Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Lappeenrantaan valmistuu maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen kaupunginteatteri

Lappeenrannan kaupunki

Lappeenrantaan valmistuu maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen kaupunginteatteri

Tiedote.
Julkaistu: 30.09.2015 klo 10:30
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Tulevaisuuden teatteri tuo tarinat kansan keskelle. Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri avaa pienen näyttämön jo marraskuussa.

Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri aukeaa kaksivaiheisesti kaupungin keskustaan, Cityconin ja Ilmarisen omistamaan kauppakeskus IsoKristiinan laajennusosaan. Teatteri sijoittuu laajennuksen ylimpään eli kolmanteen kerrokseen kansitasolta laskettuna. Avajaisten myötä Lappeenrantaan tulee täysipainoisesti toimiva ja tilaratkaisuiltaan poikkeuksellisen hyvä teatteri. 

Uuden kaupunginteatterin avajaisia juhlitaan 15.−16.1.2016, kun laulunäytelmä Kolmen pennin ooppera valmistuu ensi-iltaan suurelle näyttämölle. Pienellä näyttämöllä voi nauttia Mummon ensi-illasta jo tämän vuoden puolella 21.11.2015. 

Teatterin sijoittaminen kauppakeskuksen yhteyteen on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen ratkaisu, jonka katsotaan ennakoivan teatterimaailman rakennemuutosta: esitykset ja tarinat palaavat ikään kuin juurilleen, torille ja kansan keskelle. Teatterin tilat sijaitsevat kolmannessa kerroksessa kansitasolta laskettuna. Ensimmäisessä kerroksessa on kauppoja, toisessa kerroksessa lisäksi ravintoloita. Teatterin, ravintoloiden ja kauppojen välittömässä yhteydessä ja saman katon alla sijaitsee Sokos Hotel Lappee. 

Teatterin on suunnitellut Ala Arkkitehdit Oy, joka on saanut mainetta huomattavien kulttuurirakennusten kuten Norjan Kristiansandissa sijaitsevan teatteri- ja konserttitalo Kildenin suunnittelijana. Ala suunnittelee myös Helsingin uuden keskustakirjaston, joka on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlahanke. Pääsuunnittelija arkkitehti Samuli Woolston pitää teatterin sijoittamista kauppakeskukseen enteellisenä: Lappeenrantaan on suunniteltu tulevaisuuden teatteria. Myös tilaratkaisut ovat uraauurtavia. On poikkeuksellista, että kaikki tilat mahtuvat samaan kerrokseen. 

Esityksiä ja tapahtumia kahdella näyttämöllä 

Itse teatterikerros eroaa selkeästi kauppakeskuksesta. Teatteriin pääsee maisemahisseillä kaikista kerroksista tai portaita pitkin keskusaulasta, Brahen pihalta. 

Tunnelma muuttuu jo ylimpään kerrokseen johtavassa portaikossa. Väreiltään ja laajoilta pinnoiltaan levollinen yleisölämpiö poikkeaa alakerran ilmapiiristä. Kauppakeskuksen hälinää ei kuitenkaan kokonaan suljeta ulkopuolelle: Lämpiö avautuu kauppakäytävälle, ja virvokettaan voi siemailla aaltomaisen verkkokaiteen vierellä. 

− Uuden kaupunginteatterin ravintola- ja naulakkopalvelut sekä tilavuokrauksen myynninedistämispalvelut on kilpailutettu avoimena hankintamenettelynä. Palveluntuottajaksi on valittu Fazer Food Services, kertoo teatterin toiminnanjohtaja Maarit Welin

Yleisön joukossa on myös teatterikansaa, joka majoittuu vastapäisissä hotellihuoneissa. Muutamien huoneiden ikkunoista voi katsella suoraan teatterilämpiöön ja aistia tunnelmaa. 

Lappeenrannan uudessa kaupunginteatterissa on suuri näyttämösali sivu- ja takanäyttämöineen, pieni näyttämösali sekä harjoitusnäyttämö.  Suuressa salissa on kaikkiaan 440 istumapaikkaa. Jos esitykseen tarvitaan orkesteria, katsomopaikkoja jää 394. Itse esityslavalla on 12-metrinen pyörönäyttämö.

Pieni näyttämö toimii niin sanottuna mustalaatikkoteatterina, jonka tilaa voi muokata.

Sen katsomo koostuu moduuleista, joiden paikkoja voi vaihdella.  Pieneen saliin tulee katsojapaikkoja 150, mutta se venyy tarvittaessa 200 paikkaan. 

Korttelin kokoisen kauppakeskuksen yhteyteen sijoittuva teatteri on pystytty toteuttamaan yhteen tasoon. Näyttämöiden ympärille sijoittuvat kaikki teatterin tuotantotilat, kuten näyttelijöiden pukuhuoneet, kampaamo, ompelimo ja pukuhuolto, studio, valo- ja äänitekniikka sekä tarpeisto. Lavastamon työpajatilat sijoitetaan erilleen teatterista, kaupungin varikon yhteyteen. Lavasteet siirretään uudisrakennuksen lastauslaiturilta teatterikerrokseen suurikokoisella tavaranostimella. 

 − Teatterilaiset odottavat innolla muuttoa. Jollei eri tilojen käyttötarkoituksen muutoksia oteta huomioon, Suomessa ei ole uutta teatteritaloa avattu sitten Seinäjoen kaupunginteatterin vuonna 1987. Olemme etuoikeutettuja saadessamme käyttöön tuliterän ja toimivan kaupunginteatterin, iloitsee teatterinjohtaja Timo Sokura uuden kynnyksellä. 

Tiloissa voi teatteriesitysten lisäksi järjestää tapahtumia, seminaareja ja konferensseja. Uusi teatteri vahvistaa Lappeenrannan mainetta ennakkoluulottomana kulttuurikaupunkina ja asemaa maakunnan keskuskaupunkina. Samalla keskikaupungin vetovoimaisuus lisääntyy ja palvelutarjonta monipuolistuu.

 

Uusi teatterinjohtaja ohjaa avajaisnäytelmän


Elokuun alussa Lappeenrannan kaupunginteatterin johtajana aloittanut Timo Sokura uskoo, että uusi talo vetää yleisöä läheltä ja kaukaa. Sokura ohjaa myös teatteritalon avajaisensi-illan, Bertolt Brechtin − Kurt Weillin klassikon, Kolmen pennin oopperan.

− Ohjelmisto tarjoaa tulevana keväänä teatteria moneen makuun. Avajaisnäytelmän ohella suurelle näyttämölle valmistuu huhtikuussa koko perheen näytelmä. Pieni näyttämö avataan jo marraskuussa lappeenrantalaistaustaisen Anni Nykäsen palkittuun sarjakuvaan perustuvalla komedialla Mummo. Maaliskuussa pienellä näyttämöllä on tarjolla uusi ensi-ilta vakavampaa draamaa kaipaaville. Lisäksi ohjelmistoa värittävät vierailuesitykset, vihjaa Sokura kevätkauden tarjonnasta. 

Teatterinjohtajan mukaan teatterin yhtenä tärkeänä tehtävänä on levittää yhteisössään ennakkoluulottomuutta sekä tarjota ihmisille uudenlaisia selviytymisstrategioita pohdittavakseen. Teatteri onkin oleellinen osa yhteisöllistä vuorovaikutusta. 

Esitykset ovat kansan keskellä ja katsomoon voi poiketa sellaisena kuin on.

– Teatterimme sijaitsee paitsi yläkaupungissa myös sisäkaupungissa. Mistä muualta Suomesta löytyy vastaavaa: voi saapua autolla vaikka jo aamulla, parkkeerata pohjakerrokseen, jättää ulkovaatteet autoon, pyöriä kaupoilla, nauttia ravintoloiden antimista, tulla ylimpään kerrokseen katsomaan teatteriesitystä ja lähteä ravintolan kautta tyytyväisenä kotimatkalle, Sokura myhäilee. 

Teatteriliput voi ostaa Lippupisteen myyntipisteistä kautta maan. Lappeenrannassa Lippupisteen lippuja myydään Anttilassa, K-Citymarketissa ja R-kioskeilla. Lippuja myydään arkisin myös Lappeenrannan kaupungintalolla sijaitsevassa asiakaspalvelukeskus Winkissä. Lappeenrannan kaupungin markkinointi- ja asiakaspalvelupäällikkö Mirka Rahman kehottaa heittäytymään teatterielämykseen ja hankkimaan liput etukäteen. 

− Teatterin lämpiön lippupiste avautuu vain tuntia ennen näytöstä Mummon ensi-illasta alkaen. Winkki sen sijaan on avoinna ma−ke ja pe 8−16 sekä to 8−17. Kaupunginorkesterin Lappeenranta-salin konserttipäivänä lippuja voi ostaa klo 8−19. Teatterin alapuolella sijaitsevasta Anttilasta liput voi ostaa kaupan aukioloaikoina, kuten kaikista muistakin Lippupisteen myyntipaikoista, muistuttaa Rahman. 

Ennen muuttoaan uusiin tiloihin Lappeenrannan kaupunginteatteri esiintyy väistötiloissa, Kehruuhuoneella ja Lappeenranta-salissa, syyskaudella 2015. 

 

Poikkeuksellinen rakennushanke 

Lappeenrannan kaupunki rakennuttaa kaupunginteatterin omana hankkeenaan yhdessä Lappeenrannan Teatterikiinteistö Oy:n kanssa.

Lappeenrannan Teatterikiinteistö Oy:n rakennuttajapäällikkö Erkki Suuronen muistaa keskustelleensa Lappeenrannan vanhan teatteritalon kunnostustarpeista jo teatterinjohtaja Antti Majanlahden kanssa. Majanlahti toimi teatterinjohtajana ajalla 2002–2007 ennen Jari Juutista 2007−2015. 

– Nyt saamme erityisen hyvän teatterin edullisesti, Suuronen summaa ja vertaa Lappeenrannan teatterin vajaan 22 miljoonan euron kustannuksia esimerkiksi Kuopion, Turun ja Helsingin teattereiden huomattavasti kalliimpiin peruskorjaushankkeisiin. 

Edullisuutta selittää yhteistyö Cityconin ja Ilmarisen kanssa. Uusi teatteri avautuu kauppakeskukseen, joten erillistä sisääntulokerrosta ja paikoitustiloja ei tarvita. Synergiahyötyjä kertyy rakennusaikana sekä myöhemmin ylläpitokustannuksissa.

Teatterin rakentamiskustannuksia keventää neljän miljoonan euron valtionapu ja vanhan teatterin tontin kaupasta saatava kahden miljoonan euron myyntihinta. 

Suuronen kuvailee teatterin rakentamista poikkeukselliseksi rakennushankkeeksi ja omalla urallaan ”kerran elämässä” -kokemukseksi. Teatterityömaalla valmista tekee Rakennusliike Evälahti Oy.

– Onnistuimme saamaan teatterin suunnittelijoiksi maan parhaat teatteriarkkitehdit ja muut erikoissuunnittelijat sekä hyvät rakentajat. 

Teatterin urakkalaskentasuunnittelu tarjouspyyntöjä varten valmistui vuoden 2013 lopussa ja teatterin suunnitelmat lähetettiin urakkalaskentaan alkuvuodesta 2014. Urakoitsijavalinnat tehtiin kesäkuussa 2014. Teatterin sisäpuoliset rakennustyöt aloitettiin pääosiltaan elokuussa 2014. Urakat valmistuvat lokakuussa 2015. 

 

Lisätietoa teatterista ja hankkeesta 

www.lprteatteri.fi

www.ala.fi/works

www.citycon.com/fi/isokristiina 

 

Lehdistökuvia

http://kuvapankki.ekarjala.fi/main.php?g2_itemId=23774

  

Lisätietoja 

Lappeenrannan kaupunginteatteri
Teatterinjohtaja Timo Sokura, puh. 040 670 0508
timo.sokura@lappeenranta.fi

Toiminnanjohtaja Maarit Welin, puh. 040 353 9535
maarit.welin@lappeenranta.fi 

Lappeenrannan kaupunki
Markkinointi- ja asiakaspalvelupäällikkö Mirka Rahman, puh. 040 849 9161
mirka.rahman@lappeenranta.fi

 

Lappeenrannan Teatterikiinteistö Oy
Rakennuttajapäällikkö Erkki Suuronen, puh. 040 553 7660
erkki.suuronen@lappeenranta.fi

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs