Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » MAISTIAISIA ENSI VUODEN LEVYSADOSTA BRQ VANTAA FESTIVALILLA

BRQ Vantaa Festival

MAISTIAISIA ENSI VUODEN LEVYSADOSTA BRQ VANTAA FESTIVALILLA

Tiedote.
Julkaistu: 31.07.2013 klo 07:30
Julkaisija: BRQ Vantaa Festival

Uudistunut festivaali jatkaa Vantaan musiikkijuhlien kantaesitysten sarjaa Olli Virtaperkon konsertolla Ambrosian Delights knifoniumille ja barokkiorkesterille. Italialainen Ensemble Micrologus ja norjalainen Ketil Haugsand debytoivat Suomessa. Maistiaisina ensi vuoden levysadosta on tarjolla William Lawesin, Biberin ja Graupnerin musiikkia. BRQ Vantaa 4.–11.8.2013, Pyhän Laurin kirkko ja kappeli.

Ambrosian Delights on Suomalaisen barokkiorkesterin ja YLE:n tilaama sävellys, jossa Virtaperko yhdistää barokkiorkesterin ja analogisyntetisaattori knifoniumin maailmat. Ammattikäyttöön suunniteltujen tinkimättömien high end -analogistudiolaitteiden valmistajana tunnetuksi tullut Jonte Knif (s. 1975) suunnitteli soitinuutuutensa vuosien 2012–2013 aikana. Ambrosian Delights on ensimmäinen nimenomaan knifoniumille sävelletty laajamuotoinen teos. Ambrosian Delights esitetään Vantaan Pyhän Laurin kirkossa keskiviikkona 7.8.2013 klo 19. Suomalaista barokkiorkesteria johtaa Ville Matvejeff. Yle Radio 1 radioi konsertin suorana lähetyksenä.

Italialainen Ensemble Micrologus on noussut jo kolme vuosikymmentä kestäneen uransa aikana keskiaikaisen musiikin arvostetuimmaksi puolestapuhujaksi. Yhtyeen suosion salaisuus lienee sen poikkeuksellisen eloisassa ja helposti lähestyttävässä esitystyylissä, jossa yhdistyvät värikäs soitinmusiikki ja vokaalinen polyfonia. Adam de la Hallen Robinin ja Marionin tarina edustaa aikansa ranskalaisen musiikin ehdotonta huippua. Sävellyksessä vuorottelee iloisesti yksiääninen truveerimusiikki ja kolmiääninen motetti. Maanantaina 5.8.2013 klo 19 esitettävän tarinan alussa on mies, nainen ja lampaat.

 

Ylistetty norjalainen cembalisti Ketil Haugsand debytoi vihdoin Suomessa. Haugsandia pidetään Glenn Gouldin veroisena omaperäisenä tulkitsija. Haugsand on ollut Gustav Leonhardtin oppilas, joka koulutettuaan ensin kotimaassaan vanhan musiikin taitajia lähti maailmalle vasta kypsällä iällä. Erityisesti hänen Marchandin ja Forquerayn Simax Classic, Virgin Veritas ja Linn Records -yhtiöille tekemät levytyksensä ovat saaneet kiitosta kansainvälisessä mediassa. Vantaan konsertissaan perjantaina 9.8.2013 klo 19 hän esittääkin Marchandia, Forquerayta sekä Bachia.

Kansainvälinen viola da gamba -yhtye Phantasm palaa Vantaalle uudella Lawes-ohjelmallaan. Kovassa nosteessa oleva australialainen Daniel Hyde soittaa konsertin urkuosiot. William Lawes (1600–1645) toimi Englannin hovisäveltäjänä ja hänen esikuvansa olivat 1500-luvun suuret gambasäveltäjät William Byrd ja Orlando Gibbons. Lawesin esittäminen on yhtyeen johtaja Lawrence Dreyfusin mukaan harvinaisen pysäyttävä ja kiehtova kokemus. Kuusiääniset kappaleet kuuluvat Lawesin haastavimpiin ja kokeellisimpiin teoksiin. Energiset purkaukset, murehtivat mietiskelyt, aurinkoiset idyllit ja riemuloitsut sijaitsevat kaikki rintarinnan samoissa toistetuissa sävelissä. Kukaan ei ilmeisesti ollut kertonut Lawesille että Praetorius oli luokitellut gambat “hiljaisiksi soittimiksi”.

Suomalainen barokkiorkesteri levyttää Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilchin johdolla Graupnerin orkesteri- ja kamarimusiikkia. BRQ Vantaan avajaiskonsertti esittelee kamarimusiikkilevyn ohjelmaa. Markku Luolajan-Mikkola on puolestaan solistina orkesterin syksyllä äänitettävällä Vivaldi-levyllä. Phantasmin uusi Lawes-levy sekä Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilchin ja Battalian Mysteerisonaatit-levy taltioidaan jo elokuussa, heti Vantaan jälkeisellä viikolla. Argo ja Kajsa Dahlbäck puolestaan julkaisevat levynsä festivaalilla torstaina 8.8.2013 klo 20.30. Ohjelmassa on varhaista barokkia Venetsiasta.

******

BRQ Vantaa Festival 4.–11.8.2013, Pyhän Laurin kirkko ja Pyhän Laurin kappeli, Vantaa

www.brq.fi

www.facebook.com/BrqVantaaFestival

Lisätietoja: Márta Schmidt, 040–7675 935 marta.schmidt@brq.fi

Vantaan musiikkijuhlat on nyt BRQ Vantaa! Kirjainten symboliikka on jätetty tarkoituksella avoimeksi, sillä nimellä ei haluta määritellä turhan tiukasti festivaalin sisältöä. BRQ johdattelee ajatukset kohti barokkia ja sen musiikillista ja visuaalista estetiikkaa, mutta se kurkottaa sekä menneeseen että tulevaan. Tapahtuman uuden visuaalisen ilmeen suunnitteli Jaakko Veijola. BRQ Vantaan taiteellinen johtaja on Markku Luolajan-Mikkola.  BRQ Vantaa on Vantaan kaupungin kulttuurikumppani.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs