Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » JURA SINGLE MALT - VISKIT JATKOIVAT VOITTOKULKUAAN UISGE 2013 -VISKIFESTIVAALILLA

Interbrands Wines & Spirits Oy

JURA SINGLE MALT - VISKIT JATKOIVAT VOITTOKULKUAAN UISGE 2013 -VISKIFESTIVAALILLA

Tiedote.
Julkaistu: 31.01.2013 klo 15:00
Julkaisija: Interbrands Wines & Spirits Oy

Isle of Jura -tislaamon viskit ovat yltäneet mitalisijoille UISGE- viskifestivaalin yhteydessä järjestetyssä kilpailussa jo kolmena perättäisenä vuonna. Tänä vuonna skottilaisten viskien Islands & Campbeltown single malts – sarjassa tislaamon viski Jura 16 year old palkittiin hopeamitalilla ja Jura Bourbon XU 1999 Heavily Peated pronssimitalilla.

 

Viskiharrastajat kohtasivat jälleen pelkästään viskin merkeissä järjestetyssä UISGE 2013 - yleisötapahtumassa Helsingissä 30.1.-1.2.2013. Vanhalla Ylioppilastalolla oli maisteltavana huikeat 250 erilaista viskiä ympäri maailmaa.

Festivaalin yhteydessä järjestetyssä kilpailussa asiantuntijoista koottu raati arvioi yhteensä 133 viskiä paremmuusjärjestykseen yhdeksässä eri sarjassa. Scotch single malt – viskit kilpailivat neljässä sarjassa; Lowlands, Highlands, Islands & Campbeltown ja Islay, yhteensä 82 viskiä. Islands & Campbeltown -sarjassa kilpaili 15 viskiä. Toisen ja kolmannen sijan nappasivat Isle of Jura -viskit.

 

Hopeaa! Jura 16 year old, Whyte & MacKay

 • "Diurach's      own" eli Juran saaren asukkaiden nimikkoviski, vaatimattoman      hienostunut ja mielenkiintoinen, niin kuin juralaiset.
 • Kylmäsuodattamaton,      alkoholipitoisuus 40 %.
 • Väriltään meripihkan ja kullanruskea.
 • Tuoksussa mausteisuutta, sitrusta ja hunajaa.
 • Monipuolisessa ja täyteläisessä maussa on aistittavissa tummaa suklaata, toffeeta ja sitrushedelmää.
 • Myynnissä      Alkon vakiovalikoimassa, 51,90 e.

 

Pronssia! Jura Bourbon XU 1999 Heavily Peated 55%, Whyte & McKay

 • "Putiikkimallasviski" (boutique barrels malt), jota on      pullotettu vain rajoitettu pieni erä. Viski on peräisin yhdestä ainoasta      tynnyristä (single cask) ja se      on pullotettu tynnyrivahvuudessa (cask      strength) ilman kylmäsuodatusta, alkoholipitoisuus 55 %.
 • Väriltään kullanruskea viski on      vanhentunut tammitynnyreissä, joissa aiemmin on kypsytetty Kentucky      Bourbon -viskiä.
 • Vahvasti turvesavuista tuoksua      pehmentävät tammen vaniljaiset ja kukkaiset aromit.
 • Maussa on ainutlaatuinen sekoitus      turvesavua, palanutta mäntypuuta ja sitruunaruohoa.
 • Savuisuus leimaa myös pitkään      suussa säilyvää, hieman makeaa jälkimakua.
 • Ravintolamyynnissä.

 

Isle of Jura – tislaamo on perustettu vuonna 1810 pienelle Juran saarelle, joka kuuluu Skotlannista länteen sijaitsevaan Sisä -Hebridien saariryhmään. Saarella on kuitenkin valmistettu viskiä jo tiettävästi 1500-luvulta alkaen. Ainutlaatuisissa olosuhteissa syntyvä viski on myös luonteeltaan täysin omalaatuinen ja kokemuksena ainutkertainen.

Tislaamon viskit ovat menestyneet hyvin useissa alan kilpailuissa; mm. IWSC (International Wine and Spirit Awards) palkitsi vuonna 2010 Jura 16 year oldin kultamitalilla Best in Class – sarjassa ja vuonna 2011 hopealla.

Tislaamon omistaa glasgowlainen viskiliike Whyte & MacKay, joka kuuluu nykyisin United Spirits Ltd – alkoholiryhmittymään. Viskien maahantuoja on Interbrands Wines & Spirits.

Taustaa

Viskiharrastajien suosikki single malt whisky on mallasviskiä, joka valmistetaan pelkästään ohramaltaasta ja sekoitetaan yhden ainoan tislaamon viskeistä. Mallasviskiä valmistetaan pääasiassa Skotlannissa, mutta myös mm. Irlannissa, Japanissa ja Suomessakin.

Scotch single malt tislataan kahteen kertaan ja kypsytetään vähintään kolme vuotta tynnyrissä. Yleensä sekoitettavat mallasviskit ovat kuitenkin paljon vanhempia. Etiketissä ilmoitetaan nuorimman sekoitukseen käytetyn viskin ikä. Single cask malt on sekoittamatonta, yhdestä tynnyristä peräisin olevaa mallasviskiä ja Vatted malt on sekoitus eri tislaamojen mallasviskeistä. Cask strength tarkoittaa, että viski on pullotettu tynnyrivahvuisena ilman laimennusta.

Kylmäsuodatuksessa (chill filtering) viski jäähdytetään lähelle 0-astetta ja suodatetaan filtterin läpi. Tällöin viskistä poistuu tislauksen ja käymisen aikana syntyneitä rasvaisia elementtejä ja epäpuhtauksia. Prosessin tarkoituksena on estää viskin samentuminen kun siihen lisätään vettä tai jäitä. Monet viskin ystävät ovat kuitenkin sitä mieltä, että kylmäsuodatus vaikuttaa epäsuotuisasti viskin makuun ja rakenteeseen. Viskinystävien iloksi monien mallasviskitislaamojen viskit ovatkin nykyisin kylmäsuodattamattomia (un-chillfiltered), jotta viskin maku ja luonne säilyvät aitoina. Mallasviskit nautitaan sellaisinaan tai pienellä vesilisäyksellä, joka "avaa" viskin ja päästää maut parhaiten esiin.

Pienen saaren suuri lahja viskinystävälle

Pieni Juran saari on yksi Skotlannin länsirannikolla sijaitsevien Hebridien 500 saaresta.  Karun, vuoristoisen saaren tärkeä työllistäjä on sen ainoa tislaamo, Isle of Jura, joka on perustettu vuonna 1810. Saarella on kuitenkin valmistettu viskiä tiettävästi jo 1500-luvulta alkaen.

Vain 38 kilometriä pitkällä ja 12 kilometriä leveällä Juran saarella asuu alle 200 vakituista asukasta ja muutama tuhat peuraa. Nimensä saari onkin saanut muinaisnorjan peuraa merkitsevästä sanasta. Saaren vieraanvaraiset ja ystävälliset asukkaat, gealin kielellä Diurachs, muodostavat kiinteän yhteisön, johon vieraat toivotetaan sydämellisesti tervetulleiksi.

Saarella on sen ainoan tislaamon lisäksi yksi hotelli, yksi kauppa ja yksi kirkko. Tislaamo, jonne johtaa luonnollisesti saaren ainoa tie, toimii edelleen vanhalla paikallaan, mutta 1960- ja 70-luvuilla rakennetuissa uusissa tiloissa.

Kaikenlaiset tarinat, uskomukset ja ennustukset ovat olleet osa Juran taikauskoisten asukkaiden elämää vuosisatojen ajan. Ne näkyvät myös tislaamon viskien nimissä; Prophecy (ennustus), Superstition (taikausko). Viskin valmistajan ja ystävän lempiuskomus lienee se, että aamulla avattu Jura- viskipullo on tyhjennettävä saman päivän iltaan mennessä.

 

Jura- viskibrändi on arvostettu ja ihailtu viskinystävien ja asiantuntijoiden keskuudessa ympäri maailman. Suosion ja laadun takana ovat Willie Tait, Jura- viskien Brand Ambassador ja entinen Master Distiller sekä Isle of Jura - tislaamon johtaja ja nykyinen Master Distiller Willie Cochrane, jotkaovat 35 vuoden aikana nostaneet Jura- viskibrändin sen nykyiselle tasolle. Viskikolmikon täydentää Whyte & Mackayn Master Blender, "The Nose", Richard Paterson.

 

Tislaamon viskit ovat menestyneet hyvin useissa alan kilpailuissa; mm. IWSC (International Wine and Spirit Competition) palkitsi vuonna 2010 Jura Prophecyn ja Jura 16 Year Oldin kultamitalilla Best in Class – sarjassa ja vuonna 2011 hopealla.

Isle of Jura - tislaamon omistaa glasgowlainen viskiliike Whyte & MacKay, joka kuuluu United Spirits Ltd – alkoholiryhmittymään.

Lisätietoja: Tj Johan Rehn, 09 682 9310, 0400 507 970, johan.rehn@interbrands.fi

Liitetiedostot

Interbrands Wines & Spirits on vuonna 2005 perustettu alkoholijuomien maahantuontiliike, joka kuuluu kaikissa Pohjoismaissa ja verovapailla markkinoilla toimivaan Interbrands Nordic -ryhmittymään. Suomessa yritys tarjoaa asiakkailleen laadukkaan, jatkuvasti kehittyvän tuoteportfolion ja monipuolisesti alkoholibisneksessä ansioituneen henkilökunnan ammattitaidon. www.interbrands.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs