Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Hiljaisuus matkailutuotteeksi – voiko hiljaisuuttaa tuotteistaa?

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Hiljaisuus matkailutuotteeksi – voiko hiljaisuuttaa tuotteistaa?

Tiedote.
Julkaistu: 24.04.2014 klo 09:06
Julkaisija: Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulussa on selvitetty hiljaisuuden eri määritelmiä ja mahdollisuuksia hiljaisuuden tuotteistamiseen. Voiko abstraktin aiheen, kuten hiljaisuuden todella hyödyntää matkailuvalttina? Mitä hiljaisuus oikeastaan on?

Hiljaisuudella on yhtä monta määritelmää kuin on kokijoitakin. Ehkä itsestään selvyytenäkin pidetty hiljaisuus ei olekaan niin yksiselitteistä kuin oletetaan. Perinteisen käsityksen mukaan hiljaisuus on äänettömyyttä, jonka vastakohdaksi koetaan negatiivisia tunteita herättävä melu. Suurin osa meistä kuitenkin kokee hiljaisuuden löytyvän luonnosta ja sen äänistä. Hiljaisuus ei ole välttämättä absoluuttista äänettömyyttä, vaan metsän huminaa, lintujen viserrystä ja puusta tippuvan kävyn kopsahdus. Hiljaisuus voi myös olla kuulijalle miellyttävä äänimaisema, johon liittyy esimerkiksi musiikki tai vaikka oman kodin tutut äänet. Hiljaisuuden määritelmiä on monia, mutta kaupungin melu ja teollisesti tuotettu niin kutsuttu äänisaaste eivät kuulu niihin.

Selvityksen toimeksiantajana toimi Pellas Gästhem -majatalo Ahvenanmaalta, pieneltä 35 asukkaan Lappon saarelta. Työn tavoitteena oli luoda Pellas Gästhemille ohjenuora, kuinka heidän matkailuvalttinsa, hiljaisuus, tuotteistetaan. Hiljaisuuden tuotteistamista on työssä mallinnettu esimerkkituotteen avulla. Esimerkkituote oli hiljaisuuden retriitti -viikonloppu, jonka aikana ei pelkästään hiljennytty vaan unohdettiin kiire ja stressi, keskityttiin hetkeen. Viikonloppuna oli mahdollisuus kalastaa, marjastaa, joogata tai saunoa, mutta aivan yhtä hyvin ajan saattoi viettää riippumatossa. Kaikki tykötarpeet mato-ongesta saunavihtoihin valmistettiin ja näin ”palattiin takaisin juurille”.

Työ on ajankohtainen: matkailuala on yksi harvoista yhä kasvavista elinkeinoista ja hiljaisuus koko Suomen matkailun yksi tämänhetkisistä kantavista teemoista. Hiljaisuuden merkitys ja sen mahdollisuudet Suomen matkailussa on jo huomattu, mutta sitä ei vielä olla lähdetty kehittämään tarpeeksi. Hiljaisuus mahdollistaa erottumisen muista matkailukohteista. Sitä kannattaa tuotteistaa. 

Lisätietoja:

Mirka Oinonen, HAAGA-HELIAn ammattikorkeakoulun opiskelija, e-mail: mirkaoinonen@hotmail.com
Kristiina Jaakonaho, lehtori, HAAGA-HELIA, e-mail: kristiina.jaakonaho@haaga-helia.fi
Kristiina Havas, lehtori, HAAGA-HELIA, e-mail: kristiina.havas@haaga-helia.fi


HAAGA-HELIA on yksityinen, Suomen johtava matkailualan ammattikorkeakoulu, joka kouluttaa myös liike-elämän ja palveluelinkeinojen asiantuntijoita sekä tutkii ja kehittää näihin aloihin liittyvää osaamista ja toimintaa. Koulutusalamme ovat liiketalous, tietotekniikka, hotelli-, ravintola- ja matkailuala, johdon assistenttityö, toimittajakoulutus, liikunta-ala sekä ammatillinen opettajankoulutus. HAAGA-HELIAn 10 500 opiskelijaa luovat työelämäverkostoja jo opiskeluaikanaan. Opiskelijoita tukee liki 660 työntekijän korkeatasoinen kansallinen ja kansainvälinen osaaminen.

 

 

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs