Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Kolmen pennin oopperalla avataan Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri

Lappeenrannan kaupunki

Kolmen pennin oopperalla avataan Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri

Tiedote.
Julkaistu: 19.05.2015 klo 11:00
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri avataan Kauppakeskus IsoKristiinassa Bertolt Brechtin ja Kurt Weillin viihteellisellä ja yhteiskuntasatiirisella laulunäytelmällä Kolmen pennin ooppera.  Musiikkinäytelmän ohjauksesta ja koreografiasta vastaa Timo Sokura. Ensi-iltaa juhlitaan suurella näyttämöllä perjantaina 15.1. ja lauantaina 16.1.2016. Näytelmä tulee myyntiin tämän kuun loppuun mennessä. 

Klassikkonäytelmä sijoittuu Lontoon alamaailmaan ja marssittaa näyttämölle muun muassa legendaarisen Puukko-Mackien vaimoineen, kerjäläiskaartin ja unohtumattomat laulut. 

− Kolmen pennin ooppera on korkeasta iästään huolimatta erittäin ajankohtainen tänä päivänä.

Näytelmän henkilögalleria koostuu eri alojen ammattilaisista, joista ei oikein kenelläkään tunnu olevan puhtaita jauhoja pussissaan. Kuulostaa ehkä tutulta? Näytelmä ei kuitenkaan kerro tämän päivän poliittisesta elämästä vaan 1900-luvun alun Lontoosta, vitsailee ohjaaja Sokura. 

Ensiesityksensä Kolmen pennin ooppera sai vuonna 1928 Theater am Schiffbauerdammissa Berliinissä. Hyvin aikaa kestävästä Kolmen pennin oopperasta on tullut suuri menestys ja teosta on esitetty yli 10 000 kertaa ja se on käännetty peräti 18 kielelle. 

− Aikanaan Kolmen pennin oopperan monista lauluista tuli suursuosikkeja, aikansa iskelmiä. Parhaiten on jäänyt elämään tuttu Puukko-Mackien laulu. Brecht ja Weill loivat Kolmen pennin oopperan vastapainoksi oopperoille ja opereteille, Sokura valottaa. 

Timo Sokuralle Kolmen pennin ooppera tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden kommentoida taidemuodoista ehkä oudointa, oopperaa.

− Ja kuuden vuoden kokemusta Kansallisoopperasta. Luonnollisesti pieni pilke silmäkulmassa, lisää Sokura. 

Kolmen pennin ooppera on saksalaisen Kurt Weillin säveltämä laulunäytelmä Bertolt Brechtin yhteistyössä Elisabeth Hauptmannin kanssa kirjoittamaan librettoon.  Libreton pohjana on käytetty englantilaisen John Gayn kirjoittamaa Kerjäläisoopperaa vuodelta 1728. Suomessa Kaj Chydenius nimitti laulunäytelmänsä Lapualaisoopperan (1966) "oopperaksi" Weillin esimerkin mukaisesti. Kolmen pennin oopperaa on esitetty nimellä Kerjäläisooppera KOM-teatterissa vuonna 1978 ja Helsingin Kaupunginteatterissa keväällä 2007

Bertolt Brecht – Kurt Weill

KOLMEN PENNIN OOPPERA


Ohjaus ja koreografia Timo Sokura

Visualisointi Tarja Jaatinen

Orkesterinjohto Jani Pola

Mukana on kaupunginteatterin koko henkilökunta, vierailijoita ja avustajia sekä orkesteri. 

Ensi-ilta suurella näyttämöllä 15.1. ja 16.1.2016

 

Uusi Lappeenrannan kaupunginteatteri

Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri avataan keskustassa, Kauppakeskus IsoKristiinan laajennusosassa (Kaivokatu 5). Teatteri sijaitsee laajennuksen ylimmässä eli kolmannessa kerroksessa kansitasolta laskettuna. Teatterin, ravintoloiden ja kauppojen välittömässä yhteydessä ja saman katon alla sijaitsee hotelli. Teatterin sijoittuminen kauppakeskukseen on ainutlaatuinen ratkaisu, jonka katsotaan ennakoivan teatterimaailman rakennemuutosta: esitykset palaavat juurilleen, torille ja kansan keskelle.

Teatterin on suunnitellut Ala Arkkitehdit Oy. Uudessa kaupunginteatterissa on 440-paikkainen suuri näyttämösali, 150-paikkainen pieni näyttämösali ja harjoitusnäyttämö sekä levollisen viihtyisä yleisölämpiö. Kaikkiin tiloihin käydään sisään kolmannessa kerroksessa. Teatteriesitysten lisäksi saleissa voi järjestää tapahtumia, seminaareja ja konferensseja.

Nykyinen, Valtakadulla vuodesta 1982 lähtien toiminut teatterirakennus sulkeutuu Balettigaalan jälkeen kesäkuussa 2015. Tästä syystä kaupunginteatteri esiintyy syyskaudella 2015 Kehruuhuoneella Linnoituksessa (Kohtaamisia, ensi-ilta 11.9.), kaupungintalon Lappeenranta-salissa (Ennenkuulematonta! ensi-ilta 23.10.) ja marraskuussa uuden teatteritalon pienellä näyttämöllä (Mummo, ensi-ilta 21.11.). Esitykset ovat myynnissä.

 Lisätietoja:

Kolmen pennin ooppera
Ohjaaja-koreografi Timo Sokura, puh. 050 309 8808, Timo.Sokura@opera.fi
Lappeenrannan kaupunginteatterin johtaja 1.8.2015 alkaen

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs