Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Päällystetty Skärintie avataan liikenteelle

Kummelgrund

Päällystetty Skärintie avataan liikenteelle

Tiedote.
Julkaistu: 04.10.2012 klo 08:00
Julkaisija: Kummelgrund

Kunnostettu ja asfaltoitu Skärintie Skaftungin kalastajakylässä Kristiinankaupungissa avataan liikenteelle 9. lokakuuta. Tien parannustyöt aloitettiin elokuussa 2012 ja asfaltointi tehtiin syyskuun lopussa. Kunnostustöiden lopullinen kustannusarvio on 364 000 euroa, johon Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus ELY on myöntänyt avustusta 50 prosenttia. Toisen puolen kustannuksista maksavat tieosakkaat. ELY:n myöntämästä 182 000 eurosta Kristiinankaupunki maksaa 58 000 euroa.

Skärintien kunnostus on ollut tiekunnan pitkä ponnistus, joka nyt valmistuttuaan tuo osaltaan uutta uskoa Skaftungin kylän elpymiselle. Erittäin huonokuntoinen tie on merkittävästi haitannut kesämökkiläisten liikkumista ja kylään aikaansaatua elinkeinotoimintaa. Huonosta perustamisesta johtuen tien kunnossapito on ollut toivotonta. Tiellä on kuitenkin vilkas liikenne, sillä sitä käyttävät vakituiset asukkaat maa- ja metsätiloilla, mökkiläiset ja veneilijät. Alueelle on kaavoitettu myös tontteja uudelle kiinteälle asutukselle. Myös harrastuskalastajat, metsästäjät ja lintubongaajat käyttävät tietä paljon.  

Vuonna 2011 Skärintien päähän avattiin Kummelgrundin VIP -tasoinen tilausravintola/hotelli/kokouskeskus, joka tavoittelee noin 8000 asiakasta vuodessa. Toimintansa lopettaneesta merivartioasemasta ELY-keskuksen tuella täysin uudistettu Kummelgrund työllistää vakituisesti nyt kolme henkilöä ja tavoitteena on 6 – 8 työpaikkaa.

ELY:n tuella alueelle on kartoitettu pienveneväylää ja satama-alueita tukemaan venematkailua. Alueella on myös lihakarjatiloja, kalankasvattamoja, kaivinkoneyrittäjiä ja mökkitalkkareita. Kummelgrundin hotelli-ravintola on yksi merkittävimpiä potentiaalisia uusien aktiviteettien lisääjiä alueella, sillä sinne hankitaan ostopalveluna siivousta sekä ohjelmapalveluja, kuten veneristeilyjä ja kalastusta, taksipalveluja ja monipuolisesti paikallisia ruokaraaka-aineita. Ensimmäisenä toimintavuotena Kummelgrundissa kävi noin 3500 asiakasta.

- Olemme saaneet kiittävää palautetta vierailtamme Kummelgrundin osalta, mutta tien kunto on herättänyt kritiikkiä. Juhliin ja kokouksiin tulevat asiakkaat eivät halua kulkea kuraista ja kuoppaista tietä. On hieno asia, että tämä haitta on nyt kaikkien tieosakkaiden työn ansioista poissa päiväjärjestyksestä, sanoo Kummelgrund Oy:n toimitusjohtaja Erkki Jyllilä.

- Haja-asutusalueen elinkelpoisuus on pienestä kiinni. Tarvitaan niin sanottu kriittinen massa, joka tukee alueen toimintoja. Liian pieni asukasmäärä ja vähän aktiviteetteja aiheuttavat sen, että loputkin asukkaat kaikkoavat muualle ja alueen elinkelpoisuus romahtaa. Kunnon tie on oleellinen asia toimintojen ja identiteetin kehittämiselle, Jyllilä sanoo.

Skärintiellä vietetään juhlahetkeä 9. lokakuuta 2012.  Tien avajaiset aloitetaan nauhan leikkauksella tien alkupäässä klo 13.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Erkki Jyllilä, puh. 040 5025106, sähköposti: erkki.jyllila@kummelgrund.fi

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs