Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Onnistuuko laskeutuminen Marsiin? -tapahtuma Heurekassa 4.8.

Heureka, suomalainen tiedekeskus

Onnistuuko laskeutuminen Marsiin? -tapahtuma Heurekassa 4.8.

Tiedote.
Julkaistu: 19.07.2012 klo 14:46
Julkaisija: Heureka, suomalainen tiedekeskus

TIEDOTE

19.07.2012

Heureka-tapahtuma 4.8. klo 13: Onnistuuko laskeutuminen Marsiin?

NASA:n mönkijä Curiosity laskeutuu Marsiin 6. elokuuta 2012 kello 8.31 Suomen aikaa. Mutta kuinka todennäköistä on, että laskeutuminen onnistuu?

Tiedetoimittaja Mikko Suominen kertoo Mars-luotaimista ja vastaa yleisön kysymyksiin lauantaina 4.8. kello 13 tiedekeskus Heurekassa. Tapahtumassa Heurekan Tiedettä pallolla -kohde muuttuu välillä Mars-planeetaksi, ja välillä sen pintaan heijastetaan NASA:n animaatioita luotaimen laskeutumisesta. Tapahtumaan pääsee mukaan Heurekan näyttelylipulla.

Oheinen teksti ja kuvat ovat vapaasti käytettävissä.

Lisätietoa tapahtumasta: tapahtumatuottaja Siina Vasama, Heureka, puh 040 9015 260

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mars-mönkijän kohtalonhetket

Curiosity saapuu Marsiin 6. elokuuta. Mutta kuinka todennäköistä on, että se selviää laskeutumisesta ehjänä?

– Marsin pinnalle on yritetty lähettää laskeutujia 11 kertaa vuosina 1962–2007. Vain kuusi niistä on toiminut onnistuneesti Marsin pinnalla, kertoo avaruustekniikkaan erikoistunut tiedetoimittaja Mikko Suominen.

Nyt matkalla kohti punaista planeettaa on NASA:n mönkijä nimeltä Curiosity eli ”uteliaisuus”. Se sisältää ylivoimaisesti kehittyneimmän toiselle taivaankappaleelle koskaan lähetetyn tutkimuslaitteiston. Mönkijä vastaa kooltaan kuplavolkkaria. Se on suurempi kuin mikään Marsiin laskeutunut ihmisen tekemä laite.

– Curiosityn 900 kilon massa vaatii uudenlaisia kikkoja, jotta laskeutuminen onnistuisi. Aiempien mönkijöiden käyttämät ilmatyynyt eivät riitä, vaan laskeutumisen loppuvaiheissa joudutaan käyttämään erillistä "rakettireppua". Mönkijä lasketaan planeetan pinnalle katkaistavien kaapeleiden varassa, Suominen sanoo.

Uutta tekniikkaa on niin paljon, että lukuisista testeistä huolimatta epäonnistumisen riski on suuri.

– Esimerkiksi vuonna 2003 laukaistiin kaksi mönkijää, Spirit ja Opportunity, jotta edes yhden onnistumisen todennäköisyys olisi tarpeeksi suuri. Curiosity kuitenkin maksoi peräti 2 miljardia euroa, joten kahteen ei ollut varaa.

– Jos kaikki laskeutumisessa menee suunnitellusti, se olisi iso hurrauksen aihe, Suominen sanoo.

– Matka avaruudesta Marsin pinnalle kestää seitsemän minuuttia. Moni tekninen tai ympäristöön liittyvä yksityiskohta voi mennä pieleen.

Curiosityllä on mukanaan valtava määrä tutkimuslaitteita, joilla on tarkoitus etsiä elämää Marsista. Ydinparistonsa ansiosta mönkijällä on edellytykset toimia useiden vuosien ajan.

Curiosityn mukana on myös suomalaista tekniikkaa. Ilmatieteen laitos toimitti mönkijään kaksi mittalaitetta, joista toinen mittaa painetta ja toinen kosteutta Marsin pinnalla. Ne ovat osa mönkijän ympäristönmittauslaitteistoa, josta päävastuussa on Espanjan astrobiologian keskus.

Tiedetoimittaja Mikko Suominen kertoo Mars-luotaimista ja vastaa yleisön kysymyksiin lauantaina 4.8. kello 13 tiedekeskus Heurekassa. Tapahtumassa Heurekan Tiedettä pallolla -kohde muuttuu välillä Mars-planeetaksi, ja välillä sen pintaan heijastetaan NASA:n animaatioita luotaimen laskeutumisesta. Tapahtumaan pääsee mukaan Heurekan näyttelylipulla.

Tilaisuuden jälkeen toimittajilla on mahdollisuus haastatella Suomista aiheesta.

Valikoitua kuvamateriaalia ja Mikko Suomisen laatimia kuvatekstejä löytyy täältä:

http://mikkosuominen.fi/curiosity.zip

Kuvat ovat vapaaseen käyttöön, mutta lähde on mainittava julkaisun yhteydessä (esim Nasa).

Ilmatieteen laitoksen sivut, joilla on tietoa Curiosity-mönkijän suomalaisista laitteista:

http://space.fmi.fi/msl

 

Lisätietoa tapahtumasta: tapahtumatuottaja Siina Vasama, Heureka, puh. 040 9015 260

Tiedekeskus Heureka on elävä näyttelykeskus kaikenikäisille. Heurekassa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen. Päänäyttelyn lisäksi esillä on aina myös vaihtuvia näyttelyitä eri aiheista. Kesäisin on avoinna ulkonäyttelyalue Tiedepuisto Galilei. Vuorovaikutteisten näyttelyiden ohella kävijät voivat kokea huikeita elämyksiä Heurekan planetaariossa, jossa esitetään pääasiassa tähtitiedeaiheisia planetaarioelokuvia. Kaikki Heurekassa toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä osin myös venäjäksi ja viroksi. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka avasi ovet yleisölle jo vuonna 1989, ja on nykyään avoinna ympäri vuoden. Kävijöitä on vuosittain keskimäärin lähes 300 000. Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan keskuksista. Lisätietoja: www.heureka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs