ja yli kaksi miljoonaa kilometriä ajettuun linja-autoon suunnaten kohti Keski-Aasiaa ja lopulta Thaimaan Bangkokia. Perille päästiin monta kokemusta rikkaampana kahdeksan viikkoa myöhemmin.

Tuolloin Pikavuoro Bangkokiin -nimellä tunnettu hanke oli tarkoitus päättää siihen. Bussille ei kuitenkaan löytynyt Thaimaasta sopivaa loppusijoituspaikkaa, eikä auton myyminenkään verotus- ja tullisyistä Aasiassa onnistunut.

 - Ammun Ajokkia vaikka Kambodzassa singolla ellen muuta keksi, uhosi tuolloin hankkeen puuhamies ja Ajokin kuljettaja, Salon tilausmatkat Oy:n Jani Laine.

Seikkailunnälkä kuitenkin voitti, ja Laine keksi suunnitelman ajaa Ajokki Royalillaan koko maailman ympäri. Matkaa oli pakko jatkaa. Talvella 2011 – 2012 Thaimaasta ajettiin Malesian, Singaporen ja Indonesian kautta Australiaan. Seuraavana talvena oli vuorossa jälleen Kaakkois-Aasia, josta suunnattiin lopulta Itä-Kiinan kautta Etelä-Koreaan. Syksyllä 2014 Pikavuoro matkusti Laineen johdolla Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Afrikka vei voimat - matka halki Euroopan on viimeinen puristus

Matkan viimeisin etappi käynnistyi Etelä-Afrikan Durbanista viime marraskuussa. Ryhmä suomalaisia matkusti lopulta lähes neljä kuukautta läpi Afrikan, jossa kilometrejä auton mittariin kertyi noin 17 000. Lopulta Bussi laivattiin Egyptin Aleksandriasta Turkkiin, josta viimeinen puristus kohti kotia alkoi huhtikuun alussa. Perillä Suomessa on tarkoitus olla vapunpäivänä.

 - Afrikka vei voimat, matka on ollut pitkä. Jälkiviisaasti ajateltuna Afrikan etappi olisi kannattanut jakaa useampaan osaan. Ajokki kuitenkin kesti mantereen haasteelliset olosuhteet hyvin. Nyt haluan vain kotiin, sanoo jo matkaväsymyksestä kärsivä pikavuorokippari Laine

Bussivanhus Ajokki Royal täyttää jo 27 vuotta - "ei kestä edes Salosta Helsinkiin"

Bussin ikääntynyt tekniikka on ollut matkan alusta saakka haaste. Alun perin salolaisen perheyrityksen Salon Tilausmatkat Oy:n ensimmäiseksi linja-autoksi 90-luvulla hankittu Ajokki oli eläköitymässä kun projekti alkoi. Yrityksen toimitusjohtaja Henri Laine oli jo tuolloin sitä mieltä, että auto ei ikänsä vuoksi ole kyllin luotettava edes välille Salosta Helsinkiin. Jani Laineen aatokset olivat kuitenkin toiset ja asiaa pohdiskeltuaan mies päätti ajaa bussin Thaimaahan.

 - Kukaan ei tuolloin uskonut, että matka oli mahdollinen, muistelee Jani Laine nyt.

Pikavuorokippari oli kuitenkin oikeassa - perille päästiin, ja vieläpä aikataulussa. Kuluneiden vuosien varrella Ajokki onkin kokenut kovia. Bussi esimerkiksi hyytyi Kazakstanissa yöllä keskelle aroa lähes 40 asteen pakkasessa.

Auton polttoainetankki puhkesi kiinalaisen hotellin edessä levittäen 300-litraisen sisältönsä pitkin pihaa. Ohjaustehostin ja vilkut hajosivat Aasiassa ja Bangkokin ruuhkaliikenteessä jouduttiin ajamaan ilman niitä. Australian laivauksessa bussia jouduttiin nostelemaan nosturilla, joka ei ollut lähes 30-vuotiaalle autolle lainkaan hyväksi.

Afrikassa pieni maavara oli ongelma tämän tästä joten sekä keula että perä kärsivät kolhuja. Paineilmajärjestelmässä oli vuotoja ja Sudanissa auton kojelauta syttyi jopa spontaanisti palamaan. Etiopian vuoristossa - lähes neljän kilometrin korkeudessa - sekä jarrut että moottori olivat kovilla.

Salon torilla juhlitaan 1.5. klo 18 alkaen

Matkustajat ovat vuosien varrella vaihtuneet. Kaikkiaan Pikavuoron kyydissä on ollut noin 150 ihmistä. Osa kyytiläisistä on ollut mukana useammillakin reissuilla, muutama jopa kaikilla. Matkaa kaikkine käänteineen on seurattu alusta loppuun Pikavuoro maailman ympäri -blogissa osoitteessa www.rantapallo.fi/pikavuoro/.

Hyvinkin eksoottisista maista ja paikoista huolimatta suurempia turvallisuusongelmia, kuten vaikkapa asellisia ryöstöjä ei kuitenkaan ole koko nelisen vuotta kestäneen projektin aikana ole kohdattu, eikä kukaan matkustajista ole sairastunut vakavasti.

Ajokki Royal matkustajineen saapuu Tallinnasta Helsingin Länsiterminaaliin vapunpäivänä kello 14.30. Satamasta matka jatkuu Salon torille, jossa reissun päätösjuhallisuudet pidetään kello 18.

Median edustajat ovat tervetulleita ottamaan Pikavuoroa vastaan joko Helsingin päässä tai Salon torilla. Helsinkiin tulevia pyydämme aikataulusyistä ilmoittautumaan ennakkoon (anu.vaheristo@rantapallo.fi), mutta Salon juhlallisuuksiin ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Matkalle Helsingistä Saloon voidaan ottaa myös median edustajia mukaan bussin kyytiin seikkailun viimeisiä metrejä seuraamaan.

Kuvat

Liitteenä kartta Pikavuoron reitistä ja kuvat Pikavuorosta Kroatiassa, Egyptissä ja Singaporessa. 

Matkan vaiheita käsittelevä 30 kuvan sarja kuvateksteineen on kokonaisuudessaan ladattavissa linkin http://bit.ly/1PLQzNt kautta. Materiaali on vapaasti käytettävissä lähde ja kuvaajan nimi mainiten. 

Printtikokoiset tiedostot: ota yhteyttä anu.vaheristo@rantapallo.fi.

Lisätiedot

Pikavuoro maailman ympäri -blogi: http://www.rantapallo.fi/pikavuoro/

Jani Laine, Salon Tilausmatkat Oy
0400 163 046 tai 040 5433 218
jani@salontilausmatkat.fi

Tomi Tölli, Pikavuororeportteri
050 3421 790
tomi@havaintoja.com

Anu Vaheristo, Rantapallo Oy
040 7352 963
anu.vaheristo@rantapallo.fi

Liitetiedostot

Suomen luetuin matkailusivusto Rantapallo.fi tarjoaa kaikki matkailijan verkkopalvelut yhdessä osoitteessa: kohdeoppaat, matkavinkit, alan uutiset, matkablogit sekä monipuoliset matkahaut. http://www.rantapallo.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs