Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » På utställningen Heavy Metal på Tavastehus slott visas en unik rustningssamling i Finland

Kansallismuseo

På utställningen Heavy Metal på Tavastehus slott visas en unik rustningssamling i Finland

Pressmeddelande.
Publicerad: 20.04.2016 kl. 11:00
Utgivare: Kansallismuseo

Utställningen Heavy Metal som öppnas för allmänheten fredagen den 22 april erbjuder besökarna en unik möjlighet att bekanta sig med mellaneuropeiska rustningar och vapen från 1500–1700-talet. Det finns spår efter strider på många av de utställda rustningarna men samtidigt är de också dekorativa mästerprov i metallhantverk. Samlingen som nu visas för första gången i Nordeuropa berättar samtidigt om krigsföringens, hantverkarkonstens, modets och kulturens historia i Europa. Utställningen är öppen till den 23 oktober.

Föremålen på utställningen hör hemma på Universalmuseum Joanneum i Österrike som har den största och äldsta rustningssamlingen i världen. På utställningen visas fem hela segmenterade rustningar av italiensk typ respektive maximiliantyp samt 12 kyrasser som hörde till kavalleristers och infanteristers utrustning. Utställt finns även hjälmar, hillebarder, spjut, svärd, musköter och hjullåspistoler samt en av få fullständigt bevarade hästrustningar i världen.

Utställningen berättar om en intressant krigshistorisk brytningstid. Utvecklingen av rustningarna nådde sin kulmen på 1500-talet, men under det följande seklet började deras betydelse minska i takt med att eldvapnen utvecklades och krigsföringstaktikerna ändrades.

Föremålen är även en del av en större berättelse om Europas historia. Ett av de viktigaste föremålen på utställningen är ärkehertig Karl II av Inre Österrikes rustning. Karl som hörde till den Habsburgska släkten var son till kejsare Ferdinand I och aktiv inom tidens societetselit. Karls rustning som visas på utställningen avbildas på hans gravmonument där den påminner om striden mot de turkiska ottomanerna år 1566 som utöver Karl endast en handfull män som stred för Ungern och de Habsburgska trupperna överlevde. Trots nederlaget kunde Karl med sina trupper hindra ottomanerna från att nå portarna till Wien.

I anslutning till utställningen Heavy Metal ordnas ett antal evenemang kring temat. Under öppningsveckoslutet den 23–24 april mäter sig riddare mot varandra under en hästtornering med hästar från Rohan tallit; ett ekipage kan nå en hastighet på upp till 80 kilometer i timmen. På pingstafton den 14 maj fylls slottet av riddarromantik under evenemanget Upp med lansen dit såväl singlar som par önskas hitta. För musikvänner utlovas klavikordmusik av barockens mästare på konserten Rustningar och förtrollande melodier den 29 maj.

På Musketördagen den 11 juni får man se hjullåspistoler och musköter som även visas på utställningen i aktion och den 3 september ordnas Vanaja Tournament som lockar utövare av den medeltida kampsporten buhurt till Tavastehus slott. Kampen som förs med stålvapen och rustningar påminner om modern MMA: det lag som lyckas få ner sin motståndare på marken vinner.

Samtidigt med utställningen Heavy Metal öppnas det även funktionella riddarpunkter på slottet där man bland annat kan prova en rustning, skjuta med en armborstsimulator och försöka bygga Leonardos bro.

Utställningens pressbilder kan laddas här


Mer information:
intendent Jouni Marjamäki, tfn 0295 33 6344, jouni.marjamaki@kansallismuseo.fi
evenemangsproducent Jyrki Nissi, tfn 0295 33 6350, jyrki.nissi@kansallismuseo.fi
amanuens Lea Värtinen, tfn. 0295 33 6341, lea.vartinen@kansallismuseo.fi

Utställningen Heavy Metals samarbetspartner: Universalmuseum Joanneum, Landeszeughaus, Österrikiska ambassaden, Tavastehus stad, Lippupiste, Delfortgroup/Tervakoski Oy, UK Art Oy Ltd., PONTE – Organisation für kulturelles Management GmbH


Tavastehus slott
Kustaa III:n katu 6, Tavastehus
tfn 0295 33 6932, hameenlinna@kansallismuseo.fi
www.kansallismuseo.fi

Tavastehus slott har öppet
2.1–30.4 ti–fr kl. 10–16, lö–sö kl. 11–16
2.5–31.5 må–fr kl. 10–16, lö–sö kl. 11–16
1.6–14.8 dagligen kl. 10–17
15.8–18.12 ti–fr kl. 10–16, lö–sö kl. 11–16

Inträdesavgifterna till utställningen Heavy Metal: 15/11/8 €

Nationalmuseet är planritningen för alla finländares identitet. Ett fönster till det förgångna, nutiden och framtiden – oersättlig, förtrollande och full med överraskningar.

Nationalmuseets museifamilj består av sju museer och två slott – Nationalmuseet, Kulturernas museum (verksamheten fortsätter vid Nationalmuseet), Finlands sjöhistoriska museum, Fölisö friluftsmuseum, Ekudden, Hvitträsk, Villnäs slott, Olofsborg samt Tavastehus slott.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs