Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Ennennäkemätön soitin ja ennenkuulumatonta ecuadorilaista musiikkia BRQ Vantaa Festivalilla

BRQ Vantaa Festival

Ennennäkemätön soitin ja ennenkuulumatonta ecuadorilaista musiikkia BRQ Vantaa Festivalilla

Tiedote.
Julkaistu: 30.07.2014 klo 08:00
Julkaisija: BRQ Vantaa Festival

Elokuun 3.–10. välillä soiva  BRQ Vantaa Festival  esittelee Lauri Porran innoittaman uuden suomalaisen soitinkeksinnön ja tuo ecuadorilaista barokkia Suomeen. Festivaalin avaa Latvian radion kamarikuoro, ja cembalovirtuoosi Mahan Esfahani vierailee ensimmäistä kertaa Suomessa.

 

Suomalainen  soitinrakentaja Jukka Ollikka on ratkaissut historiallisten soitinten ongelmat nykyteknologian avulla. Uudessa soittimessa yhdistyvät  luutun pehmeä sointi, viulun jatkuva ääni ja koskettimien näppäilyt.  Soitin ei ole kopio mistään jo olemassa olevasta historiallisesta soittokoneesta. Maailmanensi-iltansa instrumentti saa 7.8. klo 19, jolloin Ilpo Laspas esittelee sen sointia. Konsertissa julkistetaan myös instrumentin nimi. Nimenantokilpailu on parhaillaan käynnissä.

 

Kun puhutaan Latinalais-Amerikan barokkimusiikista, silloin tarkoitetaan vain meksikolaista musiikkia. Ennen 2000-lukua muu maailma ei tiennytkään, että myös Ecuadorissa sävellettiin kiehtovaa ja elinvoimaista musiikkia barokin aikakaudella. Ruotsalaisen Ensemble Villancicon konsertti 10.8. koostuu Quiton ja Andien luostareista löytyneestä kirkkolaulumusiikista, intiaanimelodioista, afrikkalaisista rytmeistä sekä eurooppalaisia rakenteita yhdistelevästä tanssimusiikista.

 

Ensimmäistä kertaa festivaalin historiassa kuullaan kuoromusiikkia. Avajaiskonsertissa Latvian radion kamarikuoro esittää Byrdin, Weelkesin, Purcellin ja Bachin musiikkia, jota kommentoivat nykymusiikin säveltäjien, Nystedin, Sandströmin ja Pärtin sävellykset.

 

Sukupolvensa parhaana soittajana pidetty cembalisti Mahan Esfahani vierailee BRQ Vantaa Festivalilla Ensemble Nylandian solistina 4.8. ja soittaa soolokonsertin 5.8. Iranilais-amerikkalainen Esfahani soitti BBC Promsien historian ensimmäisen cembaloresitaalin vuonna 2011, ja se myytiin heti loppuun. Mahan Esfahani tuo cembaloa laajan yleisön tietouteen ja herättää kiivasta keskustelua tulkinnoillaan.

 

Festivaalin taiteellinen johtaja Markku Luolajan-Mikkola haluaa korostaa basson soittamisen suurta merkitystä kamarimusisoinnissa. Tästä syystä hän kutsui Vantaalle valovoimaisen violonetaiteilijan Margaret Urquhartin, joka esiintyy peräti kolmessa konsertissa.

 

 

BRQ Vantaa Festival 3.–10.8.2014

Pyhän Laurin kirkko, Pyhän Laurin kappeli ja Silkkisali, Vantaa

www.brq.fi

www.facebook.com/BrqVantaaFestival

 

Lisätietoja ja kuvia:

Márta Schmidt

040-7675935

marta.schmidt@brq.fi

 

Liitetiedostot

BRQ Vantaa on musiikkijuhla, joka kurkottaa barokkimusiikista ja -soittimista käsin menneeseen ja tulevaan.

Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Markku Luolajan-Mikkola.   BRQ Vantaa on Vantaan kaupungin kulttuurikumppani.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs