Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Kesän taikaa Halosenniemessä 3.5.-4.9.2016

Tuusulan kunta

Kesän taikaa Halosenniemessä 3.5.-4.9.2016

Tiedote.
Julkaistu: 02.05.2016 klo 15:45
Julkaisija: Tuusulan kunta

Halosenniemen uuden näyttelyn teemana on kesä ja sen taianomaisuus. Pohjoisen lyhyt kesä on tallentunut kultakauden taiteilijoiden maalauskankaille monin eri tavoin. Taiteilijat ovat tehneet upeiden kesäisten maisemien ohella maalauksia, joissa kuvataan myös kesään kuuluvia tapahtumia: arkea ja juhlaa. Näyttelyssä on mukana monia tunnettuja taiteilijoita, Pekka Halosen ohella muun muassa Albert Edelfelt, Helene Schjerfbeck, Akseli Gallen-Kallela, Maria Wiik ja Väinö Blomstedt.

Kesä on ollut otollista aikaa taiteen tekemiselle, etenkin ulkoilmamaalauksen yleistymisen myötä 1800-luvun loppupuolella. Ranskasta Suomeen levinneen uuden suuntauksen mukaisesti luontoa ja todellisuutta tuli havainnoida aidosti paikan päällä ja nämä havainnot piti siirtää mahdollisimman välittömästi maalauskankaalle. Pariisissa talven opiskelemassa olleet suomalaiset taiteilijat palasivat kotimaahan kesäksi pursuten intoa soveltaa uusia oppejaan kotimaan maisemiin. Taiteilijat matkustivat värien ja maalaustelineiden kanssa maaseudulle luonnon helmaan etsimään hyviä maalausaiheita kansallisromantiikan hengessä Suomen suvesta ja kansasta.

Kesäisiä taivaita, työn aherrusta, lasten riemua ja veden kimmellystä

Kesän taianomaisuus tulee erityisen hienosti esiin taiteilijoiden kuvaamissa kesäisissä taivaissa ja yöttömän yön tunnelmassa. Pohjoisen kesän valoisat yöt innostivat taiteilijoita tallentamaan laskevan auringon kajoa ja sen luomaa atmosfääriä maalauskankaalle. Myös kesäiset poutapilvet sinisellä taivaalla ovat saaneet monia eri muotoja taiteilijoiden tulkinnoissa. Juhannus keskikesän juhlana on innoittanut taiteilijoita monessa muodossa: teoksiin on tallentunut juhannussalkoja, kokkoja sekä tanssivaa kansaa. Arkeakaan ei ole unohdettu, mukana ovat Pekka Halosen Niittomiehet ja Pyykinpesijät vuodelta 1891.

Taiteilijat kuvasivat mielellään myös auringossa telmiviä lapsia, etenkin 1900-luvun alussa puhtaan paletin kaudella. Moderni värin ja valon kuvaaminen sulautui hyvin kesäisiin lapsiaiheisiin. Verner Thomé kuvasi useissa eri versioissa rannalla leikkiviä poikia rohkein värein. Samanlaista valon ja värin kuvausta on tavoitellut myös Helene Schjerfbeck teoksessaan Tyttö hiekkakuopassa. Tässä jo hyvin modernistisessa teoksessa on kuvattu pieni tyttö aurinkoisella hiekalla, piirtämässä kepillä hiekkaan. Pekka Halonen kuvasi suuressa Lapset rannalla maalauksessa vuonna 1914 kaksi alastonta lasta rantakivillä seisomassa. Teos ei ole ollut vuosikymmeniin julkisesti esillä. Albert Edelfeltin teoksessa Porvoonjoessa uivia poikia porvoolainen kaupunkimaisema hehkuu iltapäivän auringossa uivien poikien taustalla. Teos on maalattu vuonna 1886.

Vesi ja vesistöt ovat merkittäviä kesään kuuluvia elementtejä ja ne tarjosivat taiteilijoille runsaasti maalausaiheita. Tämä näkyy lukemattomissa taiteilijoiden kesäisissä maisemakuvauksissa. Korkealta avautuvista järvimaisemista tehtiin taiteessa suomalainen kansallismaisema, eräänlainen suomalaisuuden sielunmaisema. Sisäsuomalainen järvimaisema, kimmeltävä meri, saaristo ja veneet toistuvat teoksesta toiseen.

 

Kesän taikaa – Pekka Halosen ja aikalaisten taidetta

Halosenniemi 3.5.–4.9.2016

 

Näyttelyyn liittyviä kesän tapahtumia Halosenniemessä

Kansainvälinen museopäivä
ke 18.5. klo 11-18
avoimet ovet ja museokaupan outlet-myynti
klo 15.00 Museopäivän kuraattorikierros
klo 18.30 Museopäivän konsertti: viulisti Mauri Saarikoski & pianisti Terho Marlo. Ennakkoilmoittautuminen linkistä https://www.lyyti.in/kotikonsertti_1805

Taikapolku – kansanperinteen kukkasia luonnonhelmassa
7.6.–23.6.
Täkyjä juhannuksen viettoon. Omatoiminen teemapolku Halosenniemen puutarhassa.

Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin
to 9.6. klo 18
Meteorologi Seija Paasonen kertoo tutkimusprosessistaan ”Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin - taiteilijoiden kuvaamia sääilmiöitä”.            

Mittumaarin taiat ja kalendaariperinne
to 16.6. klo 18
Kansatieteilijä FT Harri Nymanin luennon teemana on juhannus.

Vihtaklinikka - lauantaipuhdetta
la 18.6. klo 12–16
Tule tekemään Halosenniemen puutarhaan vihta taikka vasta. Kurkista taitelijaperheen rantasaunaan. Oppi ja ainekset meiltä: vihta kainalossa kotisaunaan!

Kesäruokia puutarhassa
la 18.6. klo 15
Ruokatoimittaja Christina Aaltio kertoo helppojen kesäruokien valmistuksesta. Sään salliessa Halosenniemen puutarhassa, muuten sisätiloissa.

Eino Leinon päivän konsertti
ke 6.7. klo 15
Lepän lehdille lauluja kirjailen – Eino Leinon runojen sooloja ja yhteislaulua. Vetäjinä sopraano Taina Piira ja pianisti Janne Hovi. Vapaa pääsy.      

Tuusula-päivä
pe 22.7. avoimet ovet klo 11 – 18
klo 13 Emmi Kaartisen teemaopastuksessa kerrotaan Tarinoita Halosenniemestä.
klo 15 Marjo Kuula pitää teemaopastuksen Halosenniemi kotina.

Kesänviettäjät
to 1.9. klo 18
Professori Laura Kolbe kertoo suomalaisten kesänviettotavoista 1800–1900 –lukujen vaihteessa.

 

HALOSENNIEMI

Tuusulan taidemuseo

Rantatie, Tuusula

p. 09 8718 3466, 09 8718 3465

www.halosenniemi.fi

www.facebook.com/halosenniemi

Avoinna

ti–su klo 11–18

Pääsymaksut

aikuiset 8 € / eläkeläiset, opiskelijat 6 € / lapset (7–17 v.) 2 €

 

Lisätietoja näyttelystä sekä kuvapyynnöt:

Halosenniemen tutkija Johanna Rinta-aho, p. 040 314 3457, johanna.rinta-aho@tuusula.fi

Museoamanuenssi Niina Lahtinen, p. 040 314 3459, niina.lahtinen@tuusula.fi

 

Tuusula on kestävästi kehittyvä kunta lentokentän läheisyydessä Helsingin metropolialueella. Luonnonläheisessä kulttuurikunnassa asuu yli 38 000 asukasta. Tuusulan keskuksia ovat Hyrylä, Jokela ja Kellokoski. www.tuusula.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs