Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Ensi-iltaelokuva käynnisti 19. Camera Borealiksen Inarin Siidassa

Metsähallitus

Ensi-iltaelokuva käynnisti 19. Camera Borealiksen Inarin Siidassa

Tiedote.
Julkaistu: 21.11.2015 klo 17:30
Julkaisija: Metsähallitus

Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa päästiin nauttimaan ensi-iltatunnelmista perjantaina 20.11. käynnistyneessä Camera Borealis –luontokuvatapahtumassa. Latvavesillä –elokuva kertoi tarinan isän ja pojan sekä koiranpentu Hillan vaelluksesta Tsarmitunturin maisemissa sekä venoottiretkestä alas Kolmosjokea ja Luttojokea rajalle saakka. Filmin kuvasi Metsähallituksen pitkäaikainen työntekijä Tapio Tynys.

Täysi sali yleisöä pääsi viikonlopun tunnelmaan kesäisen elokuvan välityksellä. Elokuvan jälkeen filmin tekijä Tapio Tynys pääsi vastaamaan kysymyksiin kuvausprosessista, elokuvan leikkaukseen ja lopullisen elokuvan viimeistelyyn.

Paikalla olivat myös elokuvan isä ja poika, Aimo ja Tuomas Leppäkangas, joita kiiteltiin luontevuudesta, jolla he olivat läsnä elokuvassa. Tynys totesi luopuneensa varsinaisesta henkilöohjauksesta yritettyään muutaman kerran ehdottaa mitä seuraavaksi voisi sanoa ja ehdotukset eivät ottaneet tuulta alleen.

Elokuva kertoi erämaan ja Luttojoen Suomenpuoleisten latvavesien tarinan. Elokuva sai tummempia sävyjä edettyään melontaan Luttojoella. Elokuvassa päästiin kuulemaan myös Matti Hurua, jolla on omakohtaiset muistot ajasta, jolloin Luttojoelle vielä nousi lohi ja siellä pyydettiin raakkua eli jokihelmisimupukkaa. Nyt lohi ei enää Luttoon nouse ja raakkukanta Luton pääuomassa on erittäin harvinainen. Elokuvaan on liitetty Panu Orellin kuvaus Luton taimenista, joka vie katsojan pinnanalaiseen kauniiseen maailmaan.

Elokuvan kuvaaja ja editoija Tapio Tynys on pitkän uran Metsähallituksessa tehnyt metsänhoitaja. Tynys tunnetaan myös” Vätsäri, erämaa järven takana”-kirjastaan. Pari vuotta sitten Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa oli nähtävillä hänen käsikirjoittamansa Laineilla ja latvavesillä-näyttely, joka johdatti Ylä-Lapin melontareiteille.

Perjantaina aamulla Inarin koululaiset esiluokasta yhdeksänteen luokkaan pääsivät jo omalta osaltaan tutustumaan Camera Borealiksen tarjontaan. Heille esitettiin Siidan auditoriossa dokumentaristi ja luontokuvaaja Petteri Saarion Suomen kansallispuistoista tekemä elokuva The Magic of Northern Nature.

Lauantaina estradilla ovat olleet luontokuvaajat inarilaiset Timo Halonen ja Martti Rikkonen, Tarja A. Länsman Utsjoelta ja Antti Haataja, jonka juuret löytyvät Utsjoelta sekä Heikki Willamo Karjalohjalta. Lauantain esitykset ovat olleet suosittuja ja Siidan auditorio on ollut pääsääntöisesti täynnä.

Tapahtuma jatkuu sunnuntaina, jolloin uusina esiintyjinä lavalle pääsevät Tuija Wáren Vaasasta sekä Ari-Matti Nikula ja Irma Varrio Rovaniemeltä. Tapahtuman päättää Lasten saamenkielinen elokuvailta. Yleisö pääsee näkemään kesällä vietetyn lasten saamenkielisen elokuvaleirin aikana kuvattuja elokuvia.

Lisätietoja

Latvavesillä elokuvasta: Tapio Tynys p. 0400 166 491
Camera Borealis tapahtuman ohjelmasta ja lipuista: Ylä-Lapin luontokeskus Siida p. 0203 69 7740
Camera Borealis tapahtuman taustoista: Luontokeskuksen hoitaja Kirsi Ukkonen p. 0400 479 986

Kuvatekstit:

Kuva1: Elokuvan jälkeistä seurustelua Siidan aulassa (kuva Metsähallitus).
Kuva 2: Latvavesillä elokuvan avainhenkilöt kukitettavana Siidan auditoriossa. Kuvassa vasemmalta lukien Riina Tervo elokuvan kertoja, Tuomas Leppäkangas, Matti Huru ja Aimo Leppäkangas esiintyjät sekä Tapio Tynys, elokuvan käsikirjoittaja, kuvaaja sekä editoija. Kukkia ojentavat puistonjohtaja Pirjo Seurujärvi sekä luontokeskuksen hoitaja Kirsi Ukkonen (kuva Metsähallitus).

Liitetiedostot

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs